Operatiunile desfasurate de Shell in habitate critice – cele bogate din punct de vedere al biodiversitatii si importante pentru conservare – implica intotdeauna aplicarea de standarde severe privind atenuarea. De asemenea, Shell este prima companie din industria energetica ce a introdus un standard in materie de biodiversitate.

Biodiversitatea este amenintata in intreaga lume, multe specii confruntandu-se in prezent cu riscul de disparitie si multe habitate naturale fiind in declin, un exemplu in acest sens fiind habitatul padurilor tropicale.
Biodiversitatea este amenintata de presiunea umana prin degradarea terenurilor, poluare, schimbare climatica si alte provocari, iar orice modificare la nivelul biodiversitatii poate afecta mijloacele locale de subzistenta.

Scopul principal al Shell in proiectele si operatiunile sale este acela de a evita impactul asupra biodiversitatii si asupra serviciilor ecosistemice.
Acolo unde este imposibil de evitat, Shell are in vedere reducerea impactului.
Pe de alta parte, acolo unde operatiunile sale au afectat deja biodiversitatea si comunitatile care se bazeaza pe diversitate pentru a avea un mijloc de trai, Shell va lua masuri menite sa contribuie la restaurarea habitatelor si ecosistemelor.
De asemenea, ei cauta oportunitati de a aduce o contributie pozitiva la conservarea biodiversitatii in comunitatile in care isi desfasoara activitatile.

Strandarde stricte in materie de biodiversitate

Shell aplica standarde riguroase pentru a contribui la reducerea oricarui impact pe care activitatile sale le-ar putea avea in habitatele critice, zone in care conservarea biodiversitatii are o importanta foarte mare. “Noi am fost primii din industria energetica ce au lansat un standard in materie de biodiversitate in anul 2001” se mandreste Shell.
“Biodiversitatea unei zone este apreciata prin derularea de evaluari de impact, pentru orice proiect major sau extindere de mare amploare a unor operatiuni existente. Analizam cu atentie impactul potential fata de mediu pe care il pot avea activitatile noastre si modul in care comunitatile locale pot fi afectate inainte, in timpul si dupa operatiuni”.

De asemenea, Shell desfasoara planuri de actiuni legate de biodiversitate inainte de a demara proiecte in zone sensibile de mediu. Acest lucru ii ajuta sa identifice si sa reduca la minim orice impact in timpul planificarii, operarii si dezafectarii. Se iau masuri pentru restaurarea habitatelor sau ecosistemelor din apropierea operatiunilor lor.
Standardele sunt perfect aliniate standardelor internationale in materie, inclusiv cele stabilite de catre Corporatia Internationala pentru Finante.

Colaborarea cu experti in biodiversitate

Shell colaboreaza cu cateva organizatii din domeniul conservarii mediului, inclusiv Uniunea Internationala pentru Protejarea Naturii (IUCN), Conservarea Naturii, Wetlands International si Earthwatch. Proiectele sale cu partenerii din domeniul biodiversitatii includ activitati de restaurare a habitatelor naturale si a ecosistemelor din apropierea zonelor in care Shell desfasoara operatiuni.

Foto: freepik