Lipsa vantului care sa duca emisiile mai departe ii afecteaza pe locuitorii Londrei, care spun ca aerul este atat de rau incat il poti gusta.

Primarul Londrei a extins pentru inca o zi primul avertisment privitor la calitatea aerului din august 2020 incoace, dupa ce nivelurile poluarii au urcat simtitor in timpul saptamanii.
Un cocktail intre presiunea atmosferica ridicata, vantul redus si emisiile de varf din sezonul agricol, a dus vineri, 25 martie, la o calitate a aerului londonez mai proasta decat cea din Beijing.

Desi in mod normal poluarea patrunde in Londra din Europa Centrala si de Sud in aceasta perioada a anului, in prezent lipsa vantului impiedica eliminarea emisiilor din oras, potrivit lui Andrew Grieve, analist senior pentru calitatea aerului, in cadrul Grupului de Cercetare de Mediu din cadrul Colegiului Imperial din Londra. “Pana vineri am avut cinci zile in care poluarea s-a acumulat treptat” a spus el.
Primavara este, de asemenea, momentul in care fermierii din UK stropesc terenurile cu ingrasaminte, ceea ce inrautateste si mai mult calitatea aerului.

Alerta, care a acoperit initial perioada marti, 22 martie – joi, 24 martie, a fost actualizata in urma prognozei Colegiului Imperial din Londra care anunta ca nivelurile de poluare vor ramane mari si in cursul zilei de vineri, 25 martie, se arata intr-o declaratie a biroului primarului Sadiq Khan.
Guvernul a cerut londonezilor sa nu-si conduca masinile personale, sa opreasca motoarele la ralanti si sa evite sa arda lemne sau deseuri din gradina. De asemenea, a recomandat persoanelor cu afectiuni de inima si de plamani sa evite efortul fizic.
Cele mai multe vanturi care vin in weekend dinspre Marea Nordului ar trebui sa curete aerul, iar zona de presiune ridicata urmeaza sa revina in Europa continentala, potrivit lui Richard Miles, purtator de cuvant al Met Office.

Grieve a spus ca ziua de sambata, 26 martie, va incepe cu un nivel ridicat de poluare, dar care se va ameliora pe parcursul zilei. “Ziua de duminica ar trebui sa fie mult mai buna” a spus el.
Tarile de pe continentul european se lupta si ele cu smogul. In Belgia, guvernul a impus o limita temporara de viteza de 90 km/h pe unele autostrazi, in timp ce transportul public din Bruxelles a fost gratuit vineri si sambata, pentru a incuraja uzul redus al masinilor. Tara a avut parte de concentratii ridicate de pulberi fine, cauzate partial de viteza redusa a vantului, potrivit informatilor din media locala.

Cel putin o companie din districtul londonez Canary Wharf si-a anuntat angajatii cu probleme de inima sau de plamani, ca si pe cei care au probleme ce implica deja celebrul “long Covid”, sa nu vina la serviciu vineri.
Poluarea Londrei a fost un subiect fierbinte si pe retelele de socializare, suscitand discutii in randul locuitorilor londonezi si ai angajatilor care lucreaza in oras.
Unii dintre utilizatorii retelei de socializare Twitter au spus ca la un moment era posibil sa simti chiar “gustul” calitatii proaste a aerului, in timp ce altii au postat fotografii cu smogul care acoperea privelisti ale unor obiective londoneze precum Canary Wharf sau Albert Memorial din Kensington Gardens.

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, mama fetitei de noua ani care a fost prima persoana din Marea Britanie in cazul careia poluarea aerului a fost consemnata oficial drept cauza ce a contribuit la deces, a cerut guvernului sa-si intensifice eforturile pentru imbunatatirea calitatii aerului. Ella Kissi-Debrah, care a murit in 2013 din cauza unui atac de astm, locuia in apropierea unui drum aglomerat din sudul Londrei.
Poluarea ramane o problema grava in capitala britanica, iar calitatea slaba a aerului este asociata cu 4.000 de decese premature pe an, potrivit oficialilor orasului.
Anul viitor municipalitatea urmeaza sa extinda zona cu emisii ultra-scazute, in care se impune o taxa zilnica pentru utilizarea vehiculelor cu emisii mai mari, urmand astfel sa acopere o suprafata de peste 1555 de km patrati.
Nivelurile din Londra de PM 2.5 (pulberi fine de 2.5 micrometri si mai mici), care se regasesc in gazele de esapament, sunt in acest moment de peste 8 ori mai mari decat recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata IQAir, compania elvetiana care produce monitoare pentru calitatea aerului si tehnologii de purificare a aerului.

Grieve, de la Imperial College, spune ca e posibil ca persoanele sanatoase si fit sa nu fi observat niciun efect al poluarii insa adauga ca „ episoade ca acesta si viata in orase poluate contribuie la efectul poluarii asupra sanatatii noastre pe termen lung”.

Sursa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-25/london-pollution-worse-than-beijing-as-mayor-extends-alert

Foto: freepik