Exista un numar surprinzator de mare de persoane, companii si comunitati interesate sa faca mai multe pentru a conserva si proteja resursele noastre naturale, dar nu stiu de unde sa inceapa sa fie mai prietenosi cu mediul. Iata de ce primul lucru pe care fiecare dintre noi trebuie sa il invete este sa inteleaga toate aspectele care fac parte din procesul de schimbare si de conservare a resurselor.

Potrivit Wikipedia, notiunile de “prietenos cu mediul, environment friendly, eco-friendly, sau green sunt declaratii de marketing care se refera la bunuri si servicii, la legi, la reguli si politici care produc un rau diminuat, minim sau nu produc niciun rau ecosistemului sau mediului inconjurator”.
A fi prietenos cu mediul inconjurator inseamna pur si simplu a avea un stil de viata care sa fie mai benefic pentru mediu si a face pasi mici catre Pamantul Mama, in asa fel incat sa faci din aceasta planeta un loc mai bun pentru comunitatile noastre si pentru generatiile urmatoare. O solutie foarte buna ar fi sa incepem cu conservarea apei, cu limitarea condusului si cu mersul pe jos mai mult timp, cu consumul redus de energie, cu achizitionarea de bunuri reciclate, cu introducerea in alimentatie a legumelor crescute local, cu inscrierea in grupuri din sfera ecologica, ce au ca scop combaterea poluarii aerului, cu crearea unei cantitati mai mici de deseuri, cu plantarea unui numar mai mare de copaci si multe altele.

De ce este important sa fii prietenos cu mediul?

Nu poti arata cu degetul o companie sau alta, o activitate sau alta, pretinzand astfel ca ai gasit tapul ispasitor pentru toate problemele ecologice ale lumii… Pentru ca, in final, totul se leaga ca un puzzle. Cu cat intelegem mai repede ca fiecare dintre noi trebuie sa isi respecte propriile indatoriri, cu atat mai usor va fi sa cream rapid o intreaga ecologie de viata care sa promoveze sustenabilitatea.

Primul pas este sa incepem sa intelegem toate aspectele care ne pot ajuta sa devenim mai prietenosi cu mediul in fiecare segment al vietii noastre. Urmatorul pas este sa invatam sa facem, la nivel personal, alegeri care sa inceapa sa modifice nivelul de constientizare si sa reduca din consumul de resurse.
Schimbarile sunt surprinzator de usor de facut, pentru ca exista mult mai multe moduri decat ne imaginam in care putem incepe sa practicam conservarea.

Afacerile prietenoase cu mediul

Pentru o companie obinerea statutului de “environmentally friendly business” este mult mai complicata decat simpla semnare a unui acord de captare si comercializare a carbonului. Incepand de la modul in care iti prezinti produsele si in care le faci reclama, de la modul in care reciclezi deseurile si mergand pana la posibilitatea de a face sau nu schimbari in operatiunile de baza – totul conteaza, atunci cand vine vorba despre a face o anumita companie mai responsabila din punct de vedere al mediului.

Un accent foarte important pentru companiile care nu sunt implicate in productie poate fi pus pe gestionarea proviziilor. E posibil ca achizitiile la nivel local sa nu fie intotdeauna cel mai responsabil mod de a obtine astfel de material.
Modul in care o companie lucreaza in sprijinul comunitatii sale, in eforturile de conservare a mediului, este si el un alt task important pentru o afacere prietenoasa cu mediul.

Comunitatile prietenoase cu mediul

Cand vine vorba despre comunitati, notiunea de “comunitate prietenoasa cu mediul” inseamna mai mult decat un program bun de reciclare.
Comunitatile implicate in conservarea si pastrarea resurselor functioneaza in sensul incurajarii unor optiuni precum locuri de joaca in comunitate, transport public, constructii “verzi”. In plus, ele au ca obiectiv gasirea de noi solutii pentru schimbarea modului in care combustibilii fosili si alte resurse sunt folosite pentru a sustine serviciile din cadrul comunitatii.

