•  Specialistii estimeaza ca aproximativ 70% din populatia lumii va trai in orase pana in anul 2050.
  •  Obiectivele pentru Dezvoltare Sustenabila ale ONU evidentiaza necesitatea ca aceste orase sa fie sigure si sustenabile pentru toti.
  •  In intreaga lume, orasele fac inovatii pentru a contribui la abordarea provocarilor importante, asa cum este schimbarea climatica.

Proiectele includ paduri urbane de dimensiuni mici, care ar putea contribui la combaterea schimbarii climatice, orase “burete”, care absorb apa provenita de la inundatii si padurile verticale, ce se inalta catre cer.

Cu o populatie globala aflata in crestere continua si o urbanizare din ce in ce mai accentuata, crearea de orase sigure, rezistente si sustenabile se afla pe primele pozitii ale agendei verzi.

Organizatia Natiunilor Unite a inclus aceasta misiune printre cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabila, care impreuna formeaza un plan pentru abordarea colectiva a provocarilor cu care se confrunta lumea.
Targeturile pentru atingerea Obiectivului 11 – Orase si Comunitati Sustenabile – include reducerea efectelor negative ale dezastrelor naturale, asigurarea accesului tuturor persoanelor la spatii verzi si solutionarea impactului oraselor asupra mediului.
Iata cateva dintre modurile inovatoare in care orasele raspund provocarii.

1. Orasele burete

Oamenii de stiinta sunt de parere ca incalzirea globala creste probabilitatea unor evenimente meteorologice extreme, inclusiv inundatii. Insa unele orase riposteaza, folosind puterea naturii pentru a atenua riscurile. In China, cartierele de beton sunt impletite cu spatii verzi, care pot retine si filtra in mod natural apa. Acelasi concept este folosit si in Singapore, care a fost supranumit „orasul gradina” datorita abundentei de verdeata.

2. Paduri verticale

Din cauza lipsei de spatiu, oamenii din orase au cautat de cele mai multe ori spatii pe verticala pentru a se extinde. In Milano, Italia, arhitectii au facut acelasi lucru in privinta copacilor, creand o “padure verticala” pe doua blocuri turn rezidentiale. Adapostind 800 de copaci, 4500 de arbusti si 15000 de plante, “padurea” ar putea acoperi o zona de marimea a trei terenuri de fotbal si jumatate, daca ar fi plantata la sol. Proiecte similare sunt in constructie si in orase precum Elvetia, Olanda si China.

3. Cartierul de 20 de minute

Imagineaza-ti ca ai putea avea la o distanta de 20 de minute de mers cu mijloacele de transport in comun, cu bicicleta sau pe jos, tot ce ai nevoie pentru o viata fericita si sanatoasa. Unele orase fac deja demersuri pentru a transforma acest vis in realitate, iar Melbourne este deschizator de drumuri in acest sens – orasul vrea ca locuitorii sai sa ajunga mereu cu usurinta la locatii precum magazine, servicii, institutii din domeniul educatiei sau locatii pentru petrecerea timpului liber.

4. Totul la indemana

La Paris, primarul foloseste Rue de Rivoli ca prototip pentru o metropola viitoare, in care niciun parizian sa nu fie nevoit sa calatoreasca mai mult de 5 minute pe jos sau cu bicicleta pentru a ajunge la lucru, la magazine sau la agentii guvernamentale.

5. Paduri urbane miniaturale

Padurile in miniatura apar pe bucatele de teren in zonele urbane din lume, folosind o metoda inspirata de templele japoneze. Un specialist in botanica a descoperit ca zonele protejate din jurul templelor, altarelor si cimitirelor contineau o varietate uriasa de vegetatie nativa care co-exista pentru a produce ecosisteme rezistente si diverse. Micile paduri sunt vazute ca avand potentialul de a contribui la combaterea schimbarii climatice.

6. Calea ferata verde

Proiectele de regenerare se afla, de asemenea, in topul de prioritati al initiativelor pentru orase sustenabile, si sunt in mod cert pe drumul cel bun in Bangkok, unde criza de spatii verzi a ajuns in prim planul atentiei publice. Acum o linie veche de cale ferata suspendata a fost transformata intr-un parc urban. “Poate ca nu este mare, dar este extrem de important ca si catalizator al regenerarii urbane, si poate schimba modul in care oamenii privesc spatiile publice” a spus unul dintre consultantii proiectului.

7. O naveta mai inteligenta

In Israel o noua aplicatie ar putea detine cheia pentru o naveta mai rapida, mai curata si mai convenabila. Utilizatorii aplicatiei introduc locatia si destinatia, urmand ca un algoritm sa calculeze cea mai eficienta ruta. Transportul public este apoi redirectionat in mod corespunzator. Sistemul a fost introdus pentru a contribui la lupta impotriva COVID-19, dar daca ar fi implementata permanent se crede ca ar putea economisi 25 de milioane de dolari pe an.
Specialistii estimeaza ca pana in 2050 aproape 70% din populatia lumii va trai in orase, ceea ce va face conceptul de comunitati sustenabile o solutie eficienta pentru populatia in crestere continua.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2020/09/cities-sustainability-innovation-global-goals/

Foto: freepik