Mult timp, formele favorabile mediului de generare a energiei au fost un concept greu de inteles pentru oameni si nu fara motiv…Insa, pana la urma, cand vine vorba despre promovarea unui mod cat mai prietenos cu mediul de a trai si de a genera curent, putem spune ca exista progrese! Vom vorbi in cele ce urmeaza despre aceste evolutii si vom arunca o privire in directia spre care ne indreptam – un viitor mai luminos si mai sigur.

Schimbarea – treptata dar promitoare?

Potrivit unui studiu recent efectuat de BusinessElectricityPrices.org.uk turbinele eoliene produc in acest moment 15% din electricitatea generata in Marea Britanie. Daca luam in calcul de cata energie este nevoie pentru a tine luminile aprinse in toata tara, 15% este un procent destul de impresionant… Iata, asadar, un semn clar al schimbarii si al evolutiei, fie ele si lente.
Desi partile implicate au derulat ani intregi campanii pentru a incerca sa transmita un mesaj privind necesitatea schimbarii modului in care traim, nu s-a ajuns nicaieri! Cu toate acestea, insa, generatia actuala este mai receptiva la ideea de schimbare, iar membrii sai sunt mai preocupati de modul in care tratam lumea in care traim si de ce anume putem face sa reparam lucrurile.

Ce alte evolutii exista?

Slava Domnului, nu doar turbinele eoliene sunt cele care contribuie la scaderea costului energiei electrice in Marea Britanie. Exista si alti factori care actioneaza in acest sens. Cei care detin proprietati publice in anumite zone ale tarii trebuie sa instaleze panouri solare pe acoperisuri, ca parte a unei initiative de a combate abuzurile excesive pe care le comitem la adresa planetei.
Oamenii aloca mai mult timp, bani si resurse pentru gasirea de moduri alternative de a furniza energie pentru case, si e minunat sa asistam la asta. Din ce in ce mai multe persoane au in vedere gasirea de furnizori de energie alternativa si nu se mai indreapta atat de grabit catre sursele conventionale. In plus, se pune mai mult accent pe metodele favorabile mediului de a genera energie, ca si cum oamenii s-ar fi trezit pentru prima data si ar fi realizat ca se confrunta cu resurse finite pe aceasta planeta si ca nu putem continua cu acelasi comportament.

Ce bariere exista intre noi si o lume mai verde?

Exista, din pacate, cateva bariere ramase intre noi si o lume mai verde, mai prietenoasa cu mediul. Oamenii continua sa fie indiferenti si subestimeaza problematica schimbarii climatice, iar declaratiile reprezentantilor autoritatilor care spun ca aceasta problema “nu exista” sau ca “e sub control” nu ajuta absolut deloc.
Trebuie sa insistam asupra unor metode mai favorabile mediului de generare a energiei si, de asemenea, sa punem un accent mai mare pe solutiile care deja exista. De pilda, daca panourile solare sunt o idee buna, atunci ar trebui sa instalam mai multe. Guvernele si cetatenii ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru mentinerea acestei lumi in siguranta si pentru transformarea societatii actuale intr-una mai sustenabila. E adevarat ca de cele mai multe ori e greu sa fii sincer cu privire la situatia de fapt si sa intreprinzi pasi pentru a impiedica inrautatirea situatiei, insa una dintre barierele cele mai importante pe care le avem de infruntat este aceea ca nimeni nu este pregatit sa isi asume intr-adevar raspunderea pentru starea lumii.
Per ansamblu, insa, metodele favorabile mediului de generare de energie devin din ce in ce mai obisnuite, iar asta este excelent.
Suntem intotdeauna dornici sa vedem oameni care incearca sa promoveze moduri mai favorabile mediului de a trai, si suntem fericiti ca generatia tanara va face un efort mai mare decat generatiile trecute.
Este foarte corect sa spunem ca societatea actuala devine din ce in ce mai deschisa si mai constienta de situatia mediului inconjurator, dar mai exista multi pasi de parcurs si multe obstacole de depasit, inainte de a ajunge la nivelul potrivit. Insa, atata timp cat exista un concurs de forte vizand un viitor mai verde, vom putea depasi obstacolele din calea noastra si sa cream un viitor mai bun pentru noi insine si pentru generatiile ce vor urma.

Foto: freepik