Persoanele prietenoase cu mediul

Numim “prietenoasa cu mediul” o persoana care isi desfasoara traiul constientizand modul in care foloseste resursele naturale pentru a crea si sprijini viata pe care o traieste. Astfel de persoane recicleaza, economisesc apa si combustibili si fac alegeri care nu numai ca atenueaza impactul propriu asupra mediului inconjurator, dar sprijina si industrii care lucreaza in sensul unei vieti mai responsabile din punct de vedere al mediului.

15 moduri simple de a deveni mai prietenos cu mediul

Este mult mai usor decat crezi sa inveti sa fii prietenos cu mediul. Nu trebuie sa schimbi imediat totul, poti incepe sa faci schimbari mai sustenabile la un nivel mai mic, pe care sa le transformi apoi intr-o parte a vietii tale normale. Iata mai jos 15 moduri in care poti deveni mai prietenos cu mediul.

1. Fii mai atent la resurse

Poti incepe prin a fi mai constient de resursele pe care le folosesti in viata ta de zi cu zi. Acorda atentie modului in care alegi sa te incalzesti, sa calatoresti, sa folosesti apa si, in plus, foloseste intotdeauna articole produse prin practici de manufactura. Constientizarea este cea care iti va permite sa incepi apoi sa faci alegeri mai prietenoase cu mediul.

2. Obisnuieste-te sa conservi

Beneficiind de informatiile pe care le ai cu privire la modul in care folosesti resursele naturale din viata ta, poti incepe sa practici conservarea. Conservarea porneste de la lucruri simple, asa cum este stingerea luminilor cand iesi dintr-o camera si poate ajunge pana la lucruri complexe, printre care si alegerile diferite atunci cand vine vorba despre construirea unei case.

3. Planteaza copaci

Copacii sunt necesari pentru supravietuirea tuturor: ei ofera oxigen, fructe, aer curat, reprezinta un adapost pentru viata salbatica si impedica eroziunea solului. Un peisaj umbros in jurul casei te poate ajuta sa reduci consumul de energie si iti poate mentine casa racoroasa chiar si in perioada de vara. Planteaza copaci in jurul casei, nu ii taia decat daca este neaparat necesar, colaboreaza cu grupuri locale de mediu pentru a planta mai multi copaci si educa-i pe cei din jur cu privire la aspectele pozitive ale acestui demers.

4. Economiseste apa

Apa trebuie sa fie conservata, deoarece pentru pomparea apelor din rauri sau lacuri in casele noastre este necesara o cantitate foarte mare de energie. Conservarea apei reduce, de asemenea, si cantitatea de energie necesara pentru filtrarea sa. Cateva dintre modurile cele mai bune in care poti economisi apa sunt dusurile scurte, repararea tevilor stricate care curg, inchiderea robinetului cat timp iti perii dintii, reciclarea apei, folosirea aparaturii casnice pentru economisirea apei, colectarea apei de ploaie in containere speciale si folosirea acesteia pentru udarea gazonului sau a gradinii.

5. Schimba-ti obiceiurile de calatorie

Mersul cu masina si calatoriile cu avionul sunt doua zone in care practicile prietenoase cu mediul pot avea cu adevarat un impact serios. Alege optiuni de deplasare mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, calatoreste mai putin si incearca sa alegi rute mai directe pentru a economisi combustibil. Daca biroul tau este in apropierea casei, incearca sa te deplasezi pe bicicleta, in loc sa mergi cu masina.

6. Foloseste mai putine produse bazate pe combustibili fosili

Afla ce produse si consumabile din cele pe care le folosesti sunt facute utilizand produse si procese care au la baza combustibili fosili si foloseste-le mai putin sau inlocuieste-le.

