Desi disponibilitatea apei este o problema semnificativa si actuala cunoscuta, ce ameninta traiul si sanatatea oamenilor din multe regiuni, nu la fel de cunoscuta este si problema calitatii apei. Banca Mondiala a calificat poluarea apei drept „criza invizibila” si a subliniat ca, deoarece calitatea apei este adesea greu de depistat si imperceptibila pentru ochiul uman, ea reprezinta un aspect submonitorizat in intreaga lume.

Odata cu inmultirea populatiei globale, cu dezvoltarea economica si agricola, dar si cu schimbarile climatice, calitatea apei este supusa unei presiuni din ce in ce mai mari. Cu toate acestea, apa curata este vitala pentru nevoile societatii noastre – pentru sanatatea publica, pentru generarea de energie si pentru productia agricola – si pentru protejarea sanatatii ecosistemului. Obiectivul 6.3 pentru Dezvoltare Sustenabila al Natiunilor Unite recunoaste rolul apelor reziduale gestionate inadecvat in aceasta criza si solicita tarilor sa reduca la jumatate, pana in 2030, cantitatea de apa reziduala netratata evacuata in mediu.

Autorii unui studiu nou, publicat in revista Nature Communications Earth & Environment, au dezvoltat recent un nou model complex de calitate a apei, menit sa identifice punctele fierbinti ale problemelor legate de apa, precum si sa ofere o mai buna intelegere cu privire la consecintele atingerii Obiectivului de Dezvoltare Sustenabila 6.3 in ceea ce priveste calitatea apei in intreaga lume.

In cadrul acestui model de inalta rezolutie, autorii studiului iau in calcul calitatea actuala si viitoare a apei de suprafata din perspectiva salinitatii, a nivelurilor de poluare organica si a incarcaturii cu agenti patogeni, indicata de abundenta bacteriilor coliforme fecale.
“Speram ca modelul nostru va contribui la acoperirea lacunelor de cunostinte legate de calitatea apei, in special in acele regiuni ale lumii din care ne lipsesc observatiile”, a spus autorul principal al studiului, Edward Jones, de la Departamentul de Geografie Fizica al Universitatii Utrecht din Olanda.
Pe langa identificarea punctelor fierbinti ale problemelor legate de calitatea apei, modelul poate contribui la atribuirea surselor de poluare din anumite sectoare. „De exemplu, sistemele de irigare de scara ampla din agricultura provoaca probleme de salinitate in nordul Indiei, in timp ce procesele industriale sunt mai responsabile pentru poluarea din estul Chinei. In schimb, sectoarele casnice si zootehnice determina poluarea organica si cu agenti patogeni la nivel mondial”, a spus Jones.

Conform acestui model, desi atingerea Obiectivului de Dezvoltare Sustenabila 6.3 ar reduce intr-o oarecare masura poluarea apei, ar fi insuficient pentru a imbunatati calitatea apei ambientale astfel incat poluarea sa fie sub pragurile cheie din mai multe regiuni ale lumii. Anticiparea este valabila in primul rand in acele regiuni ale lumii aflate in curs de dezvoltare, unde reducerea surselor de poluare este eficienta la nivel local, insa transmiterea poluarii din zonele din amonte inca provoaca probleme ale calitatii apei in aval.
„Simularile noastre arata ca, pentru o mare parte a anului, in mai multe regiuni calitatea apei ar depasi in continuare pragurile critice pentru uzul uman si pentru sanatatea ecosistemului. Cu atat mai mult in cazul tarilor in curs de dezvoltare, in special cele din Africa Sub-Sahariana si din Asia de Sud”, a explicat Jones. Aceste constatari subliniaza ca, desi Obiectivul 6.3 ar duce la imbunatatirea calitatii apei, nu va fi neaparat suficient si nu va atinge obiectivul global legat de o apa curata pentru toti.

Apa de proasta calitate poate afecta oamenii in multe moduri diferite, spun autorii studiului. Poluarea organica si cu agenti patogeni provoaca riscuri pentru sanatatea umana, nivelurile ridicate de salinitate ameninta productivitatea agricola, iar temperaturile crescute ale apei pot perturba centralele termoelectrice care depind de sursele de apa de suprafata pentru racire. In plus, toti acesti poluanti pot afecta negativ mediul acvatic si pot ameninta ecosistemele.
„Chiar si atingerea targetului actual al Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabila va implica provocari economice serioase, pentru ca extinderea tratarii apelor reziduale poate fi un proces costisitor”, a avertizat Jones. „Insa, in acelasi timp, trebuie luate in considerare si dezavantajele pe care le are costul calitatii inadecvate a apei pentru utilizarea sectoriala. In final, trebuie totusi sa reducem si emisiile de poluanti si sa dezvoltam noi abordari privind gestionarea apelor reziduale”.
„De aceea, speram ca prin aceasta lucrare sa subliniem problemele de calitate a apei cu care ne confruntam si sa punem ferm aceste probleme pe agenda politica”.

Sursa: https://www.earth.com/news/global-water-resources-are-becoming-increasingly-polluted/

Foto: freepik