Tehnologia bateriilor, energia regenerabila, hidrogenul si apa sunt zonele potentiale de cooperare.

Israelul este nerabdator sa participe la tranzitia catre o energie curata a tarilor arabe care sunt parte a Acordurilor Abraham, potrivit ministrului israelian al energiei, Yuval Steinitz.
„Avem in Israel sute de startup-uri in domeniul energetic, ce se concentreaza pe stocarea energiei, tehnologia bateriilor si hidrogen”, a declarat Steinitz la Forumul Global pentru Energie, organizat de think-tank-ul Atlantic Council din SUA.

Executivul guvernamental a mai declarat ca initiativele din sectorul energetic ce tin de inovatie si cercetare si cele care tin de dezvoltare ar reprezenta un punct cheie al cooperarii dintre Israel, Emiratele Arabe Unite si Bahrain. Cele doua state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului au semnat Acordurile lui Abraham in septembrie.

Steinitz a facut, de asemenea, aluzie si la o potentiala cooperare in domeniul transporturilor de energie electrica si al productiei de apa si de ape reziduale.
„Conectarea sau interconectarea retelelor de transport al energiei electrice din intreaga regiune va permite tarilor sa se sprijine reciproc (in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie electrica), precum si sa economiseasca in ceea ce priveste costurile viitoare ale infrastructurii”, a spus ministrul israelian al Energiei, mentionand posibilitatea importurilor de energie electrica regenerabila din Emiratele Arabe Unite, o tara care se bucura de soare pe tot parcursul anului.

Steinitz a mai spus ca firmele israeliene vor fi dornice sa exploreze oportunitatile din sectoarele de desalinizare a apei din regiune si de ape reziduale. El a spus ca apa de mare desalinizata reprezinta aproximativ 80% din apa potabila a Israelului, in timp ce 95% din apele reziduale tratate sunt refolosite.

Sursa: https://www.power-technology.com/comment/israel-clean-energy-transition/

Foto: freepik