Zapada verde cauzata de eflorescentele de alge din Pensinsula Antarctica are toate probabilitatile sa se raspandeasca, odata cu cresterea temperaturilor ca urmare a schimbarii climatice, avertizeaza cercetatorii, dupa crearea primei harti la scara mare a organismelor si a deplasarii acestora.
Datele din satelit colectate intre anii 2017 si 2019, combinate cu masuratorile la sol efectuate in Antarctica de-a lungul a doua veri au permis oamenilor de stiinta sa cartografieze algele microscopice care au inflorit peste zapezile din Peninsula Antarctica.
Temperaturile din ce in ce mai ridicate ar putea crea medii mult mai “locuibile” pentru alge, organisme care au nevoie de zapada umeda pentru a creste, au declarat cercetatorii pentru CNN.
Alga zapezii verzi are dimensiuni microscopice atunci cand este masurata individual, insa cand organismele cresc simultan ele duc la colorarea zapezii intr-un verde stralucitor, putand fi vazute chiar si din spatiu, au aratat cercetatorii intr-un studiu publicat recent de Nature Communications.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge si British Antarctic Survey au folosit datele din satelit ale Agentiei Spatiale Europene, imbinate cu masuratori din Golful Ryder din Antarctica, Insula Adelaide, Peninsula Fildes si Insula King George.
Portiuni de alge verzi de zapada pot fi gasite de-a lungul coastei Antarctice, in general in zonele “mai calde”, unde temperaturile medii sunt putin peste zero grade Celsius in timpul lunilor de vara din Emisfera Sudica, din noiembrie pana in februarie.
Peninsula Antarctica este partea regiunii care a experimentat cea mai rapida incalzire din ultima parte a ultimului secol, spun cercetatorii. Astfel, in luna febuarie a acestui an au fost inregistrate temperaturi neobisnuit de mari, in timp ce un val de caldura de 9 zile a parjolit extremitatea Nordica a continentului la inceputul acestui an.
Oamenii de stiinta au identificat 1679 de eflorescente separate de alge verzi pe suprafata zapezii, acoperind o suprafata de 1.9 kilometri patrati, ceea ce echivaleaza cu un rezervor de carbon de 479 de tone pe an. Un rezervor de carbon este un rezervor care absoarbe mai mult carbon decat emana.
Cercetatorii sunt de parere ca organismele se vor extinde odata cu cresterea temperaturilor globale. “Pe masura ce Antarctica se incalzeste, preconizam ca masa generala de alge de zapada va creste, iar intinderea in zonele mai inalte va depasi in mod semnificativ pierderea de petice insulare mai mici de alge”, spune Dr Andrew Gray, autor principal al lucrarii, si cercetator la Universitatea din Cambridge. Tot Gray a declarat pentru CNN ca temperaturile ridicate vor crea medii mai locuibile pentru alge.
Cu toate acestea, desi o topire mai accentuata a zapezii ar putea duce la dezvoltarea mai multor alge de acest tip, Gray a explicat ca distributia organismelor are o legatura importanta cu populatiile de pasari, ale caror excremente actioneaza ca agenti de fertilizare pentru a accelera cresterea. Peste 60% din eflorescentele algale se afla la o distanta de mai putin de 5 km de coloniile de pinguini.
Tocmai de aceea, pentru ca populatiile de pasari – in mod deosebit cele de pinguini – sunt afectate de temperaturile in crestere, “algele de zapada si-ar putea pierde sursele de nutrienti necesari pentru a creste” a spus cercetatorul.
Pe de alta parte, o inmultire a eflorescentelor poate duce, de asemenea, la o topire a zapezii in viitor, a mai spus el. “Fiind foarte inchisa la culoare, o eflorescenta a algelor care provoaca zapada verde ar putea reflecta aproximativ 45% din lumina care ajunge in contact cu zapada, in timp ce zapada proaspata va reflecta aproximativ 80% din lumina. Vom avea, astfel, parte de o crestere a cantitatii de zapada topita intr-o zona punctuala” a mai explicat Gray.
Cercetatorii au mai descoperit ca aproape doua treimi din eflorescente se afla pe insule mici, joase si sunt de parere, astfel, ca odata cu incalzirea Peninsulei Antarctice ca urmare a temperaturilor globale in crestere, aceste insule isi pot pierde stratul de vara de zapada si de alge – desi din punct de vedere al masei, majoritatea algelor de zapada se gasesc in zone din care se pot extinde la un nivel mai inalt, atunci cand zapada se topeste.
Viata terestra in Antarctica odata cu incalzirea globala
“In ecosistemele terestre limitate din Antarctica, toate organismele fotosintetice vor avea o contributie semnificativa la ecologia habitatului lor. In conditiile in care numai aproximativ 0.18% din zona continentala a Antarcticii este lipsita de gheata, exista foarte putin uscat expus vegetatiei traditionale. Astfel, mama natura a fost creativa si a dezvoltat algele de zapada”, spun cercetatorii de la Universitatea Cambridge si de la British Antarctic Survey.
“Cercetarea actuala reprezinta o evolutie in intelegerea modului in care functioneaza viata terestra in Antarctica si a modului in care acest lucru se poate schimba in anii care urmeaza, pe masura ce clima se incalzeste. Algele de zapada sunt o componenta cheie a capacitatii continentului de a capta dioxidul de carbon din atmosfera prin fotosinteza” explica liderul studiului, Matt Davey, de la Facultatea de Botanica a Universitatii Cambridge.
Expeditii similare desfasurate in anii 1950 si 1960 au descris pentru prima data petice verzi si rosii dedesubtul si deasupra suprafetei ghetii. De atunci, cercetatorii au invatat ca diversele specii de alge din Antarctica sunt importante pentru ciclul carbonului si pentru hranire. Luand in calcul ca o singura eflorescenta de alge de zapada poate acoperi sute de metri patrati, algele de zapada sunt probabil unul dintre cei mai importanti producatori fotosintetici din regiune, si un furnizor important de nutrienti pentru ecosistemele terestre si marine.
Foto: freepik