Terminologia din industria petrolului si gazelor si este esentiala pentru o comunicare eficienta ce faciliteaza colaborarea si intelegerea in cadrul proiectelor si operatiunilor.
Industria petroliera si cea a gazelor implica procese tehnice complexe si reguli specifice, motiv pentru care utilizarea terminologiei corecte contribuie la evitarea ambiguitatii si la asigurarea unei comunicari precise intre specialisti.
De asemenea, utilizarea unei terminologii standardizate la nivel international asigura conformitatea cu aceste standarde si faciliteaza schimbul de informatii intre organizatii si tari.
Iata mai jos, in cateva episoade, un dictionar al termenilor specifici in industria gazelor si petrolului.

A

Acid clorhidric

Un tip de acid utilizat in mod obisnuit in stimularea puturilor de petrol si gaze, in special in formatiunile carbonatice (roca in care principalul continut de minerale este calcitul si aragonitul). Efectele acidului clorhidric ii permit sa fie utilizat in multe tratamente, adesea cu
aditivi chimici care ii sporesc performanta sau permit un control mai mare al tratamentului. Tratamentele sunt efectuate de obicei cu solutii de acid clorhidric 15% sau 28%.

Aditiv antispumare

Un aditiv chimic folosit pentru a reduce tensiunea interfaciala, astfel incat gazul prins sa scape cu usurinta din noroi si sa nu formeze spuma. Acest aditiv este utilizat in timpul prepararii unui fluid de tratare sau la pregatirea suprafetei de foraj (slam). Aditivii obisnuiti sunt alcool octilic, stearat de aluminiu, diversi glicoli, siliconuri si hidrocarburi sulfonate.

Articulatie

O lungime de teava. Termenul se refera in general la tevi, tevi de foraj sau carcasa.

Apa de deversare

Apa sau saramura produsa de puturile de petrol si gaze – apa produsa de o sonda, si care nu este un fluid de tratare. Caracteristicile variaza, iar utilizarea termenului implica adesea o compozitie necunoscuta.

Agentie de reglementare

O autoritate publica ce administreaza politicile de petrol si gaze stabilite de guvern. Aceste organisme servesc, de asemenea, ca sursa de date publice referitoare la operatiunile de petrol si gaze din zona.

B

Baril sau baril de petrol EQ (BOE)

O unitate de energie utilizata pentru a masura volumul petrolului si al produselor conexe. Se bazeaza pe energia aproximativa eliberata prin arderea unui baril de titei.

BBL

Se refera la un baril de petrol. Un baril de petrol are aproximativ 35 de galoane imperiale sau 159 de litri. Companiile petroliere folosesc de obicei BBL pentru a-si raporta productia. Uneori apare listat drept Mbbl, care inseamna o mie de barili sau MMbbl, un milion de barili.

BCF

Se refera la un miliard de metri cubi de gaz natural. Este folosit pentru a masura cantitatea de gaz natural neexploatat sau in curs de pompare.

BCM

Inseamna un „miliard de metri cubi” si este utilizat in general pentru masurarea gazului natural. Un miliard de metri cubi (BCM) este echivalent cu 35,31 picioare cubice.

BIT

O unealta de foraj folosita pentru a taia o gaura cilindrica in scoarta terestra – uneori denumita „burghiu” sau „bit de piatra”. Poate fi folosit in timpul procesului de descoperire sau extractie atat a titeiului, cat si a gazelor naturale. Diametrul gaurii pe care o creeaza poate varia de la 3,5 inci pana la 30 inci si poate crea gauri adanci de pana la 30.000 de picioare.

Bloc

O zona geografica de teren in care se afla un rezervor de petrol sau gaze. Companiile de foraj si explorare au astfel de “blocuri”, iar masa terenului este de obicei masurata in mii de kilometri patrati.

Blow-out/Explozie

Situatie in care presiunea sondei depaseste capacitatea supapelor din capul putului sau a noroiului de foraj, ceea ce face ca petrolul si gazul sa „explodeze” la suprafata – cu alte cuvinte, este o eliberare necontrolata de titei si/sau gaze naturale. In unele cazuri, exploziile pot fi extrem de periculoase – o scanteie accidentala poate duce la izbucnirea unui incendiu.

Brad de Craciun

Un ansamblu de valve, bobine de carcasa si fitinguri pe partea superioara a carcasei, ce controleaza rata de productie a petrolului.

Bromura de zinc

O sare acida, ZnBr2, utilizata pentru a prepara saramura densa, fara substante solide, pentru operatiunile de reparare si finalizare a puturilor.

