Mentinerea unei amprente de carbon cat mai reduse este un aspect extrem de important, indiferent de anotimp. Insa, in perioada iernii oamenii au tendinta de a folosi mai mult sistemele de incalzire sau aparatele de aer conditionat, iar asta poate creste costurile la factura de energie si poate duce la un consum mai important de energie.
In cele ce urmeaza, vom incerca sa oferim cateva idei cu privire la modurile in care iti poti reduce propria amprenta de carbon in perioada iernii.

Investeste in pilote de calitate

Poate parea tentant sa dai centrala electrica la maxim, seara cand ajungi acasa, dupa un drum lung prin frig sau dupa o zi intreaga de munca obositoare. Insa aceasta este exact ceea ce ar trebui sa eviti! O modalitate inteleapta de a evita acest lucru este sa investesti in cateva paturi sau pilote de calitate, pe care le poti folosi in perioada iernii. De asemenea, poti folosi si sticle cu apa calda, care te vor ajuta sa te incalzesti rapid si astfel nu vei mai avea nevoie sa dai centrala la maxim si sa o lasi sa functioneze mult timp.

Fa dusuri, nu bai

Desi e posibil sa resimti frigul in baie atunci cand faci dusuri iarna, o idee foarte buna pe care o poti pune in practica este sa te rezumi totusi la dusuri si sa nu incerci sa faci bai lungi si fierbinti. Baile irosesc o cantitate foarte mare de apa, astfel ca poti fi, fara doar si poate, mult mai prietenos cu mediul daca te rezumi la dusuri si renunti la bai lungi. Asigura-te ca folosesti dusul doar atat cat ai nevoie si nu ca stai cate o ora sub dus, pentru ca atunci vei irosi la fel de multa apa ca si la baie.

Izoleaza

Materialele mentin caldura in interior in moduri diferite, acesta fiind si motivul pentru care avem nevoie sa folosim izolatia. De pilda, otelul este un material care functioneaza foarte bine cu izolatie, astfel incat daca ai o cladire din otel, atunci ar trebui sa te gandesti la izolatia adecvata pentru aceasta. Cladirile din otel pot fi izolate mult mai eficient decat cele din lemn, acesta fiind de altfel unul dintre avantajele majore ale otelului, identificate de specialisti. Cu o izolatie mai buna, poti reduce facturile la energie si poti, de asemenea, sa reduci amprenta de carbon in acelasi timp. Izolatia este cel mai important aspect in perioada iernii, asa ca nu o ignora!

Scoate aparatele din priza

E posibil sa realizezi ca in perioada iernii folosesti mult mai aparatura electrocasnica, ca urmare a faptului ca gatesti mai mult. Sigur ca esti liber sa iti folosesti aparatura de bucatarie sau orice eletrocasnic atat cat ai nevoie, insa atunci cand nu le folosesti scoate-le din priza. Ai fi surprins sa afli ca aparatele electrocasnice consuma energie electrica chiar si atunci cand nu sunt in uz, ci doar conectate la priza. Asadar, ai grija sa le scoti mereu din priza dupa ce le folosesti, reusind in acest fel sa iti reduci amprenta de carbon cu si mai multa usurinta.

Cumpara-ti perdele noi

Ultimul pont care te poate ajuta daca vrei sa iti reduci amprenta de carbon in aceasta iarna este sa investesti intr-un set de perdele noi. Perdelele grele si voluminoase te pot ajuta sa mentii caldura in interiorul spatiului de locuit si astfel nu vei avea nevoie sa folosesti atat de multa caldura pe cat ai folosi cu niste perdele subtiri si translucide. Acest pont te va ajutra sa iti reduci amprenta de carbon si in plus vei fi fericit sa constati ca daca ai tot ai facut o investitie, aceasta va fi in mod cert una fericita pentru look-ul general al casei tale.
Daca esti gata sa treci la punerea in practica a masurilor privind reducerea amprentei de carbon in aceasta iarna, atunci trebuie sa fii pregatit: izoleaza casa si investeste in paturi si perdele, si totul ar trebui sa fie deja mult mai bine!

Foto: freepik