Cresterea preturilor la panourile solare va avea un impact important asupra tarifelor la energie din India in viitor, spune Prashant Jain, director general al companiei JSW Energy, una dintre principalele companii generatoare de energie electrica din sectorul privat din India.
Dupa reducerea substantiala a datoriei, JSW Energy a calcat pedala evolutiei, cu un plan de investitii in valoare de peste 18 miliarde de dolari.

Compania a redus creantele de la companiile de distributie de energie cu 38%, ajungand pana la 325 de milioane de dolari, de la finele lunii martie. Odata cu revigorarea cererii, compania se concentreaza pe energia verde pentru o extindere viitoare. Prashant Jain, directorul general al JSW Energy, a stat de vorba cu site-ul BusinessLine despre planurile sale de viitor.

Care sunt planurile de extindere ale JSW?

Consiliul a aprobat extinderea capacitatii cu 20 GW pana in anul fiscal 2030, cu investitii de peste 18 miliarde de dolari. In acest trimestru, am semnat un PPA (acord de cumparare a energiei) de 958 MW intre JSW Steel si JSW Energy pentru a furniza energie verde prin intermediul energiei solare si eoliene. Astfel, portofoliul nostru PPA va creste la 1260 MW. Vom comisiona 2,5 GW de energie verde pana in anul fiscal 2023. In total, vom fi o companie cu o capacitate de 7 GW pana in iunie 2023, iar portofoliul nostru de reinnoire va creste de la 33% la 65%. Ulterior, vom adauga o noua capacitate de 2 GW anual.

Cum va fi finantata extinderea?

Din investitia totala, 25-30% vor fi capitaluri proprii, iar restul imprumuturi. Intregul capital propriu va fi finantat prin acumulari interne. In fiecare an generam profit de 500-550 de milioane de dolari. Nu avem nicio problema cu adaugarea de noi datorii, deoarece raportul datorii – capitaluri proprii a scazut la 2, fata de o medie a industriei de 5. Asta nu inseamna, insa, ca vom mari datoria pana la acel nivel.

Exista vreun plan in ceea ce priveste emisia de obligatiuni verzi?

Am strans 710 milioane de dolari in ultimul trimestru, cu 4,12%. A existat un apetit bun in acest sens, pentru ca cifrele initiale au fost depasite de 5 ori. Obligatiunile se tranzactioneaza intre 3,2 si 3,9% in acest moment, iar investitorii sunt multumiti. Vom analiza oportunitatea de a emite mai multe obligatiuni verzi pe piata internationala.

Cum vedeti intrarea Reliance Industries in spatiul energiei regenerabile?

Asteptam cu nerabdare intrarea Reliance pe sectorul energiei verzi. Se vorbeste despre infiintarea unei uzine Giga care sa produca 10 GW de panouri solare. Am fi bucurosi sa achizitionam panouri solare de la Reliance. Si alte companii indiene, precum Adani si Tata Power, isi propun de asemenea sa infiinteze uzine pentru productia de panouri solare.
Cu atatea companii indiene care intra pe piata, companiile energetice se pot gandi de acum sa renunte treptat la achizitionarea panourilor din China.

Cresterea abrupta a preturilor panourilor este un motiv de ingrijorare?

Preturile panourilor solare au crescut dramatic datorita trendului ascendent din ciclul marfurilor. Aceasta va avea un impact asupra tarifelor la energie in ofertele viitoare. Dat fiind tipul de oferte facute de oameni, nu sunt sigur ca sunt viabile si daca vor putea sa-si indeplineasca angajamentul. Tocmai de aceea am fost atenti si selectivi cu privire la ofertele pe care le-am plasat. Sunt sigur ca in viitor vor creste tarifele pentru proiectele solare.

Achizitionarea din plan intern va reduce preturile panourilor?

O sa mai dureze un timp. Guvernul a elaborat o schema specifica de stimulente pe baza de performanta, pentru sectorul energiei regenerabile, acesta fiind si motivul pentru care unii dintre jucatori isi doresc sa intre pe aceasta piata. Va fi nevoie de o perioada intre 3 si 5 ani pentru a achizitiona panouri la un pret competitiv din India. Exista suficienta capacitate de turbina pentru a produce energie eoliana, iar in trei ani acelasi lucru va fi valabil si pentru panourile solare, urmand ca atat cererea cat si productia sa creasca. Pana atunci, insa, va trebui sa raspundem nevoilor pe care le avem din importuri.

Exista vreun plan de extindere pe latura termica?

Nu avem planuri in ceea ce priveste extinderea capacitatii de energie termica. Energia termica existenta functioneaza bine si cea mai mare parte a energiei este vanduta prin PPA-uri. Pe masura ce capacitatea de productie a otelului creste la Vijayanagar, vom adauga acolo capacitate termica. Avem in plan sa exploatam centrala termica existenta pana la finele ciclului sau de viata, iar capacitatea incrementala va veni doar in energie verde.

Exista planuri legate de vanzarea energiei termice?

Nu avem in plan sa vindem. Pe de alta parte, am trecut la initiativa in sensul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Anul acesta am reusit reducerea cu 11%, diminuand consumul specific de carbune in centralele electrice. Avem o utilizare de 100% a deseurilor solide, cenusei si apelor reziduale. Reducem continuu amprenta de carbon a companiei si ne dorim sa o ducem la nivelul zero prin sporirea energiei verzi.

Cum vedeti impartirea intre energia termica si energia verde?

Energia verde reprezinta 35% din tot portofoliul nostru, urmand sa creasca la 70% pana in anul fiscal 2025 si la 85% pana in 2030, odata cu punerea in functiune a unei capacitati de 13 GW. Dintre cei 20 GW, 17 GW vor fi din surse regenerabile, inclusiv energie eoliana, hidro si solara.

Sursa: https://www.thehindubusinessline.com/companies/we-are-eagerly-awaiting-reliances-entry-into-green-power-jsw-energy/article35000768.ece

Foto: freepik