Te identifici cu revolutia verde? Urmezi cu sfintenie mantra “recicleaza si refoloseste”? Daca raspunsurile tale sunt pozitive, atunci vei fi incantat sa afli despre noile schimbari ce vor avea loc incepand din acest an in Marea Britanie. Se pare ca guvernul a vrut ca anul nou sa vina cu o noua revolutie, pentru ca, iata, toata lumea din industria alimentatiei publice vorbeste despre recenta “Strategie privind Resursele si Risipa”, autorizata de Defra – Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale). Noul plan prevede ca industriile din sectorul serviciilor alimentare vor fi de-acum responsabile pentru toate costurile de reciclare pentru ambalajale alimentare. In plus, ele vor fi taxate suplimentar daca ambalajele nu pot fi reciclate.
Cum vor fi companiile afectate de aceste noi reglementari? Ei bine, este o cauza nobila, dar care se pare ca va avea un pret usturator! Asta pentru ca, potrivit estimarilor, magazinele alimentare si producatorii de alimente vor trebui sa plateasca intre 500 de milioane si 1 miliard de lire sterline pe an pentru a intruni conditiile cerute de noile reglementari. Mai mult, guvernul promite sa foloseasca aceasta strategie pentru simplificarea sistemului complicat de reciclare din intreaga tara.
“Vom reduce in acest fel dependenta de produse de unica folosinta din plastic, vom pune capat confuziei cu privire la reciclarea casnica, vom atenua problema ambalajelor facandu-i pe factorii responsabili pentru poluare sa plateasca si vom pune capat scandalului economic, ecologic si moral pe care il reprezinta deseurile alimentare”, spune Secretarul britanic pentru Mediu, Michael Gove, explicand motivele din spatele acestei noi legi.

Reactii din piata de profil

Pe cat de minunat suna, pea tat de interesant este de aflat ce cred despre aceasta idee revolutionara jucatorii din piata. Iata mai jos cateva reactii ale reprezentantilor celor mai renumite companii de ambalaje alimentare, cu privire la aceasta decizie.
CEO-ul Biffa, Michael Topham, spune ca este extrem de incantat cu privire la recentele evolutii “Am subliniat nevoia unei responsabilitati mai mari a producatorilor cu privire la reducerea deseurilor la sursa, mai ales cand vorbim despre plastic. Este nevoie de eforturi sustinute, dar gradate, pentru reciclarea materialelor, asa ca e foarte bine sa vedem aceste aspecte reflectandu-se in noua strategie. Masuri precum schema de Responsabilitate Extinsa a Producatorilor ar trebui sa incurajeze si sa impulsioneze prducatorii de deseuri sa regandeasca designul ambalajelor in asa fel incat acestea sa fie reciclabile.
Mai mult, Topham este de parere ca acest pas va deschide un drum catre noi joburi in sectorul ambalajelor din alimentatia publica. Noile locuri de munca vor veni ca urmare a unei cresteri a valorii investitiilor companiilor mari, care vor colabora cu producatorii in sensul adoptarii unor ambalaje cat mai eco-friendly.
Pe de alta parte, directorul executiv al Federatiei Britanice pentru Ambalaje, Dick Searle, nu este prea incantat de aceasta idee. El este de parere ca “niciuna dintre aceste propuneri nu va functiona atata timp cat consumatorii nu isi vor face si ei datoria. Daca vrem sa traim asa cum trebuie, e nevoie ca fiecare sa isi faca partea lui de treaba”. In plus, el avertizeaza ca o crestere a preturilor ar putea atrage o revolutie in randul cercurilor de consumatori.
Dincolo de aceste reactii diferite, unele sectoare de business sunt dezamagite de lipsa de detalii mentionate in schema. De pilda, reprezentantii acestor sectoare ar vrea sa afle raspunsurile la unele intrebari, precum:
– Ce materiale vor fi considerate reciclabile?
– Cat va dura pana cand rezultatele vor fi vizibile?
– Care va fi rolul jucat de consumatori?

Per ansamblu, noua lege este un pas in directia potrivita, insa opinia generala este ca e prea devreme sa vorbim despre cum se vor desfasura lucrurile. Pana atunci, furnizorii si producatorii de produse alimentare ar trebui sa faca echipa impreuna cu companiile eco-friendly de ambalaje din domeniul alimentatiei publice pentru a reduce risipa.

Foto: freepik