Eco-anxietatea, apocalipsa climatica, teama existentiala fata de mediu – sunt termeni pe care jurnalistii de mediu ii folosesc foarte mult in ultimii ani si despre care auzim tot mai mult peste tot.
Desi exista multe motive sa fim ingrijorati cand vine vorba despre clima si despre crizele naturale, nu trebuie sa ne pierdem speranta, pentru ca deznadejdea aduce cu sine apatie.

Media are un rol important de jucat in combaterea apocalipsei climatice, prin informatii adevarate si exacte, nu incercand sa minimalizeze sau sa faca situatia sa para mai buna decat este prin intermediul greewashing-ului. Insa tot presa are si rolul de a arata ca exista speranta.
In 2022, Euronews a publicat peste 100 de articole legate de evenimente pozitive din sfera mediului – eco-inovatie, progrese legate de mediu si victorii climatice – ca parte a efortului de a combate eco-anxietatea.

Si in 2023 vestile bune vor continua sa apara, pentru ca energia regenerabila ia avant, ecosistemele vulnerabile dobandesc drepturi, iar protocoalele climatice incep sa dea roade.
Iata mai jos care au fost pana in acest moment vestile bune ale anului 2023 in materie de mediu si clima.

Peste o cincime din energia folosita in Uniunea Europeana in 2021 a provenit din surse regenerabile

Noile date Eurostat arata ca sursele solare, eoliene si alte surse „verzi” au contribuit cu 21,8% la consumul total de energie al UE. Desi aceasta cifra inseamna o scadere cu 0,3% fata de 2020, raportul arata ca infrastructura energetica a Europei continua sa se indrepte in directia buna, stimulata de evenimentele globale recente.
Luna trecuta, Agentia Internationala pentru Energie a dezvaluit ca lumea va adauga in urmatorii cinci ani la fel de multa energie regenerabila ca in ultimii 20 de ani.

Oamenii de stiinta numesc trei solutii usoare si ieftine care ar putea reduce drastic emisiile

O cercetare recenta a mentionat trei mici interventii care ar putea declansa o cascada a decarbonizarii si care ar putea fi cel mai rapid mod de a determina actiunea globala.
Aceste puncte de cotitura ar putea avea un efect de bulgare de zapada intr-un mod bun, reducand drastic emisiile de carbon intr-unele dintre cele mai poluante sectoare ale lumii si oferindu-ne „motive plauzibile” pentru speranta.

Parisul face progrese catre zero net, pe fondul trecerii la naveta cu bicicleta

Navetistii din Paris au profitat de reteaua recent deschisa de piste pentru biciclete din capitala franceza pentru a evita tulburarile din transportul public determinate de o greva la nivel national.
Traficul pe pista de biciclete a crescut adesea in timpul recentelor greve. Ultima greva a metroului din Paris, ce a avut loc in 10 noiembrie, a sporit utilizarea pistelor pentru biciclete cu 80% fata de utilizarea medie zilnica in acea luna.
In incercarea de a transforma Parisul intr-un „oras al ciclismului” si de a face pasi catre neutralitatea emisiilor de carbon, primarul socialist Anne Hidalgo a investit in ultimii ani peste 150 de milioane de euro in infrastructura noua pentru biciclete.

Franta voteaza pentru interzicerea mineritului la adancime in apele sale

Parlamentul francez a votat in favoarea interzicerii mineritului de adancime in apele sale, intr-o miscare categorica impotriva acestei practici controversate.
Minarea la adancime ar presupune utilizarea masinilor grele pe fundul oceanului pentru a aspira roci mici care contin metale rare. Desi deocamdata este intr-un stadiu experimental, companiile sunt foarte interesate de cobaltul, nichelul si manganul care ar putea fi extrase pentru bateriile auto.
Insa oamenii de stiinta sunt ingrijorati cu privire la impactul potential devastator pe care l-ar putea avea asupra ecosistemelor marine. La fel si asupra climatului, avand in vedere cantitatile mari de CO2 stocate la aceste adancimi.
Nicholas Thierry, parlamentarul ecologist care a depus motiunea, a salutat votul drept o „victorie pentru fundul marin si pentru ecologisti”.

Edinburgh-ul sustine Tratatul pentru alimentatia bazata pe plante, in scopul combaterii schimbarii climatice

Edinburgh a devenit prima capitala europeana care a aprobat o dieta pe baza de plante pentru a combate urgenta climatica. Consiliul municipal a semnat Tratatul pentru alimentatia pe baza de plante, o initiativa ce urmareste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din agricultura animala.
Tratatul ar putea duce in cele din urma la introducerea de catre Consiliu a unor etichete cu informatii despre carbon pe meniuri si la trecerea la un numar mai mare de alimente pe baza de plante in scoli si in cladirile consiliului.

