Energia termica pe baza de carbune reprezinta 33% din emisiile de gaze cu efect de sera din India. Din punct de vedere al tranzitiei la energia verde, India – ca oricare alta tara din lume – nu a fost, pana in 2010, un jucator pe segmentul energie regenerabila.

Grupul inaugural de discutie al primului SAP a prezentat Mint Sustainability Action Summit 2022, intitulat „Pregatirea terenului catre neutralitatea emisiilor de carbon: Tranzitia energetica a Indiei”, ce a oferit detalii cu privire la modul in care companiile new-age de energie verde redefinesc peisajul energetic al tarii si traseul pentru urmatorul deceniu.

Daca din punct de vedere al tranzitiei la energia verde, India nu a fost un jucator pe segmentul energie regenerabila pana in 2010, in ultimul deceniu tara a devenit una dintre pietele de energie regenerabila cu cea mai rapida crestere din lume.
„Astazi, suntem la aproximativ 100 GW pe an iar, dat fiind planul ambitios al Primului Ministru trebuie sa adaugam aproximativ 400 GW in urmatorii 8-10 ani. Viteza cu care India s-a adaptat la aceasta schimbare a dus la expertiza in construirea de proiecte la scara larga, asa cum este Badla, care este probabil cea mai mare instalatie de energie solara din lume”, a declarat Srivatsan Iyer, director executiv al Hero Future Energies.

India a avut parte de un numar mare de startup-uri in domeniul energiei regenerabile. „Pentru multi jucatori globali cu care luam contact, India este una dintre zonele geografice foarte, foarte atractive pentru investitii, atunci cand vine vorba despre surse regenerabile”, spune Jain, partener la McKinsey and Co., care a moderat grupul de discutii.
Pana si companiile traditionale – precum Tata Power, care s-a lansat ca o companie de energie curata care produce electricitate cu ajutorul unei centrale hidroelectrice – si-au extins portofoliul de-a lungul anilor, astfel incat sa includa un procent mare de energie termica si sa ajunga astazi la un mix 70-30 de energie termica si energii regenerabile.
„In India, multe dintre problemele energetice decurg din securitatea energetica si aici trebuie sa se concentreze toata aceasta tranzitie. Desi noi cei de la Tata Power am facut o schimbare constienta in sensul adaugarii exclusiv de capacitati regenerabile de acum incolo, tot acest model de generare descentralizata devine un domeniu important de interes pentru noi”, a declarat Jyoti Kumar Bansal, director de sustenabilitate, CSR, branding si comunicatii la Tata Power.

Consumatorii trebuie sa devina si ei parteneri activi in aceasta calatorie, iar oamenii sunt din ce in ce mai constienti cu privire la practicile sustenabile in ceea ce priveste consumul mai responsabil. „Cred ca in traiectoria industriei exista loc pentru tranzitia vechiului catre nou si exista loc pentru multe noutati. De asemenea, exista mult spatiu si oportunitati, precum si o nevoie de colaborare, pentru a ne asigura ca ajungem acolo unde trebuie sa fie aceasta planeta, pentru ca noi sa supravietuim”, a adaugat Bansal.
India si-a stabilit un obiectiv foarte ambitios – acela de a atinge o capacitate de 500 GW de energie regenerabila, pana in 2030, plan despre care expertii spun ca este in concordanta cu ambitiile sale ca natiune.

Sursa: https://www.livemint.com/industry/energy/india-is-leading-the-way-for-sustainable-power-in-the-world-11646684134866.html

Foto: freepik