BTU

„Unitate termica britanica”, o unitate de masura a puterii termice a unui combustibil.

C

Camp

O zona sub care se afla o cantitate mare de petrol sau gaze. Dimensiunea unui camp petrolier poate varia foarte mult. Unele dintre cele mai mari campuri din lume, cum ar fi zacamantul Rumailia din Irak, produc milioane de barili de petrol in fiecare zi.

Camp de gaze

Un camp care contine doar gaze naturale. Uneori pot exista si cantitati limite de petrol exploatabil, dar se intampla rar.

Camp petrolier

O acumulare, bazin sau grup de bazine de petrol subterane. Un camp de petrol consta intr-un rezervor care capteaza hidrocarburile, pentru a nu fi acoperite de roca impermeabila sau de etansare. Poate contine si gaz asociat.

Camp testat (dovedit)

Un zacamant de petrol si/sau gaze a carui intindere fizica si rezerve estimate au fost determinate efectiv.

Carotaj

Procesul prin care se preleveaza din sonda o proba cilindrica continua de roca, pentru a evalua productivitatea forarii sondelor de petrol. In mod normal, este prelevat in sectiuni de 30 de picioare folosind o unealta specifica. Acest proces ofera informatii valoroase despre roca forata si poate fi utilizat in timpul fazei de explorare.

Cimentare

Procesul prin care ionii din apele subterane precipita chimic si formeaza un nou material cristalin intre boabele sedimentare.

Coroziune prin eroziune

Un tip de coroziune care se produce atunci cand straturi precum carbonatul de fier, care a protejat initial suprafata metalica a tevii, s-au erodat, ceea ce inseamna ca metalele subiacente incep sa se corodeze – o cauza comuna a defectiunii echipamentelor petroliere si in special a sectiunilor de tevi care se intersecteaza, se indoaie sau fac coturi acolo unde exista risc de viteza mare sau flux turbulent.

Curba de cremare

O tehnica statistica utilizata pentru a prezenta relatia dintre resursele agregate sau cumulate din puturile forate.

Clastic

Roci compuse din fragmente sau bucati sparte de roca mai veche.

Caolinit

Un mineral argilos care se formeaza prin dezagregarea feldspatului si a mineralelor de mica. Spre deosebire de unele minerale argiloase, caolinitul nu este predispus la micsorare sau umflare odata cu modificarile continutului de apa.

Carst

Un tip de topografie format in zone de roci carbonatice larg raspandite, prin descompunere. Caracteristicile tipice ale topografiei carstice includ gropi, pesteri si suprafete marcate de crapaturi.

Compresor

Un dispozitiv mecanic, cum ar fi un motor, folosit pentru a reduce volumul de gaz, astfel incat sa poata creste presiunea. Acest lucru permite gazului sa curga mai usor printr-o conducta sau dintr-un rezervor.

Colector

Orice persoana sau vehicul (camion sau slep) autorizat sa colecteze sau sa accepte resurse de petrol, gaze sau geotermale, dupa productie sau depozitare.

Carcasa

Sectiunea inferioara a unei platforme offshore. Uneori, aceasta sectiune poate fi numita si „picioare”.

Cadru de ridicare

O structura de sustinere controlata hidraulic, utilizata pentru a stabiliza capul injectorului si echipamentul de control al presiunii pe unitatile de tuburi spiralate. Ele se gasesc cel mai frecvent pe unitatile offshore, dar pot fi intalnite si pe unele unitati speciale onshore.

Cap de sonda

Sistemul de supape, bobine si adaptoare asortate care asigura controlul presiunii pentru o sonda de productie.

Carbonat bazic de zinc

O sare dubla neutra de carbonat de zinc si hidroxid de zinc, utilizata ca fluid de foraj pe baza de apa.

Carbonat de zinc

O sare neutra de zinc, ZnCO3, folosita ca si captator de sulfuri in namolurile pe baza de apa, mai putin solubila decat carbonatul bazic de zinc.

Clorura de zinc

O sare acida, ZnCl2, utilizata ca solutie de sare saturata standard pentru calibrarea electrohigrometrului. Clorura de zinc este utilizata in namolul de apa sarata, deoarece clorura de sare nu provoaca efecte daunatoare asupra performantei namolului.

Companie integrata

Un termen folosit pentru a indica faptul ca o firma opereaza atat in sectoarele upstream cat si downstream.

CAPEX

Cheltuielile de capital ale unei companii in anul curent. Banii pe care organizatia ii foloseste pentru a-si imbunatati activele fixe, cum ar fi terenuri, echipamente, vehicule sau cladiri.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik