In lumea tehnologiei auto moderne, uleiurile de motor sunt fluidul vital al unei masini. Ele joaca un rol crucial in mentinerea functionarii optime a motorului si in prelungirea duratei de viata a acestuia. Printre tipurile de uleiuri de motor disponibile pe piata, uleiul multigrad se distinge prin versatilitatea sa, oferind beneficii semnificative atat pentru vehiculele care opereaza in conditii de temperatura variabila, cat si pentru cele care functioneaza in conditii extreme. Afla care sunt caracteristicile, avantajele si importanta uleiurilor multigrad in industria auto.

Ce este uleiul multigrad?

Uleiul de motor multigrad este miracolul care a schimbat lumea auto. Vorbim despre un ulei de motor care isi mentine vascozitatea intr-o gama mai larga de temperaturi decat uleiurile monograd sau, cu alte cuvinte, un ulei ce poate avea proprietatile a doua uleiuri diferite, in functie de temperatura.
Acest tip de ulei este formulat pentru a ramane mai fluid la temperaturi scazute si pentru a-si mentine proprietatile de lubrifiere la temperaturi ridicate, oferind o protectie optima motorului in orice conditii de functionare. Aceasta caracteristica este deosebit de importanta in climatul fluctuant al multor regiuni si pentru vehiculele care opereaza in conditii variate.
De exemplu, uleiul de motor 10 W-40 are vascozitatea 10 la temperaturi scazute si 40 in zilele cu temperaturi foarte ridicate.
Secretul acestui comportament consta in compozitia chimica. Uleiul de motor are aditivi speciali care schimba modul in care actioneaza la diferite temperaturi. Prin urmare, uleiul va functiona mai bine intr-o gama mai larga de temperaturi.

Cum functioneaza uleiul multigrad?

Uleiul multigrad contine aditivi speciali care ii permit sa-si modifice vascozitatea in functie de temperatura de functionare. La temperaturi scazute, aceste uleiuri raman mai fluide, permitand o pornire mai usoara a motorului si o lubrifiere eficienta chiar si in conditii reci.
Pe masura ce temperatura motorului creste, aditivii din compozitia uleiului multigrad isi schimba structura moleculara, crescand vascozitatea uleiului si asigurand o protectie optima impotriva uzurii si a deteriorarii motorului.

Cum este influentat uleiul de motor de vreme?

In conditii extreme, asa cum este vremea calda, vremea rece sau drumurile pline de praf, motorul unui vehicul are nevoie de protectie speciala. Uleiurile de motor multigrad pot oferi aceasta protectie, ceea ce contribuie la mentinerea motorului in stare de functionare fara probleme si eficient.
Uleiul de motor multigrad este un tip de ulei cu un indice de vascozitate ridicat. Aceasta inseamna ca isi poate mentine vascozitatea intr-o gama larga de temperaturi.
Pe vreme calda, uleiul multigrad nu se va dilua la fel de mult ca un ulei monograd, ceea ce poate contribui la prevenirea infometarii de ulei si la uzura uleiului. Pe vreme rece, uleiul multigrad nu se va ingrosa la fel de mult ca un ulei monograd, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea performantei in cazul pornirii la rece.
Pe langa proprietatile sale de vascozitate, uleiul de motor multigrad contine si aditivi care pot proteja motorul de uzura, coroziune si oxidare. Acesti aditivi te pot ajuta sa iti mentii motorul in stare de functionare fara probleme chiar si in conditii extreme.
Daca locuiesti intr-o zona cu conditii meteorologice extreme sau daca in general conduci in medii dure, uleiul de motor multigrad este o alegere buna pentru vehiculul tau. El te poate ajuta sa iti protejezi motorul si sa-l mentii departe de probleme pentru multi ani de acum inainte.

