Oamenii de stiinta anunta descoperirea primei scurgeri active de metan de pe fundul marii, in Antarctica! Acestia spun ca gazul cu un efect puternic asupra incalzirii climei ajunge aproape sigur in atmosfera.

Cercetatorii au mai descoperit, de asemenea, ca microorganismele care in mod normal consuma gazul cu efect de sera puternic, inainte ca acesta sa poata ajunge in atmosfera, au aparut abia dupa cinci ani, si in cantitati mici, permitand astfel gazului sa ajunga in atmosfera.
Opinia generala a comunitatii stiintifice este aceea ca in jurul fundului marii din Antarctica ar fi stocate cantitati mari de metan. Gazul ar putea incepe sa se scurga pe masura ce criza climatica incalzeste oceanele, o perspectiva despre care oamenii de stiinta spun ca este “incredibil de ingrijoratoare”.
Motivul aparitiei acestei scurgeri ramane un mister, dar probabil ca nu este vorba despre incalzirea globala, pentru ca Marea Ross, locul in care a fost descoperita, mai are destul pana la o incalzire semnificativa.
Cercetarile sunt extrem de importante pentru modelele de climat, care in acest moment nu sunt responsabile pentru o intarziere in ceea ce priveste consumul metanului de catre microorganisme.

Scurgerea activa a fost descoperita din intamplare de catre scafandri in anul 2011, insa abia in 2016 oamenii de stiinta au revenit la locul indicat pentru a-l studia in detaliu, inainte de a incepe munca de laborator.
“Intarzierea (in ceea ce priveste consumul de metan) este cea mai importanta descoperire facuta. Si nu este deloc o veste buna! A fost nevoie de peste cinci ani pentru ca microorganismele sa inceapa sa apara si chiar si in prezenta acestora, metanul reuseste sa se scurga rapid de pe fundul marii” spune Andrew Thurber, de la Universitatea de Stat Oregon, din SUA, citat de publicatia britanica The Guardian.

Scurgerile de metan din depozitele subacvatice inghetate sau din zonele permafrost reprezinta unul dintre punctele critice cele mai importante care ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta. Acestea apar atunci cand impactul deosebit al incalzirii globale devine imposibil de stopat.
„Ciclul metanului este fara indoiala un aspect cu privire la care societatea ar trebui sa isi faca griji. Mi se pare incredibil de important!”, a spus Thurber.
El a mai adaugat ca pana in acest moment s-au stiut foarte putine lucruri despre ciclul metanului in Antarctica, insa vestea buna este ca scurgerile descoperite au conferit practic un laborator natural pentru cercetarile ulterioare. Nu stim inca de ce au aparut aceste scurgeri. “Acesta este un mister la care inca nu avem un raspuns. Este pe partea unui vulcan activ, dar nu pare sa provina de acolo” a mai adaugat Thurber.
Prof. Jemma Wadham, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, care nu a fost implicata in studiu, a spus ca Antarctica si patura sa de gheata sunt “niste gauri negre uriase in intelegerea noastra privind ciclul metanului pe Pamant, reprezentand puncte dificile de lucru”. “Credem ca ne confruntam cu o probabilitate mare sa existe cantitati semnificative de metan sub patura de gheata” a mai spus Wadham, adaugand ca marea intrebare este cat de important este decalajul dintre microorganismele care consuma metan si viteza cu care este posibil sa se formeze noi scurgeri de metan in situatia retragerii ghetii.

Cercetarea

Cercetarea, aparuta in publicatia “Proceedings of the Royal Society B” sustine ca scurgerea de metan se afla intr-un punct situat la o adancime de 10 metri, cunoscut sub numele de Cinder Cones, in McMurdo Sound. Este vorba despre o patura algala alba cu o lungime de 70 de metri, iar in timpul expeditiei din 2016 a fost gasita o a doua scurgere.
“Am dat peste scurgerea de metan intr-o zona in care se fac scufundari din anii 1960 si abia acum a aparut. Nu existau bule de metan. Majoritatea metanului din multe scurgeri iese de fapt sub forma a ceea ce noi numim fluxuri difuze. Asa ca el este pur si simpu dizolvat in apa” a spus Thurber.

Sursa metanului este reprezentanta probabil de depozitele de alge in descompunere ingropate sub sedimente si exista toate sansele sa fie veche de cateva mii de ani. In majoritatea zonelor oceanului, scurgerile de metan de pe fundul apei sunt consumate de microorganismele din sediment sau din coloana de apa. Dar cresterea lenta a microorganismelor in punctul Cinder Cones, la fel ca si adancimea redusa in acest punct, inseamna ca metanul ajunge in mod sigur in atmosfera.
Thurber a spus ca primele microorganisme care au crescut in aceasta locatie au fost de origine neasteptata. “Ne aflam probabil intr-o faza de evolutie, in care ar putea fi nevoie de 5 – 10 ani pentru ca o comunitate sa devina complet adaptata si sa inceapa sa consume metan”.

O alta scurgere activa de metan, pe o zona larga de data aceasta, a fost raportata in largul insulei sub-Antarctice South Georgia, in anul 2014, o premiera pentru Oceanul Sudic. “Dar aceasta este o zona oceanografica diferita fata de continentul antarctic” a mai spus Thurber.
Whadham a spus ca cei cinci ani in care fost studiata scurgerea din Cinder Cones este o perioada scurta de timp. “Trebuie sa vedem ce se intampla cu aceasta scurgere in viitor. Descoperirea ne face, de asemenea, sa ne intrebam daca aceste caracteristici nu sunt cumva mai comune decat am crede noi, in jurul Antarcticii, doar ca ne lovim rar de ele” a mai spus ea.
Cu toate acestea, e putin probabil ca cercetatorii sa poata reveni in Antarctica prea curand. Pe acest continent nu se inregistreaza deocamdata cazuri de infectare cu noul Coronavirus, insa riscurile privind infectia au pus pe pauza planurile de expeditie.

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2020/jul/22/first-active-leak-of-sea-bed-methane-discovered-in-antarctica

Foto: freepik