7. Foloseste produse cultivate local

Un mod simplu de a reduce amprenta de carbon este sa cumperi produse cultivate local. Atunci cand cumperi local in loc sa cumperi produse care au fost transportate de la distante mari, sprijini de fapt fermele si fabricile locale. Dincolo de asta, poti urmari practicile de agricultura organica si poti cultiva diverse chiar in curtea ta, vanzand apoi surplusul prietenilor.

8. Redu utilizarea de produse chimice daunatoare

Produsele chimice periculoase, asa cum sunt vopselurile, uleiurile, amoniacul si alte solutii chimice, pot cauza poluarea aerului atunci cand sunt tinute deschise si, de asemenea, poluarea apei, pentru ca aceste produse chimice se pot infiltra in panza freatica.
Aerul si apa poluata pot avea consecinte grave asupra sanatatii umane. De aceea, produsele chimice daunatoare ar trebui aruncate in locuri special destinate deseurilor toxice, pentru mai multa siguranta.

9. Composteaza

Compostarea este un proces simplu, care transforma resturile plantelor si deseurilor din bucatarie in hrana bogata in nutrienti pentru plantele tale, ajutandu-le astfel sa creasca. Compostarea reduce cantitatea de gunoi care ajunge la gropile de gunoi si care polueaza aerul. In acest mod se dovedeste a fi un procedeu sigur pentru mediu.

10. respecta Ierarhia celor 3 R-uri ai deseurilor

Ierarhia celor trei R – Reducere, Reutilizare si Reciclare – este ordinea prioritatilor actiunilor pe care trebuie sa le intreprinzi pentru a reduce cantitatea de deseuri generate si pentru a imbunatati procesele si programele generale de gestionare a deseurilor.
Reducerea presupune sa reduci pur si simplu ceea ce produci si ceea ce consumi. Reutilizarea presupune utilizarea produselor pentr un alt scop in loc sa le trimiti la groapa de gunoi. Reciclarea inseamna sa transformi din nou ceva in materie prima, care mai apoi sa fie transformat intr-un produs nou.

11. Cumpara produse reciclate

Atunci cand mergi la cumparaturi, incearca sa cumperi produse facute din materiale reciclate, cu impachetare minima. Cu alte cuvinte, produsul pe care il cumperi ar trebui sa fie prietenos cu mediul. Uita-te la procesele de productie pentru a verifica daca respectivele produse sunt realizate din materiale reciclate sau daca in productie a fost implicata si folosirea plasticului sau a substantelor chimice.

12. Alatura-te grupurilor ecologiste

Poti gasi diverse grupuri ecologiste si in orasul rau, carora li te poti adauga pentru a proteja Pamantul Mama si pentru a face mediul mai curat. O cautare rapida pe Google te poate ajuta sa gasesti astfel de grupuri, din ce in ce mai multe si in Romania, mai ales in orasele mari. De asemenea, iti poti atrage prietenii si rudele si le poti cere o mana de ajutor.

13. Inceteaza sa mai faci mizerie

Una dintre imaginile cele mai comune pe care o vedem in fiecare zi pe strazi este aceea a oamenilor care fac mizerie pe strada. Printre modurile in care poti mentine curatenia mediului si a imprejurimilor este sa opresti oamenii sa faca mizerie pe strada. Educa-i in schimb, acolo unde este posibil, sa puna gunoiul in cosurile de gunoi, nu pe langa. Mormanele de gunoaie de pe strazi nu fac altceva decat sa afecteze imaginea orasului si, in plus, polueaza aerul.

14. Protejeaza viata salbatica

Activitatile umane duc la disparitia mai rapida a speciilor pe cale de disparitie si a habitatelor. Protejeaza locuri precum plaje si paduri care sunt habitate naturale pentru animale.

15. Educa-i pe cei din jur

Educa persoanele din jurul tau cu privire la importanta unei vieti cat mai prietenoase cu mediul. Cu cat exista o comunitate mai mare constienta de importanta mediului, cu atat putem face mai multe impreuna pentru a-l proteja si conserva.

Foto: freepik