Uleiul multigrad si valurile de caldura

Uleiul multi-vascozitate face o treaba minunata pentru lubrifierea motorului in diferite conditii meteorologice. De asemenea, protejeaza motorul de uzura pentru mai mult timp. Cu toate acestea, compozitia chimica a uleiului nu il face imun la schimbarile de temperatura, ci doar mai rezistent.
Cand uleiul este expus la temperaturi mai mari decat ar trebui, vor exista consecinte. Supra-incalzirea poate induce o crestere a oxidarii uleiului, iar oxidarea poate cauza acumularea de mazga in motor, formarea ruginii si uzura pieselor.
In plus, caldura poate face ca aditivii sa se volatilizeze si sa ajunga, odata cu gazele, in aer. Aditivii sunt motivul pentru care uleiul de motor poate functiona la diferite temperaturi si de aceea, volatilizarea lor poate insemna pierderea proprietatilor uleiului de motor.

Uleiul multigrad si frigul

Frigul poate afecta si el un ulei de motor multigrad. Folosirea masinii la temperaturi extrem de scazute poate afecta uleiul pe care il folosesti. Prima care este afectata este vascozitatea uleiului, deoarece temperatura scazuta face uleiul mai vascos. Vascozitatea mai mare poate reduce eficienta lubrifiantului, lasand unele parti fara o lubrifiere adecvata.
In anumite conditii, aditivii pot sa nu functioneze. Fara aditivi, uleiul de motor al masinii isi va pierde proprietatile si va actiona ca un ulei normal, provocand deteriorarea pieselor si accelerand ruperea si coroziunea. Un alt efect posibil este separarea uleiurilor de baza atunci cand uleiul de motor este amestec.

Protejeaza-ti masina de schimbarile de temperatura

Asa cum aratam anterior, uleiul de motor este proiectat sa reziste la o gama mai larga de temperaturi. Cand vremea este putin mai rece sau mai calda decat temperatura pentru care este proiectat uleiul de motor, nu ar trebui sa fie probleme: uleiul de motor al masinii poate functiona normal, fara sa apara efecte. Insa daca te deplasezi intr-o alta zona, gandeste-te sa iti schimbi uleiul de motor cu unul care se potriveste mai bine noilor conditii.
Intr-un astfel de caz, schimbarea uleiului de motor este importanta. Costul schimbului de uei este in mod cert mai mic decat costul defectarii motorului.

Avantajele uleiurilor multigrad

Versatilitate

Uleiurile multigrad sunt adaptate pentru a raspunde cerintelor vehiculelor care functioneaza intr-o gama larga de temperaturi. Ele pot fi utilizate in climatul variat al multor regiuni, asigurand o performanta constanta si o protectie adecvata motorului, indiferent de conditiile de mediu.

Economie de combustibil

Datorita proprietatilor lor de lubrifiere optima la temperaturi ridicate, uleiurile multigrad contribuie la reducerea frecarii si a pierderilor de energie in motor, ceea ce poate conduce la un consum redus de combustibil si la o eficienta crescuta a vehiculului.

Protectie imbunatatita

Uleiurile multigrad ofera o protectie mai buna impotriva uzurii si a coroziunii in comparatie cu uleiurile monograd. Ele formeaza un strat protector mai consistent la temperaturi ridicate si asigura o lubrifiere adecvata in toate punctele critice ale motorului.

Pornire usoara in conditii de vreme rece

Datorita vascozitatii reduse la temperaturi scazute, uleiurile multigrad faciliteaza pornirea motorului in conditii reci, reducand uzura componentelor si prelungind durata de viata a motorului.

Intervale mai lungi de schimb al uleiului

Uleiurile multigrad isi pot mentine proprietatile de lubrifiere pentru perioade mai lungi de timp in comparatie cu uleiurile monograd, ceea ce inseamna ca intervalele de schimbare a uleiului pot fi extinse, contribuind la economii de timp si de bani pentru proprietarii de vehicule.

Concluzie

Uleiurile multigrad reprezinta un element vital in mentinerea performantei si durabilitatii motoarelor vehiculelor moderne. Prin versatilitatea lor si capacitatea de a ramane eficiente intr-o gama larga de conditii de functionare, aceste uleiuri ofera beneficii semnificative pentru proprietarii de vehicule, contribuind la economii de combustibil, la prelungirea duratei de viata a motorului si la reducerea costurilor de intretinere. Alegerea unui ulei multigrad de calitate si respectarea regulilor de intretinere a vehiculului sunt esentiale pentru a asigura functionarea optima a motorului si pentru a prelungi durata de viata a acestuia.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik