In urma cu un an, site-ul Earth 911 facea cateva presupuneri cu privire la cele mai importante trenduri in materie de sustenabilitate, pentru anul urmator. Unele dintre ele au fost anticipate in mod corect, insa pe de alta parte unele dintre cele mai mari realizari ale anului 2019 nu au fost deloc anticipate. Chiar si asa, Earth 911 revine si face cateva predictii cu privire la cele mai importante trenduri in materie de sustenabilitate pentru anul 2020, din perspectiva proprie.

Renuntarea la plastic

Gratie unui video emblematic, anul 2018 va fi tinut minte drept anul in care americanii si-au luat la revedere de la paiele de baut din plastic. Insa aceasta stire are urmari mult mai ample comparativ cu multe altele, iar in anul 2019 grija americanilor fata de deseurile din plastic a fost din ce in ce mai accentuata. In ciuda dificultatii, indivizii au inceput sa caute moduri in care si-ar putea mentine casele la adapost de plastic, iar interesul fata de materialele plastice compostabile a crescut.
Poate ca e putin prea mult sa speram ca 2020 va fi anul in care americanii se vor desparti complet de acest material, insa ne asteptam ca gradul tot mai ridicat de constientizare vis-a-vis de problema deseurilor din plastic si de riscurile legate de materii microplastice, in paralel cu provocarile reprezentate de reciclarea plasticului, sa conduca la o cerere mai mare din partea consumatorilor pentru optiuni cu un continut redus de plastic.

Constientizarea la nivel de companii

Oamenii obisnuiti nu sunt singurii care incearca sa scape de plastic. Corporatiile majore incep sa imbratiseze politicile zero deseuri si sa evite folosirea plasticului de unica folosinta. Desigur, e greu de spus cum putem face diferenta intre acel fenomen de greenwashing (crearea in mod inselator si in scopuri de marketing a impresiei ca o companie anume are un comportament ecologic) si transformarea reala a corporatiilor, insa transparenta este un trend in crestere binevenit. Companii precum Tetra Pak si World Centric transforma rapoartele de sustenabilitate cerute de factorii de reglementare in documente online clare si inteligibile, accesibile investitorilor si consumatorilor.
In anul 2020 vom vedea si mai multe companii care isi stabilesc obiective clare si utile legate de emisiile de carbon si de reducerea deseurilor. Poate companiile vor sa se distanteze de lipsa totala de atentie pe care administratia americana actual o arata fata de sustenabilitate… Sau poate ca standardele de mediu intalnite in Uniunea Europeana stimuleaza companiile sa se imbunatateasca la nivel global. Indiferent care este cauza, corporatiile incep sa realizeze ca, in ciuda intelepciunii traditionale, sustenabilitatea, transparenta si profitabilitatea sunt aliatii lor naturali.

Vehiculele electrice ajung in mainstream

Cresterea continua a pietei de vehicule electrice a fost unul dintre trendurile pentru sustenabilitate ale anului 2018. Parea ca masinile autonome vor eclipsa vehiculele electrice ca trend in crestere in 2019. Insa, in final, se pare ca vehiculele electrice au castigat lupta si in 2019. Piata a parcurs un drum lung de la zilele in care singura optiune era Priusul hibrid-electric. Recent, Earth 911 a identificat cele 7 modele de vehicule complet electrice, cu cea mai buna performanta pentru mediu, dar piata vehiculelor electrice incepe sa se extinda dincolo de publicul interesat de mediu. Pentru anul 2020, Tesla a dezvaluit modelul sau Cybertruck, iar Ford a promis un Mustang electric – in timp ce peste 12 modele de vehicule electrice – de la sedanuri de lux pana la SUV-uri – sunt deja disponibile la dealerii de masini din SUA si din toata lumea.

Alimentatia fara carne devine si ea un curent principal

Daca anul 2019 a fost anul in care cea mai mare masa a americanilor a descoperit carnea falsa, 2020 va fi anul in care vom incepe in mod real sa o consumam. Burgerii vegetali sunt pe piata de cateva decenii, insa pana in acest moment doar vegetarienii erau interesati de ei. Vegetarienii primesc cu bratele deschise varietatea oferita de noii burgeri, dar Impossible Burger si Beyond Burgers au atras atentia mancatorilor de carne cu afirmatiile care sustin ca produsele lor sunt mai asemanatoare cu carnea decat burgerii vegetali pe care ii stiam pana acum.
Astfel de afirmatii au mai fost facute si anterior, insa de data aceasta ele par sa aiba parte de mai multa atentie. Fie hemul chiar face diferenta, fie mesajele cu privire la impactul exagerat al carnii fata de mediu devin tot mai evidente, insa carnea fara carne va ajunge in cele din urma sa fie un trend foarte popular in 2020.

Modificari in materie de reciclare – top trend in sustenabilitate

Cu cativa ani in urma, reciclarea obisnuita parea a fi activitatea de sustenabilitate pe care multi locuitori ai globului au inceput sa o stapaneasca. Serviciul de reciclare la coltul strazii a aparut in mai toate comunitatile din lume, cu rate de reciclare si o gama de materiale acceptate care crestea in mod constant. Insa intregul sistem a fost construit pe exportul ieftin de reciclabile amestecate catre China, ceea ce inseamna ca foarte multe dintre deseurile din America ajungeau intr-o groapa de gunoi dintr-o tara cu legi slabe de mediu.
La inceputul anului 2018, China a stopat acceptarea importurilor in scopuri de reciclare, iar intregul sistem a ajuns in criza. Luni intregi materiile reciclabile luate de la punctele de reciclare din coltul strazilor au fost stocate si nu aveau unde sa mearga.
Pana in 2019, interdictia nu a putut fi ridicata. Multe comunitati au abandonat sau au redus programele de reciclare, iar altele au crescut preturile. Insa 2019 a venit si cu cateva semne de reglementare a situatiei. Au fost gasite astfel piete noi in alte tari, iar investitiile in procese domestice de reciclare au inceput sa creasca.
Stimulate de golul de servicii disponibile, noi modele de business si tehnologii de reciclare au inceput sa apara.
In 2020 vom incepe sa incepe sa vedem si online o parte a acestei capacitati interne de procesare, iar procesatorii interni care nu pot opera atat de ieftin cat o fac cei straini, vor solicita programelor curbside sa furnizeze materiale mai curate. Unii dintre reciclatorii specializati noi vor incepe sa se extinda in afara pietelor lor originale. 2020 nu va fi de ajuns pentru a stabili o noua normalitate pentru reciclarea in America, insa vom incepe in mod cert sa vedem semnele felului in care va arata noua normalitate.

Foto: freepik