Programul de reabilitare a testoaselor gestionat de Fundatia pentru Educatie Two Oceans Aquarium a beneficiat in ultima vreme de un adevarat efluviu de sprijin.

Sprijinul a venit ca urmare a apelului facut de fundatie catre locuitorii din Capetown, rugandu-i sa dea o mana de ajutor in ceea ce priveste salvarea puilor de testoase marine adusi de apele oceanului pe plajele din Western Cape, in timpul sezonului curent de esuare a puilor de testoasa marina.

Conform celor mai recente informatii venite din partea Fundatiei cu privire la sezonul de esuare a puilor de testoasa, in programul de reabilitare au intrat 124 de pui, dintre care 121 erau Loggerhead si 3 Leatherbacks.
Cu toate acestea, numai 102 testoase se afla in prezent in ingrijirea fundatiei. Din cei 124 de pui o parte au murit, iar o alta parte sunt inca in stare critica, in tratament, urmand ca apoi sa sa poata alatura celorlalti pui.

Managerul de comunicare al TOA, Renee Leeuwner, a spus ca unele dintre testoasele de mare erau atat de grav afectate de lovituri, hipotermie si de deshidratare incat pierisera deja demult pana in momentul sosirii la centrul de reabilitare. “Multi dintre pui ingerasera si bucati de plastic, ce cauzeaza moartea testoaselor, ajungand pana in sistemul digestiv si cauzand daune severe” a spus Leeuwner.
Leeuwner a spus ca numarul de bucati de plastic scoase din stomacele acestor testoase au indicat ca mamiferele au fost grav afectate de poluarea umana a oceanelor.
Talitha Noble, manager pentru conservare la Fundatia pentru Educatie Two Oceans Aquarium a spus ca “atunci cand puii de testoasa marina ajung la noi, abia incap intr-o palma si adesea ajung aici extrem de deshidratati si afectati, dar cu dragoste, grija, mancare si ingrijire medicala, adesea isi revin foarte bine”.

Noble a mai spus ca, dupa ce au fost salvate, testoasele au intrat intai in ICU (Terapie Intensiva) timp de doua saptamani, dupa care au fost mutate in zona de saloane a spitalului, unde au fost hranite regulat si au primit tratament medical cand au avut nevoie.
Apoi, in decurs de sase – noua luni, testoasele au crescut pana cand au fost suficient de sanatoase incat sa fie trimise inapoi in ocean, pentru a contribui la inmultirea populatiei lor.
Leeuwner a spus ca anul acesta a fost unul foarte aglomerat, in comparatie cu anul trecut. Peste 100 de testoase au fost aduse la Fundatie incepand de la jumatatea lunii martie si se asteapta ca pana la jumatatea iernii sa vina si mai multe. Ea a incurajat locuitorii sa fie atenti la testoasele de mare ce ajung pe plajele din Western Cape.

Sursa: https://www.iol.co.za/capeargus/news/sea-turtles-severely-compromised-by-human-made-pollution-in-the-ocean-3fdaf77b-317e-471b-9f8b-59a8dadbdb38

Foto: freepik