Paul Nicklen, un fotograf wildlife, și echipa sa de la Sea Legacy au postat de curând un filmuleț cu un urs polar înfometat. Animalul era slăbit și hoinărea printre gunoaiele de pe pământul lipsit de gheață. Cum nu putea găsi nimic de mâncare, a murit. Filmulețul a fost făcut în Insulele Buffin din Canada, unde hrănirea urșilor polari albi este interzisă. Oricum, nu se mai putea face nimic, ursul aflându-se în ultimele minute ale vieții sale. Tot ce au putut face Nicklen și echipa sa a fost să filmeze și să arate lumii înregistrarea privind degradarea mediului înconjurător.

 

Suferința urșilor polari este doar una dintre multiplele fațete ale schimbărilor climatice. The National Snow and Ice Data Centre  a înregistrat degradări constante ale mediului cauzate de topirea calotei glaciale și totul pare să se înrăutățească din ce în ce mai mult.

Beneficiile unui camin eficient si sustenabil energetic

Efectele încălzirii globale se resimt în toată lumea. Condițiile catastrofice ale vremii au luat multe vieți umane și animale și au pus în pericol multe altele, prin distrugerea habitatelor. Încă mai poți face ceva pentru a salva planeta și viața pe care o adăpostește. Este vorba de lucruri ce par mici și insignifiante, dar benefice pe termen lung. Cu cât oamenii încep mai repede să-și schimbe obiceiurile, cu atât mediul va începe să se recupereze.

Casa ta este locul perfect pentru a începe lupta salvării vieții pe Pământ. De asemenea, un cămin eficient și sustenabil energetic va fi benefic pentru proprietar. Avem câteva sfaturi cu privire la cum poți salva lumea – începând cu propria casă.

Panouri solare

Panourile solare furnizează energie nepoluantă și regenerabilă. Ele adună energia solară și o transformă în electricitate pentru casa ta. Chiar dacă sunt scumpe la început, beneficiile pe termen lung includ prețuri mai scăzute ale facturilor și un mediu mai bun. Înainte să le instalezi, asigură-te că alegi o locație potrivită. Acest aspect este foarte important, pentru că ai nevoie de expunere maximă pentru cât mai multă energie.

 

Dacă te îngrijorează costurile instalării, trebuie să știi că multe guverne oferă stimulente pentru cetățenii interesați de energia verde. Este vorba de suport monetar, incluzând concesii ale taxelor și finanțare din subvenții. Multe țări au programe de încurajare a cetățenilor în a folosi energia solară. Este o idee bună de a-i stimula pe cei neobișnuiți cu acest tip de tehnologie să apeleze la ea.

Energie geotermală

Energia geotermală este mai complexă și mai scumpă datorită modului de extragere. Practic, este energia venită direct din interiorul Pământului. Totuși, nu este ceva nemaiauzit. Energia geotermală era folosită pentru apă caldă și încălzire încă din Roma antică. Datorită progreselor științifice în acest domeniu, sursele de energie geotermală s-au răspândit.

Aceasta este altă soluție prietenoasă cu mediul susținută de guverne și instituții. La început, energia geotermală era scumpă și numai cei suficient de motivați o foloseau. De când numărul acestora a crescut, a devenit una dintre industriile sprijinite de guverne. În ziua de astăzi, este mai ieftină decât înainte, iar numărul celor care apelează la ea este în creștere.

Eforturi mici pentru un scop mare!

Izolație bună

Orice casă este formată din pereți, ferestre și uși. Dar materialele și tipul de construcție fac diferența. Aceasta înseamnă că dacă nu ai o izolare bună, casa ta va pierde energie. Atunci când este frig, se pierde căldură, iar când e prea cald, este greu să o răcorești. Având o izolație bună, vei folosi mai puțină energie pentru încălzit și aer condiționat și ca urmare, nu se vor mai elimina atâtea substanțe nocive în atmosferă.

De cele mai multe ori, soluția este să verifici materialele de etanșare ale ușilor și ferestrelor. Totuși, dacă te gândești să le înlocuiești, alege ferestre eficiente energetic. Acestea poartă eticheta „Energy Star” și sunt cele mai noi în materie de mobilier pentru casă.

