In ultimul deceniu, costul energiei solare a scazut in mod dramatic. Noile tehnologii promit sa creasca eficienta si sa scada costurile pe mai departe.
Energia solara va fi in curand imbatabila, in comparatie cu combustibilii fosili.

Energia solara a facut progrese mari in ultimul deceniu. Daca in anul 2010, piata globala era una restransa si extrem de dependenta de sistemele subventionate, in tari precum Germania si Italia, anul acesta vom avea peste 115 gigawati de sisteme solare instalate in intreaga lume, ceea ce este mai mult decat au reusit toate celelalte tehnologii de alta generatie.
De asemenea, energia solara are preturi din ce in ce mai mici, mai ales in regiunile cele mai insorite, unde a devenit deja cea mai ieftina forma de electricitate de generatie noua.

In anii urmatori, imbunatatirile in materie de tehnologie vor fi o garantie ca energia solara va deveni si mai ieftina. E foarte probabil ca pana in 2030, energia solara sa devina cea mai importanta sursa de energie pentru producerea de electricitate intr-o mare parte a lumii. Aceasta va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului si a schimbarii climatice.

Pe mai departe, industria solara are trasee clare de reducere a costurilor, ceea ce ar trebui sa conduca la reducerea la jumatate a costurilor pentru energie solara pana in 2030. Exista deja o actiune in derulare in sensul modulelor cu o eficienta mai mare, ce poate genera de 1.5 ori mai multa energie decat cea existenta, modulele similare actuale utilizand o tehnologie numita celule de silicon in tandem. Acestea vor avea un impact mare pe mai departe.

In plus, exista inovatii in productie care urmeaza sa apara, si care vor reduce cantitatile de materiale costisitoare asa cum sunt argintul si siliconul folosite in producerea de celule solare, ca si inovatii precum modulele bilaterale, care permit panourilor sa capteze energia solara din ambele parti. O alta inovatie importanta are legatura cu modul in care putem integra cat mai bine energia solara atat in locuintele proprii si in companii, cat si in sistemele energetice pe care le folosim. Aceasta inseamna echipamente electronice cu o energie superioara si o utilizare mai buna a tehnologiilor digitale low-cost.
Acest lucru inseamna ca energia solara va ajunge, in multe parti ale lumii, la un cost uniformizat, ceea ce o va face imbatabila in comparatie cu carburantii fosili. Dat fiind faptul ca energia solara este atat de usor si de rapid de instalat – fara sa mai mentionam ca este si flexibila, ea putand fi folosita de la alimentarea unui device atat de mic precum un ceas, pana la ceva de dimensiunile unui oras – putem fi siguri ca instalatiile solare vor continua sa evolueze in urmatorul deceniu. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, foarte util pentru climat. Ceea ce este, fara doar si poate, un semn al unui viitor luminos!

Foto: freepik