Columbia si Filipine conduc topul tarilor cu cele mai multe asasinate in randul aparatorilor mediului in anul 2019. Peste jumatate dintre toate omorurile raportate in lume au avut loc anul trecut in aceste doua tari.

Atat in Columbia cat si in Filipine a crescut numarul de atacuri impotriva protectorilor terenurilor si mediului incepand din 2018. Mai exact, 64 de activisti au fost ucisi in Columbia in 2019, potrivit datelor provenind de la organizatia non-guvernamentala britanica Global Witness. Acesta este cel mai mare numar inregistrat vreodata in tara sud-americana.

Insula filipineza Mindanao ramane si ea o zona periculoasa, cu 19 asasinate legate de probleme ecologice in 2019, ca urmare a opozitiei continue fata de exploatarile pentru ulei de palmier si fata de afacerile din agricultura.
In acelasi timp, Filipine este considerata tara cea mai periculoasa din Asia din punct de vedere al atacurilor impotriva protectorilor mediului, iar lucrurile au luat o turnura si mai proasta in 2019, odata cu cresterea la 43 a numarului de asasinate. 26 dintre decese au fost asociate cu sectorul afacerilor agricole. Aceasta este cea mai mare rata din lume.

Cea de-a treia tara de pe lista este Brazilia. Numarul total de aparatori ai mediului si terenurilor ucisi in 2019 in Brazilia a fost de 24 de persoane. Este crucial sa mentionam ca nemultumirea cetatenilor vine din faptul ca defrisarile terenurilor indigene a crescut cu 74% din 2018 pana in 2019.
Urmatoarea in top este Mexic, cu 18 persoane ucise in 2019, iar Honduras-ul completeaza topul 5 al celor mai periculoase tari pentru activistii de mediu. 14 persoane au fost ucise in Honduras in 2019, un numar mai mare de victime decat in anul 2018, in randul protectorilor mediului. In plus, Initiativa Mezoamericana a Aparatorilor Drepturilor Femeilor a inregistrat un numar de 1233 de atacuri impotriva protectorilor femeilor in perioada 2017-2018.

Pe locul 6 in topul tarilor cu cele mai multe victime in randul aparatorilor mediului se afla Guatemala, cu 12 asasinate, pe locul 7 Venezuela cu 8 asasinate, pe locul 8 India cu 6 omoruri, pe locul 9 Nicaragua cu 5 omoruri iar pe locul 10 Indonezia cu 3 asasinate.
Lista continua si cu alte tari cu un numar mai mic de asasinate, printre care si Republica Democrata Congo, Burkina Faso si Kazahstan cu cate doua victime, Uganda, Peru, Cambodgia, Bolivia, Gana, Kenia si Costa Rica, fiecare cu cate o victima.
Organizatia nonguvernamentala Global Witness a constatat ca America Latina este regiunea cea mai afectata din 2012 incoace, in aceasta zona inregistrandu-se peste doua treimi dintre asasinate. Numai in regiunea Amazon au avut loc 33 de omoruri in 2019.

Cea mai putin afectata regiune in materie de decese ale aparatorilor mediului ramane Europa. Doar doua persoane au fost ucice in 2019 in Romania, in timp ce incercau sa opreasca defrisarile ilegale.
Un alt punct interesant al datelor colectate de ONG-ul Global Witness este ca mai mult de 1 din 10 aparatori ai mediului ucisi au fost femei. Femeile care iau pozitie si isi sustin punctul de vedere se pot expune, de asemenea, si riscului violentei sexuale.

Cel mai mortal sector in 2019 a fost mineritul, cu 50 de aparatori ai mediului ucisi in acest domeniu in cursul anului trecut. In acelasi timp, in sectorul afacerilor agricole s-au inregistrat 34 de decese. 85% din aceste omoruri au fost inregistrate in Asia.
Sectorul cu cea mai mare crestere a numarului de victime la nivel global din 2018 incoace sunt exploatarile forestiere, in 2019 inregistrandu-se cu 85% mai multe atacuri decat anul trecut impotriva protectorilor mediului si 24 de aparatori ucisi in 2019.

Un alt studiu aparut in publicatia Nature in 2019 a aratat ca in 15 ani, – intre 2002 si 2017 – peste 1550 de aparatori ai mediului au fost ucisi, numarul dublandu-se de la 2 la 4 pe saptamana in acest interval. Iar asta in contextul in care, in decembrie 2015, a fost semnat Acordul de la Paris privind Schimbarile Climatice, care a creat sperante privind o noua era a progreselor in domeniul climatic. Cu toate acestea, nu vorbim doar despre asasinate… Numarul de aparatori ai mediului atacati sau arestati in aceasta perioada a fost cu mult mai mare!
Asadar, intrebarea care se pune este daca vrem cu adevarat sa construim un viitor mai bun si mai verde pentru planeta si pentru oamenii care locuiesc pe Pamant sau nu. Iar daca vrem cu adevarat sa construim acest viitor complet nou pentru noi si pentru generatiile viitoare, de ce permitem sa aiba loc aceste asasinate in randul celor care vegheaza la protectia mediului? Fara indoiala, aparatorii mediului joaca un rol vital in protectia padurilor si ecosistemelor de care avem atat de multa nevoie!

Sursa: https://ceoworld.biz/2020/08/24/top-10-countries-with-more-deaths-of-defenders-of-the-environment/

Foto: freepik