Reciclarea

Chiar și lucrurile cele mai simple, precum cumpărăturile zilnice, pot salva mediul. Reducând, refolosind și reciclând, devii o mică parte din comunitatea globală a celor ce reciclează. Aceste trei principii ale unui comportament responsabil te vor ajuta să elimini componentele toxice și dăunătoare. De asemenea, astfel va scădea numărul gunoaielor din oceane, râuri și din sol.

Poți contribui la așa ceva reciclând materiale precum lemnul. Multe companii producătoare de mobilă folosesc, în ziua de azi, materiale reciclate: sticlă, plastic, teracotă, cherestea.

Device-uri eficiente energetic

În ziua de azi, device-urile eficiente energetic sunt disponibile peste tot în lume. Sunt populare deoarece folosesc mai puțină energie decât alte device-uri pentru aceleași operațiuni. Mai puțină energie înseamnă facturi mai scăzute la preț și un impact mai scăzut asupra încălzirii atmosferei.

Ca și ferestrele mai sus menționate, aceste device-uri poartă o etichetă „Energy Star”. Ele sunt categorisite de la G (cele mai puțin eficiente energetic) la A+++  (cele mai eficiente). Unele state lucrează la un sistem mai simplu; de exemplu, Comisia Europeană a adoptat în iulie 2017 Regulamentul privind etichetarea energetică Energy Labelling Regulation. Unele aparate au și alte funcții prietenoase cu mediul, cum ar fi economisirea apei în timpul utilizării.

Materiale de construcție sustenabile

Materialele sustenabile includ mai multe componente ce au un efect pozitiv asupra construcțiilor moderne. Prin produsele prietenoase cu mediul, companiile de construcții realizează și lansează pe piață cămine verzi (ecologice). Astfel, mediul este protejat de la fundație până la ultimele finisaje.

Pe lângă materialele reciclate, produse naturale precum bambusul sunt mereu prezente în construcție. Astfel, procesul va fi unul eficient din punct de vedere al resurselor, având ca rezultate protejarea sănătății ocupanților casei, economisirea banilor și a energiei, prevenirea degradării mediului. Procedând de așa manieră, dăm o șansă recuperării pădurilor și normalizării condițiilor meteo.

Colectarea apei de ploaie

Dacă ai grădină, cel mai probabil folosești apă pentru irigație. Acest lucru adeseori provoacă secetă vara și pune în pericol ecosistemele, având impact asupra nivelului apelor. Instalarea unui sistem de colectare a apei de ploaie poate rezolva problema. Apa colectată în asemenea manieră este perfectă pentru udarea grădinii. Cei care au apelat la această metodă susțin că plata facturilor la apă a scăzut cu 50%.

 

Colectarea apei de ploaie este soluția de rezervă perfectă. În cazul secetei sau al privării de apă din mai multe motive, poți folosi sistemul pentru spălatul rufelor, al vaselor, toaletelor etc. Un avantaj al acestei metode constă în salvarea pânzei freatice, aflată în declin.

Iluminare prietenoasă cu mediul

Becurile LED de interior economisesc energie și durează mai mult decât cele clasice. Chiar dacă sunt mai scumpe decât cele obișnuite, beneficiile utilizării lor sunt semnificative. În primul rând, vor consuma mai puțină energie, în consecință, vei avea mai puțin de plată. În al doilea rând, te vor ajuta să economisești banii pe care i-ai cheltui pe becuri obișnuite, ce se strică mult mai repede.

Sunt foarte bune și pentru exterior, mai ales dacă le lași aprinse toată noaptea. Există mărimi și grade de intensitate de mai multe feluri. Această tehnologie avansează în mod constant, iar varietatea becurilor LED crește rapid.

Salvarea Planetei e in mainile noastre!

De-a lungul secolelor, am exploatat resursele naturale ale planetei, i-am distrus apele și pădurile, am adus dispariția multor specii de animale. Începând cu ceva simplu, precum panourile solare sau colectarea apei de ploaie, putem schimba ceva. Tu poți schimba ceva!

De asemenea, îi putem inspira pe alții să procedeze la fel. La fel ca urșii polari, și alte specii sunt în pericol. Iar una dintre ele este cea umană.

Foto: freepik