Uzina Shell Pearl GTL (gaz-lichid) din Qatar produce produse petroliere sintetice din gaz natural, inclusiv motorina mai nepoluanta si uleiuri pentru lubrifianti avansati. Procesul de transformare din gaz in lichide produce de asemenea si apa, care este apoi reciclata, pentru a se evita necesitatea detinerii de rezerve de apa proaspata – ceea ce este crucial intr-o tara in care fiecare picatura de apa conteaza.

In Qatar, un stat desertic, apa proaspata se gaseste cu dificultate, majoritatea apei folosita in case si de catre companii provenind din mare si fiind absolut obligatoriu sa treaca prin procese industriale de desalinizare, implicand asadar un consum urias de energie.

Inginerii de la Shell au fost nevoiti sa se asigure ca Pearl GPL din Qatar – cea mai mare uzina GTL din lume – poate opera fara necesitatea existentei unei surse externe de apa proaspata. Astfel, ei au creat ceea ce este considerat cel mai mare complex industrial, pentru a avea un sistem de alimentare cu apa cu auto-aprovizionare.

Reciclarea apei

Procesul GTL in sine ajuta la crearea apei. Gazul natural este partial oxidat la temperaturi si presiuni ridicate, pentru a produce gaz de sinteza, un mix de hidrogen si monoxid de carbon.
Acest gaz de sinteza reactioneaza apoi cu un catalizator dezvoltat de catre Shell, pentru a crea produse lichide. Apa este un produs secundar al acestei reactii.

Apa este curatata prin utilizarea de micro-organisme care indeparteaza impuritatile chimice, si apoi este procesata pentru eliminarea sarurilor. Cea mai mare parte a apei tratate este utilizata pentru a absorbi caldura generata in cadrul procesului de transformare a gazului in lichid.
La randul sau, apa este transformata in aburul care alimenteaza turbinele ce genereaza energia electrica a uzinei.

Uzina de tratare Pearl GTL este capabila sa lucreze cu 280.000 de barili de apa pe zi, sau, mai clar, peste o jumatate de tona de apa pe secunda.
Pearl GTL a ajuns la capacitatea de productie completa catre finele anului 2012. Uzina are acum capacitatea de a produce zilnic 140.000 de barili echivalent petrol (boe) de produse lichide precum motorina si carburant pentru aviatie, ambele cu ardere mai curata, si uleiuri pentru lubrifianti avansati. Pearl are, de asemenea, capacitatea de a produce 120.000 de boe pe zi de condensate, gaz petrolier lichefiat si etan pentru uz industrial.

Foto: freepik