Ce inseamna cu adevarat “neutralitatea din punct de vedere al carbonului?” Si este oare cu adevarat posibil sa traiesti in acest mod fara sa recurgi la cumpararea de certificate de carbon? Sunt doua dintre intrebarile cele mai arzatoare ale momentului, la care ne propunem sa raspundem in cele ce urmeaza.
De la neutralitate la carbon, la neutralitate climatica
Neutralitatea din punct de vedere al carbonului este un termen care a dat nastere multor definitii. La fel de multe interpretari a generat si modul in care am putea reusi sa atingem aceasta stare. Potrivit New Oxford American Dictionary, care in anul 2006 a proclamat sintagma “neutralitate la carbon” drept Cuvantul Anului, neutralitatea la carbon implica practic “calcularea totalitatii emisiilor de carbon daunatoare pentru climat, reducandu-le acolo unde este posibil si apoi echilibrand emisiile ramase, adesea prin achizitionarea unei compensatii de carbon”.
Insa termenul este extrem de specific anului 2006… Termenul adaptat zilelor noastre – “neutralite climatica” – complica putin problema.
Urmarirea carbonului este un proces excelent, insa dioxidiul de carbon (CO2) este numai unul dintre cele cateva gaze cu efect de sera care contribuie la incalzirea globala, spune lucrarea din 2008 “Renunta la obiceiuri: Un Ghid ONU privind neutralitatea din punct de vedere al impactului asupra climei”, a Programului pentru Mediu al Natiunilor Unite.
Este adevarat ca CO2 reprezinta aproximativ 80% din totalul gazelor cu efect de sera din lume, insa exista si alte cinci gaze cu efect de sera ce contribuie la poluare: oxidul de azot, hidrofluorocarburile, perfluorocarburile, hexafluorura de sulf si metanul.
Tratatul International pentru Clima al Protocolului Kyoto a solicitata limitarea tuturor celor sase gaze.
Cum calculezi energia folosita?
Dincolo de semantica, raspunsul la intrebarea daca o persoana poate sau nu sa traiasca intr-o maniera neutra din punct de vedere al impactului asupra climei depinde de alegerile legate de stilul de viata si de asemenea, depinde de imbunatatirile care se pot face in timp.
Si tu poti incepe propria-ti cursa pentru a deveni neutru climatic calculand energia pe care o folosesti. Scrie pe Google “amprenta climatica” sau “amprenta de carbon” si incearca una sau mai multe variante de calculatoare care isi propun sa monitorizeze utilizarea de energie in diferite moduri. Unul dintre aceste calculatoare este cel al Earthlab, pe care il poti gasi la https://www.earthlab.com/createprofile/reg.aspx . De asemenea, si Universitatea Berkeley ofera un astfel de calculator, disponibil la
http://bie.berkeley.edu/files/ConsumerFootprintCalc.swf.
Pentru a calcula, vei avea nevoie de informatii despre cantitatea de energie utilizata acasa, despre energia consumata la mersul cu masina sau cu transportul public. Unele calculatoare te vor intreba daca esti vegetarian, cat de mult reciclezi si compostezi, si cat de mult cheltui pentru achizitionarea de bunuri si pentru iesiri la masa in oras.
Noteaza cifrele actuale si reia periodic calculul, cu date actualizate, pentru a constata daca si cum evoluezi.
Elementul final implica o compensatie de carbon, “un certificat pentru reducerea emisiilor, din partea unei companii, care sa aiba ca rezultat prezenta in atmosfera a unei cantitati mai mici decat ar fi in mod normal de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera”, potrivit David Suzuki Foundation, care promoveaza “moduri in care societatea sa poata trai in echilibru cu lumea naturala”.
Poti cumpara certificate de la o companie de energie regenerabila, de pilda, pentru a contrabalansa cantitatea de emisii de carbon pe care nu o poti elimina prin alte masuri.
Va conta cu adevarat?
Cat de mult sens vor avea aceste eforturi pe care le faci? Potrivit “Kick the Habit”, in cazul indivizilor, “mai putin de 50% sunt emisii directe (provenind, de pilda, din conducerea unei masini sau din folosirea unui radiator)”. Aproximativ 20% sunt cauzate de crearea, folosirea si aruncarea produselor pe care le folosim; 25% provin din alimentarea locurilor de munca; iar 10% din intretinerea infrastructurii publice.
Poti decide sa mergi mai putin cu masina sau poti inchide incalzirea, insa trebuie sa iei in calcul si modurile in care poti influenta afacerile si politicile guvernamentale care pot rezolva si celalalt procent de 50%.
“Cu totii suntem parte din solutie”, scria secretarul general al ONU Ban Ki-moon in prefata lucrarii “Kick the Habit”. “Fie ca esti persoana fizica, companie, organizatie sau guvern, exista multi pasi pe care ii poti face pentru a-ti reduce amprenta climatica. Acesta este un mesaj pe care cu totii ar trebui sa il luam in serios”.
Foto: freepik