Iesirile regulate in parc ar putea reduce dependenta de antidepresive

Iesirea in spatiile verzi din oras poate reduce dramatic consumul de medicamente pentru sanatatea mintala, au descoperit cercetarile.
Trei-patru vizite pe saptamana intr-un parc, intr-o gradina publica sau in orice alta forma de spatiu verde urban, ar putea reduce cu o treime riscul administrarii de medicamente pentru anxietate sau depresie.
Impactul pozitiv – documentat de cercetatorii de la Institutul Finlandez pentru Sanatate si Calitatea Vietii – se extinde si asupra sanatatii fizice. Iesirile in spatii verzi reduc cu o treime sansele ca un locuitor al orasului sa fie nevoit sa ia medicamente pentru astm si cu un sfert sansele de a lua medicamente pentru hipertensiune arteriala.

Companiile vor trebui sa isi dovedeasca actiunile climatice, conform unui proiect de lege UE

Un proiect de lege a Uniunii Europene va solicita companiilor sa sustina cu dovezi afirmatiile ecologice. Propunerea va limita mult companiile care isi promoveaza produsele ca fiind „neutre din punct de vedere climatic” sau „care contin materiale reciclate”, daca astfel de etichete nu sunt justificate. Proiectul isi propune sa lupte impotriva publicitatii ecologice inselatoare.
„Prin combaterea greenwashing-ului, propunerea va asigura conditii echitabile de concurenta pentru afaceri in ceea ce priveste promovarea caracterului ecologic”, se arata in proiectul de lege.

Cerere in crestere de panouri solare in Germania, pe fondul dorintei de facturi mai mici

Cresterea cererii de sisteme solare pentru locuinte in Germania ar putea creste veniturile Solarwatt cu peste 50% in acest an, pana la 500 de milioane de euro.
Prin instalarea de panouri solare, baterii si pompe de caldura, proprietarii de case cauta sa-si reduca facturile la energie dupa cresterea uriasa a preturilor de anul trecut, cand Rusia a redus exporturile de combustibili fosili catre Occident.
„Suntem un furnizor pe viata pentru oamenii care isi doresc sa devina independenti si sa se bazeze pe propria productie de energie regenerabila”, spune directorul executiv al Solarwatt, Detlef Neuhaus. Compania ar trebui sa ajunga la profit in acest an.

Finlanda: energia eoliana a crescut cu 75% anul trecut, stimuland siguranta energetica si obiectivele climatice

Capacitatea de generare de energie eoliana a Finlandei a crescut cu 75% anul trecut, potrivit Asociatiei Finlandeze pentru Energie Eoliana (FWPA).
In conditiile in care aproape jumatate din energia eoliana a Finlandei este detinuta pe plan intern, sursa de energie regenerabila ofera un colac de salvare important in timpul crizei energetice actuale.
Cresterea surselor regenerabile ajuta, de asemenea, Finlanda sa-si atinga obiectivele ambitioase in materie de clima. Tara spera sa fie una dintre primele din Europa care atinge nivelul zero net, stabilind un obiectiv pentru 2035 – cu mult inaintea obiectivului UE pentru 2050.

Reality show-ul “Love Island” promoveaza moda sustenabila in cea mai recenta serie

Reality show-ul de succes „Love Island” din Marea Britanie a revenit pe 16 ianuarie – iar hainele “pre-loved” vor fi in prim plan.
In 2022, serialul a renunta la imaginea fast fashion prin parteneriatul cu eBay – primul parteneriat de moda pre-loved (un concept care se refera la haine care au mai fost detinute de altcineva inainte de a fi oferite spre vanzare) intr-o emisiune TV. Imbracamintea de pe piata online second-hand a eBay a fost purtata de concurentii emisiunii, ajunsi intr-o locatie exotica pentru a-si gasi dragostea.
Cautarile pentru termenii “pre-loved clothing” au crescut cu 1600% pe eBay dupa difuzarea show-ului.

O noua tehnologie alimentata cu energie solara poate transforma deseurile din plastic in combustibili si cosmetice sustenabile

Oamenii de stiinta au dezvoltat o modalitate de a transforma deseurile din plastic si gazele cu efect de sera in combustibili sustenabili cu ajutorul energiei solare.
Sistemul, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea din Cambridge, ar putea rezolva problema poluarii cu plastic si ar putea schimba totul in ceea ce priveste dezvoltarea unei economii circulare.

