Organizatia pentru Mediu si Schimbare Climatica din Canada avertizeaza ca sunt asteptate si mai multe precipitatii in British Columbia in perioada urmatoare si ca acestea vor afecta, cel mai probabil, zone care inca se mai recupereaza dupa inundatiile recente.
Armel Castellan, meteorolog specializat in pregatirea pentru alerte, a spus ca se asteapta “o parada de furtuni in provincie, pe parcursul toamnei si iernii”.

“Prognoza pentru coasta de sud implica foarte multe precipitatii. Ne pregatim pentru un sezon record in ceea ce priveste cifrele legate de precipitatiile generale pentru comunitatile de pe coasta centrala si de sud”, a spus el.

Desi provincia British Columbia nu va avea parte, cel mai probabil, de aceleasi cantitati de precipitatii ca cele inregistrate la jumatatea lunii noiembrie, meteolorogul a spus ca exista semnale puternice care arata ca furtunile active vor incepe zilele urmatoare.
Castella a mai spus ca departamentul de meteorologie prognozeaza un alt asa numit “rau atmosferic”, care va aduce cu el umezeala si caldura subtropicala, precizand ca se asteapta la cantitati de precipitatii cuprinse intre 40 si 70 de milimetri, in Fraser Valley, si mai mult de 100 de milimetri in North Shore Mountains, in jurul Howe Sound.

10“Atunci cand te confrunti cu o parada de furtuni sau cu o cadere incredibila de precipitatii, asa cum avem noi incepand de la jumatatea lui septembrie, cu cresteri de pana la 200% ale ploilor, solurile sunt foarte saturate iar cantitatea mare de umezeala creaza imediat o problema legata de scurgeri” a spus el, adaugand ca topirea zapezii cauzata de scaderile si cresterile de temperatura de-a lungul iernii ar putea crea si ea probleme suplimentare.

El a mai adaugat ca verile uscate au schimbat, de asemenea, peisajul provinciei, dar legatura dintre incendiile de vegetatie si alunecarile de teren este “foarte conceptuala in acest moment” si va necesita analize forensice si geomorfologice.
Ministrul Sigurantei Publice din British Columbia, Mike Farnworth, a spus recent ca guvernul federal lucreaza in colaborare cu Environment Canada pentru dezvoltarea unui sistem de clasificare a raurilor atmosferice, care ar putea ajuta provincia sa inteleaga mai bine riscurile potentiale.

“Un rau atmosferic este, evident, un termen nou, cu care cred ca cei mai multi dintre noi suntem acum familiarizati, iar in State exista un sistem de clasificare ce ne va permite sa ne pregatim mai eficient” a spus el.
Farnworth spune ca a fost informat ca sistemul urmeaza sa fie implementat in ianuarie, dar

Castellan sustine ca deocamdata nu a fost confirmata o data pentru lansarea unui sistem de avertizare. “Scala atmosferica si sistemul de rating sunt un subiect interesant, insa nu este gata inca si ar fi iresponsabil din partea noastra sa fortam lucrurile inainte de a fi gata” a spus el.

Sursa: https://energeticcity.ca/2021/11/22/parade-of-storms-expected-in-british-columbia-environment-canada/

Foto: freepik