Emisiile provenite din generarea de electricitate si agricultura scad, insa per ansamblu vorbim despre o scadere mica, ceea ce arata deficiente ale politicii Coalitiei.
Emisiile de gaze cu efect de sera ale Australiei au scazut usor ca urmare a aparitiei noilor energii curate, dar si a unei scaderi drastice in agricultura provocata de seceta. Insa chiar si asa, acest castig a fost aproape in intregime anulat de poluarea industriala in crestere.
Datele oficiale facute publice la finele lunii februarie au relevat ca emisiile la nivel national au scazut cu 0.3% in anul scurs pana in luna septembrie.
Emisiile produse de generarea de electricitate au scazut cu 2% (3.6 milioane de tone de dioxid de carbon) pentru ca targetul energetic privind energia regenerabila, atins acum, a sporit investitiile in energie solara si eoliana. Poluarea provenita din agricultura a scazut si mai mult – 4.1 milioane de tone sau 5.8% – datorita impactului pe care seceta istorica de pe coasta estica si inundatiile din nordul Queensland-ului le-au avut asupra sectorului zootehnic.
Dar emisiile usor dispersabile emanate in timpul extragerii carbunelui si gazului au fost estimate la o crestere de 6%, ajungand pana la 3.3 milioane de tone.
Poluarea provenita din energia fixa – care include sectoarele de productie, constructii si cel comercial – a crescut cu 2.6% (2.6 milioane de tone).
Cel mai mare salt a fost inregistrat in industria aflata in crestere a exportului gazului natural lichefiat, care ajunge acum la o valoare de 50 de miliarde de dolari, dupa un val de investitii, mai ales in vestul Australiei. Emisiile din aceasta industrie au crescut cu 16.9% (6.3 milioane de tone).
Potrivit Guardian Australia, cresterea poluarii industriale a avut loc pe fondul acceptului dat de guvern marilor agenti de poluare pentru a creste limitele emisiilor in cadrul unei scheme cunoscuta drept “mecanismul de salvgardare”, care promitea in 2015 sa previna cresterile dincolo de nivelurile obisnuite.
Estimarile arata ca emisiile la nivel national de-a lungul anului au ajuns la 530.8 milioane de tone, fiiind asadar cu aproape 1% mai mici decat in 2000. Targetul pentru 2020 al guvernului pentru acest interval temporar era o reducere de 5%.
Emisiile au scazut cu aproximativ 1.3% de la alegerea Coalitiei in 2013, dar cu numai 0.4% din 2014, anul in care pretul national la carbon a fost anulat si inlocuit apoi de premierul de atunci, Tony Abbott, cu fondul de reducere a emisiilor. Poluarea climatului a scazut cu aproximativ 14% cand laburistii au fost la putere, condusi de Kevin Rudd si apoi de Julia Gillard.
Datele au fost facute publice dupa ce liderul laburist Anthony Albanese a implicat partidul intr-un target potrivit caruia Australia ar urma sa aiba un nivel de zero emisii pana in 2050. Nu au fost, insa, oferite explicatii cu privire la modul in care se va ajunge la acest prag.
Fiecare stat australian, Consiliul de Afaceri din Australia si peste 70 de tari au sprijinit un obiectiv de emisii zero net pana in 2050. Intrebat recent daca guvernul federal isi va lua acelasi angajament, ministrul pentru reducerea emisiilor, Angus Taylor, a spus ca lumea a fost de acord “sa ajunga la zero emisii in a doua jumatate a secolului”, in cadrul Acordului privind Clima incheiat la Paris, dar Coalitia nu va adopta un target nefondat sau nesprijinit de un plan.
Guvernul se asteapta sa lanseze curand “o harta a investitiei in tehnologie”, dar a confirmat putine detalii in acest sens. De asemenea, autoritatile au primit o informare de la un panel condus de afaceristul Grant King, caruia i-a cerut anul trecut consilierea cu privire la moduri noi de a reduce emisiile. “Va trebui sa ne facem fiecare treaba, si de aceea ne vom concentra pe tehnologie” a spus Taylor zilele trecute.
In cadrul unei declaratii cu privire la noile date privind emisiile, Taylor a subliniat ca emisiile au scazut cu 13% din 2005, anul in raport cu care este masurat targetul Australiei in cadrul Acordului de la Paris pentru anul 2030 (o reducere de 26-28%).
Purtatorul de cuvant pe probleme climaterice al Laburistilor, Marl Butler, a spus ca scaderea emisiilor a fost “putin mai mult decat o eroare de aproximare” si ca politicile guvernului au fost “imposibil de inadecvate”.
“Nu a existat nicio reducere a emisiilor in intervalul scurs pana in septembrie 2019, iar reducerile anuale s-au redus cu un procent deplorabil de numai 0.3%” a spus el. “Scott Morrison nu reuseste sa ii protejeze pe australieni de realitatile periculoase ale schimbarii climatice”.
Taylor a spus ca economia australiana “se decarbonizeaza in mod constant”, dar cresterea exporturilor pune o presiune in crestere asupra emisiilor. In mod deosebit, a spus el, exporturile de gaz natural lichefiat au redus emisiile globale “trimitand mai multi carburanti cu continut mare de emisii dincolo de granite”.
Guardian Australia a cerut anul trecut dovezi ca gazul natural lichefiat inlocuieste in masura in care sustine guvernul energia pe baza de carbuni din Asia. Nu au fost puse la dispozitie aceste dovezi. Un raport al guvernului la acel moment sugera ca gazul va fi din ce in ce mai competitiv cu energia nucleara si regenerabila cu zero emisii in Japonia, cea mai mare piata de gaz natural lichefiat a Australiei.
Taylor spune ca emisiile din industriile de export a crescut cu 54% fata de nivelurile din 2005, dar poluarea si intensitatea emisiilor per capita – cantitatea emanata in procesele de productie – s-au situat la cel mai mic nivel din ultimele aproape trei decenii.
“Valoarea exporturilor noastre a crescut cu 83 de miliarde de dolari din septembrie 2013, reflectand managementul economic bun al guvernarii de Coalitie”, a spus Taylor.
Foto: freepik