In articolul sau “Prozacul Verde – Ne poate vindeca natura cu adevarat?”, publicat in 14 martie, jurnalistul The Guardian, Patrick Barkham, se intreaba daca natura ne poate vindeca intr-adevar de problemele de sanatate mentala pe care le avem. El descrie in mod elocvent modul in care reconectarea cu lumea naturala ne poate ajuta cel putin sa ne recuperam si sa gasim alinare, intr-un mod in care mediul urban in care ne desfasuram viata in mod obisnuit nu ne poate ajuta. Cu toate acestea, asa cum spune si Richard Mabey intr-un articol, natura nu este un panaceu, ea insasi fiind nevoita sa treaca prin propria sa criza. Mersul prin paduri ramase acum tacute si prin campii desertificate nu ne va oferi tratamentul atat de mult cautat.
Pentru aceia dintre noi care iubesc zona rurala si care in vremurile copilariei s-au cufundat adesea in aerul sau idilic, apropierea de natura si de sat nu face decat sa adauge un plus de stres si de ingrijorare. Revenind la ulitele, tufisurile si padurile pe care le iubeam in copilarie, unde gaseam cuiburi de pasari la fiecare 50 de metri, soareci de camp catarandu-se cu o agilitate acrobatica pe paiele de grau si auzeam sunetele triste ale fluierarilor si becatelor din campiile mlastinoase, astazi este doar o liniste nefireasca si abia abia cate o bataie de aripi deasupra scenariului monoton…
Zonele rurale au parte, din pacate, de o distrugere continua, iar exuberanta, puterea si optimismul de care vorbeste si scriitorul londonez Jonh Green in cartea sa “Aripi deasupra vailor – Jurnalul unui observator de pasari din Wales” au fost si ele spulberate de realitatea cotidiana.
Este un semn bun ca autoritatile din sectorul autostrazilor si din industria constructiilor iau in serios ecologizarea si trec la tot soiul de demersuri pentru transformarea marginilor drumurilor si soselelor in spatii cat mai verzi, dar avem nevoie, pe de alta parte, sa luam in calcul si problema cresterii uriase a numarului de gradini pavate sau asfaltate.
Probabil ca trasformarea curtii in zona verde nu va fi prea mult pe placul celor care prefera sa aiba mai degraba un loc de parcat masina in propria curte, insa pentru extrem de multe persoane ideea de a avea un spatiu verde in jurul caselor este foarte convingatoare. Nu numai ca plantele si copacii ne ajuta sa ne mentinem casele racoroase vara si calde iarna, dar fiecare fir de iarba absoarbe, de asemenea, dioxidul de carbon si emite oxigen, jucand astfel un rol important in stoparea schimbarii climatice. Spatiile verzi din zonele rezidentiale sunt un punct esential de oprire pentru fluturi, pasari si albine.
Societatea Regala de Horticultura raporteaza din pacate ca aproximativ o treime din gradinile caselor sunt acum pavate sau asfaltate. Campania RHS Greening din Marea Britanie ofera informatii foarte importante persoanelor care pot fi incurajate sa lase spatiu pentru flori, arbusti si copaci, spune Eileen Peck, din Benfleet, Essex.
Foto: freepik