•  E vremea oportunitatilor unice pentru ca firmele sa deschida drumul in materie de investitii sustenabile.
  •  E nevoie, insa, de sprijinul guvernelor si factorilor de decizie si va fi nevoie de sume mari de bani si de putere diplomatica.
  •  Profitand de ocazii si cooperand, sectorul privat nu va creea doar un viitor mai sustenabil, ci va putea debloca o valoare semnificativa pe termen lung pentru companii si pentru societate.

In anul 2019, investitiile de impact au reprezentat o piata globala de 715 miliarde de dolari. Daca privim dincolo de cresterea pur financiara a pietei, cifra reflecta in mod clar o realitate tot mai prezenta in randul corporatiilor si investitorilor care cauta sa ofere castiguri financiare importante pentru actionari, construind in acelasi timp o lume mai echitabila pentru toti factorii implicati.
Pe fondul unei concentrari mai pronuntate a atentiei corporatiilor asupra obtinerii impactului de mediu, societate si guvernanta (ESG), apetitul pentru investitii care reusesc sa rezolve unele dintre cele mai presante provocari ale lumii a crescut constant in ultimii ani. Incercarea de a rezolva aceste probleme pune sectorul de businsess in fata unei oportunitati istorice.

Acesta nu poate abdica de la responsabilitatea de a lucra pentru o societate mai justa si mai progresiva dintr-un motiv fundamental: un astfel de mediu este o conditie esentiala pentru un sector privat sustenabil, rezilient si orientat catre piata.
Din punct de vedere istoric, investitiile in sustenabilitate au fost privite intotdeauna prin lentila ingusta a rentabilitatii investitiei – o abordare care poate fi si mai provocatoare in contextul actual. Insa aceasta mentalitate a evoluat de-a lungul anilor, investitorii globali, fondurile de pensii si institutiile financiare cerand societatilor in care investesc sa incorporeze, urmareasca si sa raporteze performanta ESG in randamentele ajustate la risc pe care le ofera.

In plus, exista din ce in ce mai multe dovezi ca daca se concentreaza pe “oameni, prosperitate si planeta” companiile pot genera o valoare comerciala pe termen lung.
Aceasta poate fi obtinuta prin intarirea sanatatii si masurilor de siguranta in zona hoteliera pentru a asigura bunastarea oaspetilor si pentru a determina pasi mai mari prin economisirea costurilor pentru energie si reducere a emisiior de carbon; sau prin transformarea activelor imobiliare in spatii mai locuibile cu ajutorul digitalizarii si automatizarii, imbunatatind in cele din urma valoarea subiacenta a acestor bunuri.

Lista poate continua, iar aceste argumente sunt extrem de convingatoare. Pentru accesibilitatea, confortul si rezilienta domeniului imobiliar, investitiile in ESG sunt esentiale.

ESG si crearea de valoare

Companiile mari si mici au un obiectiv dominant pentru 2020: supravietuirea economica. Insa dincolo de a reusi asta si de a depasi anul in curs, companiile trebuie de asemenea sa faca planuri pe termen lung, pentru a reveni pe o curba de crestere. Cu toate acestea, alegerea intre “supravietuire” si “supravietuire cu costuri mai mari” este o provocare.
Un raport din 2019 al expertului in imobiliare Knight Frank sublinia ca exista dovezi puternice ca investitorii cauta din ce in ce mai mult sa trimita capital catre cladiri eficiente energetic si sustenabile. Desi implementarea de tehnologie noua, adesea complexa, necesita investitii initiale, acestea sunt mai mult decat echilibrate de profiturile mai mari din inchirieri si costurile mai mici de functionare.

Lantul de hoteluri Majid Al Futtaim, din Emiratele Arabe Unite, este un exemplu in acest sens: alaturi de Siemens si de compania de management al facilitatilor Enova (un joint venture intre Veolia si Majid Al Futtaim) s-a implicat in introducerea unor masuri de conservare a energiei in cadrul a 13 hoteluri. Desi costul de 22.5 milioane de dirhami (AED) este unul semnificativ, masurile vor duce la economii anuale garantate, in valoare de 5.5 milioane de dirhami – cu o perioada de payback de putin peste 4 ani.

Pentru ca utilitatile reprezinta unul dintre cele mai mari costuri operationale pentru bunurile imobiliare, aceasta eficienta crescuta va avea un impact financiar direct pe termen lung. Mai mult, asseturile cu credentiale recunoscute de sustenabilitate, precum LEED, dispun de o prima favorabila, pentru ca servesc ca reasigurare, atat pentru investitori cat si pentru locatari, scazand astfel riscul perceput al angajarii lor fata de bun.
Experienta a facut companiile de profil sa priveasca ESG ca parghie pentru reducerea riscului si imbratisarea sa ca oportunitate de a amplifica performanta afacerii.

O piata pentru “verde”

Desi riscurile asociate cu sustenabilitatea si alte investitii legate de ESG au fost o bariera importanta in trecut, „afacerea sustenabilitatii” este acum la varsta majoratului.

Acest lucru este evident atunci cand privim catre tranzitia sectorului financiar la obligatiuni verzi si vehicule similare pentru finantarea investitiilor legate de ESG.
In 2019, obligatiunile verzi au atins un nivel de 255 miliarde de dolari la nivel global, topul fiind condus de China, Franta si SUA. Noua presedinta a Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, si-a reiterat angajamentul de a combate schimbarile climatice si de a examina modificarile ecologice ale activitatilor BCE, inclusiv schema sa de cumparare de active in valoare de 2,8 trilioane euro.

Atunci cand Majid Al Futtaim si-a lansat obligatiunea Green Sukuk in 2019, in valoare de 600 de milioane de dolari, nivelul cererii a fost de peste sase ori mai mare, comenzile ajungand la peste 3 miliarde de dolari.

Fiind vorba despre primul Green Sukuk corporatist din Orientul Mijlociu, investitiile vor fi utilizate pentru obiectivele pe termen lung promovate de Majid al Futtaim – un target Net Pozitiv pentru 2040 – si care se aliniaza obiectivelor Forumului Economic Mondial de a crea un viitor mai sustenabil pentru partile interesate si de a genera profituri puternice pentru parteneri.
Recuperarea post – pandemie a fost numita de catre profesorul Klaus Schwab „Marea Resetare”, iar intreaga societate a facut apeluri in sensul unei „reconstruiri mai bune”. Investitiile strategice in ESG trebuie sa reprezinte un principiu fundamental al acestui cadru. In construirea acestei „resetari”, o serie intreaga de parti interesate, pornind de la investitori, companii, guverne, institutii financiare si consumatori, trebuie sa se alinieze pentru a crea un ecosistem prin care sa investim intr-un viitor mai curat si mai verde.

Astazi, exista o oportunitate unica pentru sectorul imobiliar de a deschide drumul atunci cand vine vorba despre investitii durabile. Dar este nevoie, de asemenea, de sprijinul guvernelor si al autoritatilor de reglementare pentru a mandata si stimula astfel de investitii, astfel incat sa se creeze oportunitati semnificative pentru industrie si pentru multiplele parti interesate pe care le serveste. Va fi nevoie de bani multi si de putere diplomatica. Insa, colaborand si profitand de oportunitatile viitoare, putem crea nu numai un viitor mai sustenabil, dar putem debloca, de asemenea, o valoare semnificativa pe termen lung, pentru afaceri si pentru societate.

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2020/11/here-s-why-the-business-of-sustainability-has-come-of-age/

Foto: freepik