Shell Energy Operations Pty Ltd, o subsidiara detinuta integral de Shell, a finalizat achizitia companiei Powershop Australia, un retailer online de energie care deserveste peste 185.000 de clienti.
Powershop va functiona ca filiala detinuta in intregime de Shell, in cadrul brandului Powershop, detinut de Shell Energy in Australia, parte a diviziei globale de Regenerabile si Solutii Energetice a celor de la Shell.

Achizitia Powershop vine in completarea investitiilor existente ale Shell in Australia, in asset-uri si tehnologii cu emisii de carbon reduse si zero si reprezenta baza pentru furnizarea de produse si servicii inovatoare, necesare pentru a raspunde nevoilor in evolutie ale clientilor de solutii energetice cu continut redus de carbon si de solutii mai inteligente, precum e-mobilitatea si stocarea cu ajutorul bateriilor.

Tranzactia a avut loc prin achizitionarea in procent de 100% a Meridian Energy Australia Group (MEA), compania mama a Powershop, de catre un consortiu format din Shell si Infrastructure Capital Group (ICG), investitor si manager de infrastructura australian.
Conform termenilor acordului, Shell a preluat Powershop, iar ICG a preluat portofoliul MEA de asset-uri de generare de energie regenerabila si proiecte de dezvoltare.
Shell Energy a preluat ca parte a tranzactiei si acordurile existente de achizitie (PPA) de energie eoliana ale Powershop si a convenit asupra aranjamentelor de preluare imediata cu ICG, in ceea ce priveste asset-urile hidro si eoliene ale MEA, totalizand o capacitate de 300 MW.

Powershop Australia este un retailer de electricitate si gaz ce deserveste peste 185.000 de clienti de pe segmentele rezidential si afaceri mici. Compania ofera electricitate in Victoria, New South Wales, Australia de Sud si SE Queensland-ului, precum si gaz in Victoria. Compania este certificata Climate Active, o omologare oferita de guvernul australian companiilor si organizatiilor care au ajuns la stadiul zero-net in ceea ce priveste emisiile.
Preluarea Powershop este in concordanta cu strategia Powering Progress a celor de la Shell si cu ambitia lor de a crea un business de energie integrata.
Powershop va constitui platforma energetica rezidentiala a Shell in Australia, extinzand pozitia existenta a Shell, considerat cel mai mare furnizor dedicat de electricitate din Australia, pentru clientii comerciali si industriali, ce ofera operatiuni de tranzactionare si solutii energetice en-gros, sprijinite de instalatiile de generare a energiei solare si de gaz peaking.

Instalatiile gas peaking sunt centrale de energie ce opereaza in perioade cu o cerere mare de electricitate sau in perioade cu deficiente in furnizarea de electricitate.
Shell contribuie la construirea unui sistem energetic cu emisii reduse de carbon in Australia, printr-un portofoliu diversificat si integrat ce furnizeaza o gama ampla de solutii si servicii de decarbonizare atat companiilor, cat si clientilor rezidentiali.

Astazi, divizia energetica low-carbon a Shell in Australia include retailerul comercial si industrial Shell Energy (fostul ERM Power), specialistul in carbon farming, Select Carbon; constructia instalatiei solare Gangarri, cu o capacitate de 120 MW, in Queensland; providerul de sisteme casnice de stocare a energiei in baterii, Sonnen Australia si 49% din dezvoltatorul solar australian ESCO Pacific.

Shell are ca obiectiv sa vanda aproximativ 560 de terawati-ora pe an la nivel global, pana in 2030, ca parte a afacerii sale Integrated Business, de doua ori mai multa electricitate decat vinde astazi, si se asteapta sa deserveasca peste 15 milioane de clienti de retail si business in intreaga lume, ca furnizor principal de solutii energetice curate ca serviciu (power-as-a service).
Shell nu a facut publice detaliile financiare legate de preluarea Powershop.

Sursa: https://www.shell.com/media/news-and-media-releases/2022/shell-completes-acquisition-of-energy-retailer-powershop-australia.html

Foto: freepik