Compania Shell este frecvent menționată în discuțiile pe tema schimbărilor climatice, uneori chiar disprețuitor, doar pentru că are ca obiect de activitate petrolul și gazele naturale, dar tot mai mult ca o companie care a recunoscut că vor fi necesare schimbări majore în furnizarea și utilizarea energiei în întreaga lume, atât pentru a răspunde cererii dar și pentru a reduce în mod semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Orientarea Shell în ceea ce privește schimbările climatice, a venit întotdeauna de la vârf. Primii pași considerabili au fost făcuți din 1997, până în 2001, când bazele schimbării au fost puse de fostul președinte, Sir Mark Moody-Stuart. El a canalizat atenția necesară asupra problemei climatice și a avut viziunea de a pune bazele unui birou specializat în studiul carbonului. Apoi, în 2005, directorul general Jeroen van der Veer a pus bazele unui echipe specializate în dioxidul de carbon și a făcut-o foarte vizibilă în cadrul companiei. În cele din urmă, acest lucru a dus la dezvoltarea proiectului Quest pentru captarea și stocarea carbonului, desfășurat în Canada.  În prezent, Shell se află la începutul unei noi afaceri.  Actualul director general, Ben van Beurden, a militat pentru o poziție fermă în probleme cum ar fi prețul carbonului implementat de conducere, iar Shell a făcut public un scenariu în care a gândit un sistem energetic al viitorului cu emisii zero.

Shell, un mediu bun pentru un specialist în problema schimbărilor climatice

Un consilier pe probleme de schimbări climatice din cadrul companiei, povestește într-un articol publicat pe blogul Shell.com, câte oportunități pentru a-și dezvolta ideile privind acest domeniu i-a oferit compania și ce deschidere a găsit în rândul conducerii acesteia. Specialistul povestește că de 16 ani lucrează în cadrul Shell, iar asta nu i-a limitat cu nimic libertatea de a-și publica ideile și de a avea colaborări externe pe problema schimbărilor climatice. ”A face parte din toate acestea pentru o atât de lungă perioadă de timp a fost o experiență plină de satisfacții, un privilegiu imens și o mare provocare”, spune el, adăugând că ”Unii ar putea crede că o mare corporație înseamnă o viață foarte restrictivă și multă birocrație legată de birou, dar acest lucru este departe de realitate. Am un mandat larg și o libertate considerabilă de a participa în exterior la proiecte pe tema schimbărilor climatice, să public ideile mele cu privire la problemele cu care lumea se confruntă, în timp ce se străduiește să gestioneze emisiile și, în același timp să vin cu aceste informații la colegii mei din companie și să-i provoc. În timp, am avut și oportunitatea considerabilă de a călători pe toate continentele, inclusive Antarctica și în peste 30 de țări de pe tot globul.

Din când în când, oamenii care iau în considerare o carieră în managementul problemelor de mediu mă întreabă de unde ar trebui să înceapă și ce pași ar trebui să urmeze. Cam niciodată nu le recomand să înceapă într-un post legat de mediu. Mai degrabă îi sfătuiesc să-și construiască o experiență reală prin dezvoltarea de noi proiecte, să găsească rezolvări pentru problemele care apar în instalațiile existente și înțelegerea aspectelor economice ale industriei energetice. Propria-mi experiență m-a condus la concluzia că o asemenea pregătire este esențială în abordarea unor probleme majore, cum ar fi schimbările climatice. Aceasta este oferta pe care cel mai probabil o va face o mare companie cum este Shell unui proaspăt absolvent care își dorește o carieră în domeniul energiei. Sfatul meu ar fi s-o accepte și apoi să privească în perspectivă, spre drumul lung al schimbării.”

shell se implica in problema schimbarilor climatice

Foto: freepik