O larva obisnuita de insecta ar putea contribui accidental la poluarea cu microplastic in rauri si cai navigabile, mestecand deseurile – aceasta este concluzia ingrijoratoare a unui studiu recent.
Cercetatorii de la Universitatea din York au analizat modul in care larvele din ordinul Trichoptere – insecte comune ce locuiesc in mediile de apa dulce din intreaga lume, cum ar fi raurile, lacurile si iazurile – interactioneaza cu deseurile din plastic.
Ei au descoperit ca larvele isi folosesc dintii ascutiti pentru a musca plasticul in bucati mai mici, pe care le folosesc apoi pentru a construi o carcasa de protectie in care traiesc pana cand sunt gata sa se transforme in muste adulte.

In ciuda faptului ca le-au oferit larvelor ca alternativa o multime de materiale naturale de constructie, cercetatorii au observat ca ele aleg sa roada filmul de plastic, generand sute de particule de microplastic in cateva zile.

Microplasticele sunt omniprezente

Microplasticele sunt fragmente minuscule de plastic care se formeaza adesea in urma descompunerii deseurilor mai mari din plastic. Oamenii de stiinta au gasit microplastice oriunde au cautat, inclusiv in gheata din Antarctica, in oceanele adanci, in crustacee, in apa potabila, in ploaie si plutind in aerul pe care il respiram.

Cercetatorii nu stiu inca daca aceste particule sunt periculoase, insa riscurile lor sunt considerate a fi mari.
„Avand in vedere preocuparea din ce in ce mai mare pentru efectele poluarii cu plastic asupra mediului nostru, am vrut sa intelegem daca larvele de tricoptere pot interactiona cu deseurile din plastic ce polueaza in mod obisnuit mediul si sa stabilim care ar putea fi consecintele acestor interactiuni”, a spus autorul principal al studiului, Katey Valentine, doctorand in cadrul Facultatii de Geografie si Mediu de la Universitatea din York.
„Utilizarea activa a deseurilor din plastic de catre animalele de apa dulce, descoperita de studiul nostru, ar putea contribui la formarea de microplastice in aceste habitate. Tocmai de aceea, sunt necesare acum lucrari suplimentare pentru a determina masura in care aceste animale ar putea folosi deseurile de plastic creand microplastice in mediile naturale de apa dulce la nivel global si daca alte specii comune de apa dulce prezinta un comportament similar” a mai spus Valentine.

Carcasele

Larvele din ordinul Trichoptera folosesc de obicei materiale naturale, precum nisip, pietris si resturi vegetale, pentru a-si construi carcasele de protectie, tesand laolalta bucati printr-un fir de matase produs de ele.

Pentru studiu, cercetatorii au oferit larvelor bucati de plastic dintr-o punga biodegradabila disponibila in comert, dar si bucati de frunze de stejar. Desi larvele au avut, in general, tendinta de a folosi mai mult din frunzele de stejar, multe larve au folosit bucati de plastic pentru a-si construi noua carcasa, lasand neatinse bucatile de frunze”.

Filmul de plastic folosit pentru experiment a fost realizat dintr-un poliester bio, comercializat in mod obisnuit ca o alternativa biodegradabila la plasticul conventional – ceea ce a dus la o utilizare mai ampla a sa pentru ambalaje alimentare si straturi de mulci “ecologic” pentru agricultura.
Insa in ciuda faptului ca este biodegradabil in sistemele de compostare industriala, informatiile arata ca in mediile acvatice degradarea acestui plastic este extrem de lenta si, prin urmare, se crede ca prezinta un risc de poluare similar cu cel al plasticului conventional.

Expunerea

„Pe langa faptul ca demonstreaza existenta productiei de microplastic, activitatea noastra arata si modul in care aceste organisme pot exploata materialele plastice pentru a-si construi casele. Acest lucru ar putea face ca larvele sa fie mai predispuse la pradare, avand astfel ca efect o expunere mai ampla la lucruri precum aditivii care se vor scurge lent din plastic”, arata co-autorul studiului, profesorul Alistair Boxall, de la Facultatea de Geografie si Mediu.

Susa: https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2022/research/larvae-litter-microplastics/

Foto: freepik