Shell Trinidad si Tobago (prin BG International, o subsidiara a Shell plc), a anuntat inceperea productiei pentru Blocul 22 si NCMA-4 din Zona Marina a Coastei de Nord (NCMA) din Trinidad si Tobago.

Infiintarea Proiectului Colibri vine ca urmare a modificarii Contractului de Partajare a Productiei la Blocul 6 pentru Campul Manatee, marcand inca o etapa semnificativa in strategia de dezvoltare a Shell in aceasta tara.
Acest pas va permite livrarea de gaz atat pe plan intern, cat si international prin Atlantic LNG.
„Sunt mandru de echipa din Trinidad si Tobago si de angajamentul lor de a furniza acest proiect in siguranta si la timp”, a declarat Wael Sawan, director pentru Integrated Gas, Surse Regenerabile si Solutii Energetice. „Acest pas intareste implementarea strategiei Shell Powering Progress in aceasta tara, pe fondul incercarii de a oferi solutii energetice mai numeroase si mai curate la nivel global. Colibri, alaturi de alte proiecte de dezvoltare, va face ca gazul natural sa ajunga atat pe pietele interne petrochimice, cat si in exporturile de GNL, in conformitate cu ambitiile energetice ale Trinidad si Tobago”.
Proiectul Colibri este un proiect de rambleu care, potrivit asteptarilor va adauga aproximativ 30.000 de barili de echivalent petrol (BEP) pe zi de productie sustinuta de gaze pe termen scurt, iar productia de varf estimata va fi de aproximativ 43.000 BEP/zi printr-o serie de patru sonde submarine de gaz, legate de Platforma Poinsettia, situata in suprafata NCMA.

Primul gaz din Proiectul Colibri a fost gasit pe 30 martie 2022, iar productia estimata pentru Colibi reprezinta 100% din cifrele brute totale.
Dezvoltarea Colibri, operata de Shell, este detinuta in comun cu compania nationala de petrol din Trinidad si Tobago, Heritage Petroleum Company Limited, care are o participatie de 10% si respectiv 20% in Blocul 22 si NCMA-4 din Zona Marina a Coastei de Nord (NCMA).

Alaturi de Barracuda si de dezvoltarile existente, Colibri va livra mai mult gaz pe piata interna din Trinidad si Tobago si pe pietele de export de gaz natural lichefiat.
Shell este actionar majoritar in Atlantic LNG, un producator global semnificativ de gaz natural lichefiat. Capitalul Shell in instalatia Atlantic variaza de la 46% la 57,5% in fiecare dintre cele patru trenuri de lichefiere.
Shell a anuntat decizia finala de investitie in Proiectul Colibri in martie 2020.

Sursa: https://www.shell.com/media/news-and-media-releases/2022/shell-trinidad-and-tobago-delivers-first-gas-from-colibri-project.html

Foto: freepik