Stratul de ozon pe cale sa se refaca in cateva decenii, spune ONU

Emisiile de substante chimice diverse ale omenirii determina formarea unei gauri in stratul de ozon in fiecare an deasupra Antarcticii. Acest lucru afecteaza capacitatea ozonului de a proteja viata de pe Pamant de radiatiile daunatoare ale soarelui.
Protocolul de la Montreal din 1987, in baza caruia 197 de tari s-au angajat sa elimine treptat substantele chimice care epuizeaza stratul de ozon, incepe acum sa dea roade.
Un grup de experti sustinut de ONU, care a vorbit in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Meteorologie, a declarat ca stratul de ozon se va vindeca pana in 2066 deasupra Antarcticii (Polul Sud), pana in 2045 deasupra regiunii arctice (Polul Nord) si pana in 2040 in restul lumii.

Antalya devine solara: cum isi transforma acest oras din Turcia sursele de energie

O centrala solara de dimensiuni mari a fost construita in Dagbeli, la periferia orasului Antalya din Turcia, pentru a furniza energie gratuita fermierilor locali.
Producatorii locali din centrul de cultivare a fructelor si legumelor spun ca odinioara se limtau in ceea ce priveste irigarea corespunzatoare a culturilor, din cauza preturilor ridicate la energie. Aproximativ 60.000 de persoane beneficiaza acum de schema de sprijin, care ofera fermierilor mijloacele necesare pentru a detine sisteme de irigare si pentru a creste productia.

Companiile de tutun trebuie sa plateasca pentru curatarea chistoacelor in Spania

Spania a decis ca afacerile din domeniului tutunului vor trebui sa plateasca pentru curatarea mucurilor de tigara.
Milioane de mucuri de tigara sunt aruncate in fiecare an pe strazile si plajele Spaniei de catre fumatori. Noile reglementari de mediu includ, de asemenea, interzicerea tacamurilor din plastic de unica folosinta si a paielor din plastic. Hotararile fac parte dintr-un demers la nivelul UE de a reduce deseurile si de a promova reciclarea.

Anglia interzice unele articole de unica folosinta din plastic

Articolele din plastic de unica folosinta, inclusiv tacamurile si farfuriile, vor fi interzise in curand in Anglia, a anuntat guvernul. In fiecare an, tara foloseste aproximativ 1,1 miliarde de farfurii de unica folosinta si 4,25 miliarde de tacamuri, potrivit estimarilor guvernamentale. Doar 10% dintre acestea sunt reciclate. Ministrul mediului, Therese Coffey, a confirmat ca astfel de articole vor fi interzise in Anglia.

Economia circulara: parul uman reciclat pentru curatarea apelor in Belgia

Un ONG belgian foloseste resturile de par ramase de la tuns pentru a absorbi poluantii din mediu. Resturile sunt colectate de la saloanele din toata tara, apoi transformate in covorase patrate, ce pot fi folosite pentru a absorbi petrolul si alte hidrocarburi care polueaza mediul.
Covorasele pot fi plasate in canalizari pentru a absorbi poluarea din apa inainte de a ajunge in rauri. De asemenea, ele pot fi folosite pentru a face fata problemelor de poluare cauzate de inundatii si pentru a elimina scurgerile de petrol.

Lula are in plan sa puna capat defrisarilor si sa faca din Brazilia o superputere ecologica

Luiz Inacio Lula da Silva a depus juramantul ca presedinte al Braziliei in ianuarie, marcand o noua era pentru politicile de mediu ale tarii.
Planul de guvernare al lui Lula se afla in contrast puternic cu cel al fostului lider de extrema-dreapta, Jair Bolsonaro, ai carui patru ani de mandat s-au caracterizat prin evitarea protectiei mediului.
Noul presedinte spune ca vrea sa transforme Brazilia, unul dintre cei mai mari producatori de alimente din lume, intr-o superputere verde.

Iar cea mai tare stire pozitiva despre mediu din 2022 a fost urmatoarea

Cea mai batrana testoasa cu doua capete din lume isi sarbatoreste cea de-a 25-a aniversare

In salbaticie, o testoasa cu doua capete nu ar supravietui de obicei prea mult, pentru ca nu isi poate retrage capetele in carapace pentru a se adaposti de pradatori. Insa luna aceasta, Janus – botezat asa dupa zeul roman cu doua fete – a devenit cea mai batrana broasca testoasa cu doua capete din lume, la 25 de ani.
Ingrijit cu dragoste la Muzeul de Istorie Naturala din Geneva, Janus este tratat cu un regim de ingrijire personalizat – ce include si masaje zilnice si bai cu ceai verde – care il mentine intr-o stare buna de sanatate.

Sursa: https://www.euronews.com/green/2023/01/23/here-are-all-the-positive-environmental-stories-from-2023-so-far

Foto: freepik