Probabil ca ai tot vazut lubrifianti la benzinarii si te-ai intrebat “pentru ce se folosesc lubrifiantii in industria uleiurilor?”. Ei bine, rolul lubrifiantilor este acela de a reduce frecarea dintre partile sau suprafetele in miscare. In consecinta, lubrifiantii au multe aplicatii industriale.
Lubrifiantii industriali joaca un rol semnificativ in diverse industrii, de la industria auto pana la productie. Ei pot fi utilizati pentru utilaje si masini ca uleiuri pentru compresoare, uleiuri de motor, uleiuri pentru pistoane si uleiuri de transmisie. Lubrifiantii sunt utili si pentru franare, aplicatii hidraulice si cutii de viteze. Exista, insa, diferite tipuri de lubrifianti, cu beneficii diverse.

Pentru ce sunt folositi lubrifiantii in industria uleiurilor?

Un lubrifiant este o substanta uleioasa aplicata pe suprafetele aflate in miscare una fata de cealalta. Rolul sau principal este acela de a reduce frecarea dintre piesele mobile. Cu toate acestea, lubrifiantii vin sub diferite forme, inclusiv lichide, semisolide si gazoase. Lubrifiantii pe baza de ulei si gaz sunt cele mai comune optiuni, dar trebuie sa alegi un lubrifiant care se potriveste misiunii pe care doresti sa o rezolve.

Unde se folosesc lubrifiantii?

Un lubrifiant are multiple utilizari in diverse industrii. Lubrifiantii pot fi folositi ca:
Agent anticontaminant. Unele utilaje si masini pot genera contaminanti in miscare, in special automobilele. In acest caz, un lubrifiant va indeparta reziduurile si le va duce catre filtru pentru a fi eliminate.
Inhibitori de coroziune. Componentele din otel sau fier expuse la oxigen si umiditate pot duce la coroziune. Din pacate, inlocuirea pieselor corodate ale masinii poate fi costisitoare pentru majoritatea companiilor de productie.
Agent antiuzura. Cand componentele masinilor si utilajelor se freaca unele de altele frecvent, ele se pot uza sau rupe din cauza frecarii suprafetelor. Pentru a preveni deteriorarea poti lubrifia piesele, iar ca urmare durata de viata a masinii se va prelungi.

Tipuri de lubrifianti

Exista diferiti lubrifianti pentru diferite aplicatii, inclusiv unsori, lubrifianti solizi si lichizi.

Unsoarea

Unsoarea este un lubrifiant semisolid care consta dintr-un ulei de baza ingrosat cu un material asemanator sapunului numit agent de ingrosare. In functie de agentul de ingrosare, se lichefiaza la 93 pana la 260 de grade Celsius.
Unsoarea ofera o aderenta excelenta, proprietati de etansare si rezistenta la spalarea cu apa. Ea este utilizata in mod obisnuit in aplicatii cu miscare lenta sau intermitenta, sarcini mari si temperaturi extreme.

Tipuri de unsoare industriala

Unsoare cu litiu. Unsoarea cu litiu este o unsoare de uz general, utilizata pe scara larga in aplicatii industriale. Are stabilitate mecanica excelenta, rezistenta buna la temperatura si rezistenta la apa. Este potrivita pentru diverse aplicatii, cum ar fi rulmenti, angrenaje si lubrifiere generala.
Unsoare cu calciu. Unsoarea cu calciu este un alt tip de unsoare versatila, utilizata in medii industriale. Ea ofera o rezistenta buna la apa si este adesea folosita in aplicatii auto, puncte de sasiu si masini grele.
Unsoare cu silicon. Unsoarea cu silicon este o grasime care nu se topeste la temperatura inalta, cu rezistenta excelenta la oxidare si stabilitate termica. Este utilizata in mod obisnuit in aplicatii ce implica temperaturi ridicate, conectori electrici, piese din cauciuc si componente din plastic.
Unsoare poliuree. Unsoarea poliuree este o unsoare sintetica ce ofera performante excelente la temperaturi ridicate si stabilitate pe termen lung. Este folosita in mod obisnuit pentru rulmentii motoarelor electrice, rulmenti etansati pe viata si aplicatii in care este nevoie de intervale extinse de lubrifiere.
Unsoare sintetica. Unsorile sintetice sunt fabricate folosind uleiuri de baza sintetice si aditivi pentru a oferi caracteristici de performanta imbunatatita. Aceste unsori sunt concepute pentru a oferi o rezistenta imbunatatita la temperatura, stabilitate la oxidare si o durata de viata mai lunga in comparatie cu unsorile conventionale. Ele pot fi folosite in diverse industrii, inclusiv auto, aerospatiala si masini grele.
Unsoare PTFE. Unsoarea PTFE (politetrafluoretilena) contine un lubrifiant solid numit PTFE, care ofera proprietati excelente de frecare scazuta si anti-uzura. Unsoarea PTFE este folosita adesea in aplicatii in care e nevoie de frecare redusa, cum ar fi rulmenti, mecanisme de alunecare si echipamente de mare viteza.

Lubrifiantii lichizi

Lubrifiantii lichizi, denumiti in mod obisnuit uleiuri, sunt lubrifianti fluizi care ofera proprietati excelente de lubrifiere. Ei sunt utilizati in aplicatii in care este necesara lubrifierea continua, cum ar fi sistemele de circulatie sau masinile cu piese complexe. Lubrifiantii lichizi sunt disponibili in diferite formulari, inclusiv uleiuri minerale, uleiuri sintetice si uleiuri vegetale. Uleiurile minerale sunt derivate din titei si sunt rentabile, in timp ce uleiurile sintetice sunt proiectate chimic pentru a oferi performante superioare, cum ar fi stabilitate la temperaturi ridicate si intervale extinse de schimbare a uleiului. Uleiurile vegetale sunt optiuni ecologice, biodegradabile si mai putin toxice.

Lubrifiantii solizi

Cunoscuti si sub denumirea de lubrifianti cu pelicula uscata, lubrifiantii solizi sunt substante care au capacitatea de a reduce frecarea si uzura intre suprafetele in miscare, chiar si in absenta unui lichid de lubrifiere. Acesti lubrifianti sunt utilizati in diverse aplicatii industriale si tehnice, precum si in produse de uz casnic.
Cei mai cunoscuti lubrifianti solizi sunt grafitul natural, disulfura de molibden sau lubrifiantii sintetici amestecati cu lianti. Acest tip de lubrifianti este ideal pentru suprafetele care suporta temperaturi si presiuni mai ridicate.

Ce trebuie sa stii cand alegi un lubrifiant

Atunci cand alegi un lubrifiant industrial, trebuie sa tii cont de mai multi factori pentru a asigura performanta optima si compatibilitatea cu aplicatia. Iata care sunt aspectele cheie de care trebuie sa tii cont.

1. Lubrifierea cu ulei

Lubrifierea cu ulei este utilizata pe scara larga in diverse aplicatii industriale. Este esentiala pentru asigurarea lubrifierii corespunzatoare a rulmentilor, componente critice in masini. Ungerea corecta cu ulei asigura o pelicula de protectie intre elementele de rulare si pistele rulmentilor, reducand frecarea si prevenind uzura prematura.

2. Rulmentii si uleiul

Atunci cand alegi ulei pentru rulmenti, este important sa iei in considerare factori precum sarcina, viteza, temperatura si conditiile de mediu. Producatorii de rulmenti ofera adesea instructiuni care specifica tipul de ulei si vascozitatea recomandate pentru produsele lor. Respectarea acestor instructiuni asigura performanta optima a rulmentului si a duratei de viata prelungite.

3. Tipul de ulei

Alegerea tipului de ulei potrivit este cruciala, deoarece diferitele uleiuri au proprietati si caracteristici de performanta diferite. Tipurile comune de ulei sunt uleiuri minerale, uleiuri sintetice si uleiuri biodegradabile. Uleiurile minerale sunt potrivite pentru aplicatii de uz general, in timp ce uleiurile sintetice ofera performante imbunatatite in ceea ce priveste rezistenta la oxidare, stabilitatea termica si indicele de vascozitate. Uleiurile biodegradabile sunt preferate pentru aplicatiile sensibile la mediu.

4. Vascozitatea uleiului

Vascozitatea unui ulei se refera la capacitatea acestuia de a rezista la curgere. Ea joaca un rol semnificativ in determinarea capacitatii lubrifiantului de a mentine o pelicula de protectie si de a elimina caldura. Gradul de vascozitate adecvat este determinat pe baza unor factori precum temperatura de functionare, viteza, sarcina si recomandarile producatorului de echipamente. Uleiurile cu vascozitate redusa sunt folosite in aplicatii de mare viteza, in timp ce uleiurile cu vascozitate ridicata sunt utilizate in aplicatii pentrru sarcini mari sau la temperaturi ridicate.

5. Lubrifierea cu unsoare

Lubrifierea cu unsoare este utilizata la scara larga in aplicatiile in care lubrifierea cu ulei poate sa nu fie fezabila sau eficienta. Unsoarea ofera proprietati superioare de aderenta si etansare, ceea ce o face potrivita pentru aplicatii cu miscare lenta sau intermitenta, sarcini mari si temperaturi extreme. Este folosita in mod obisnuit in rulmenti, angrenaje si alte componente care necesita o lubrifiere de lunga durata.

6. Ingrosarea unsorii

Unsoarea contine un agent de ingrosare care ii confera consistenta semisolida. Diferiti agenti de ingrosare, cum ar fi litiul, calciul, poliureea si complexul de aluminiu, sunt utilizati pentru a obtine caracteristici specifice de performanta. Alegerea agentului de ingrosare depinde de factori precum temperatura de functionare, viteza, sarcina si compatibilitatea cu aplicatia.

7. Specificatiile pentru unsoare

Diferitele aplicatii necesita unsori cu proprietati si certificari specifice. Este important sa tii cont de standardele si specificatiile din industrie atunci cand alegi unsoarea. De exemplu, unsorile de calitate alimentara sunt necesare pentru lubrifierea echipamentelor din industria alimentara si a bauturilor pentru a asigura conformitatea cu reglementarile de siguranta.

8. Temperaturi scazute

In medii reci, este esential sa alegi lubrifianti care sa reziste la temperaturi scazute fara a se solidifica sau a-si pierde proprietatile de lubrifiere. Pentru a asigura o functionare lina in conditii de frig sunt recomandate unsori speciale pentru temperaturi scazute sau uleiuri sintetice.

9. Temperaturi ridicate

Aplicatiile la temperaturi ridicate reprezinta provocari pentru lubrifiere din cauza caldurii crescute si a potentialei degradari a uleiului. Alegerea unor lubrifianti cu stabilitate termica ridicata si rezistenta la oxidare este vitala pentru a preveni pierderea de vascozitate, depunerile si uzura prematura. In mod obisnuit, in astfel de conditii sunt utilizate uleiuri si grasimi sintetice formulate pentru aplicatii la temperaturi inalte.

10. Efectele apei

In aplicatiile in care este prezenta apa sau umiditate, cum ar fi echipamentele marine sau cele de exterior, este esential sa alegi lubrifianti cu rezistenta excelenta la apa. Unsorile si uleiurile rezistente la apa ajuta la prevenirea ruginii, coroziunii si spalarii, asigurand performanta si protectie fiabile.

Concluzie

Lubrifiantii industriali sunt esentiali pentru mentinerea performantei, eficientei si durabilitatii masinilor si echipamentelor din diverse industrii. Intelegand diferitele tipuri de lubrifianti disponibili si tinand cont de factori precum cerintele de aplicare, conditiile de temperatura si compatibilitatea, companiile pot alege cei mai potriviti lubrifianti pentru nevoile lor specifice.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik