Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, mai avem la dispozitie doar 10 ani pentru a remedia criza cu care se confrunta clima globala.
In acest sens, o serie intreaga de tari introduc legi importante, care sa contribuie la stoparea practicilor daunatoare pentru mediu.
Plasticul si poluarea sunt cele mai importante tinte vizate de legislatori.
In intreaga lume o serie intreaga de legi si reglementari vizand contributia la protejarea mediului au intrat in vigoare in ultima perioada.
Anul trecut, Organizatia Natiunilor Unite avertiza ca daca nu rezolvam problema deteriorarii climei pana in 2030, va fi prea tarziu! Anii 2020 ar putea fi, asadar, deceniul care sa faca diferenta, dar numai daca se intreprind actiunile potrivite pentru a reduce emisiile de carbon.
Concentrandu-se pe probleme mai vizibile, ce tin de viata de zi cu zi, asa cum sunt poluarea si plasticul, noile legi contribuie la cresterea gradului de constientizare, ca si la crerea unei diferente pe termen lung. Iata, in cele ce urmeaza, cinci exemple introduse anul acesta.
1. Cresteri de taxe in Franta pentru masinile extrem de poluante
Franta ia masuri dure cu privire la emisiile vehiculelor care circula pe teritoriul sau. Masinile cu un potential avansat de poluare, asa cum sunt SUV-urile, sunt subiectul unor taxe mai mari. Pana acum, proprietarii au avut de platit o suma suplimentara de 14.000 de dolari pentru vehiculele care incalca limitele privind emisiile de 184 mg/km CO2. Aceasta suma a crescut acum la 22,240 USD. Dincolo de beneficiile reale pentru planeta, ministrul francez al Finantelor estimeaza ca aceasta crestere va contribui la generarea unui venit de 56 de milioane anual, potrivit Bloomberg.
2. Thailanda pune tunurile pe plastic
Guvernul din Thailanda a anuntat recent ca utilizarea a trei tipuri de plastic – margelele mici din plastic, capacele si plasticele oxodegradabile – vor fi interzise pana la finele acestui an.
De asemenea, 43 de retaileri s-au raliat unei initiative vizand stoparea utilizarii pungilor din plastic, printre acestea numarandu-se si magazine universale si retele de mini-market-uri. Acestea au fost de acord sa renunte la a da clientilor pungi din plastic, care sa contribuie la cele aproximativ 2 milioane de tone de deseuri din plastic produse in fiecare an de catre consumatorii din tara.
3. Plasticul de unica folosinta redus in Franta
Franta a interzis o serie de produse din plastic de unica folosinta, printre care si farfurii, pahare si dischete de bumbac, la fel ca si sticle din plastic folosite in cantine scolare si in servicii de catering. Anul viitor pe vremea aceasta tacamurile si paiele din plastic vor avea si ele aceeasi soarta, alaturi de paharele si casoletele din polistiren expandat, de stirrere pentru bauturi si de confetti.
In prezent exista in vigoare exceptii care acopera produsele compostabile realizate din cel putin 50% material organic. Tacamurile folosite in spitale si in penitenciare, precum si in avioane si trenuri, sunt si ele exceptate, desi toate aceste exceptii vor fi admise doar pana in iulie 2021.
4. Pungile interzise in SUA
In Albuquerque, New Mexico, pungile din plastic de unica folosinta cu o grosime mai mica de 2.5 mm au fost interzise, magazinele oferind in schimbul acestora pungi mai groase de atat sau alternative din hartie. Exista unele exceptii, inclusiv cele din restaurante, brutarii si servicii de curatatorie.
Statul Oregon a pus in aplicare reglementari similare, magazinele de retail si restaurantele nemaiavand voie sa ofere pungi de unica folosinta. Conform noilor reglementari, majoritatea magazinelor vor trebui sa perceapa 5 centi pentru pungile de hartie si pentru cele din plastic reutilizabil mai groase de 4 mm.
Intre timp, in New York, o interdictie la nivel de stat cu privire la majoritatea tipurilor de pungi de plastic de unica folosinta a intrat in vigoare incepand din luna martie. Departamentul de Conservare a Mediului si-a propus ca obiectiv sa reduca cele 23 de miliarde de pungi din plastic folosite in tot statul in fiecare an, si a lansat Campania Adu-ti Punga de Acasa pentru a incuraja cumparatorii sa isi insuseasca obiceiul de a utiliza propriile pungi de cumparaturi.
5. Cremele toxice de plaja condamnate in Palau
Micul stat Palau din Pacific are un ecosistem marin foarte bogat, care include aproximativ 400 de specii de corali duri si 300 de specii de corali moi si 1400 de pesti de recif. In anul 1998, Palau a fost afectat de albirea coralilor ca urmare a schimbarilor la nivelul temperaturilor marii, dupa fenomenul cunoscut drept El Nino, inregistrat in jurul zonei ecuatoriale a Pacificului. O albire si mai accentuata a coralilor a avut loc in anul 2010.
In prezent, Palau a interzis anumite tipuri de creme de protectie solara, ca parte a unei serii de masuri menite sa protejeze mediul in regiune. Oxibenzona este folosita in mod obisnuit in compozitia multor creme de protectie solara, pentru ca absoarbe lumina ultravioleta, dar ea poate afecta recifurile de corali si alte forme de viata marina, potrivit Administratiei Nationale Americane pentru Ocean si Atmosfera, si poate cauza procesul de albire, facand in acelasi timp coralii mai putin rezistenti la schimbarea climatica.
Foto: freepik