Noile recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii inseamna ca aproape toti locuitorii planetei sunt acum afectati de poluarea daunatoare a aerului.

Aproape toata lumea de pe Pamant traieste in zone afectate de niveluri daunatoare ale poluarii atmosferice, care incalca noile recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Conform cifrelor oficiale, 99% din populatia lumii este afectata, o crestere de 9 procente fata de 90%, procentul de acum patru ani, bazat pe standarde mai putin stricte.

Pe teritoriul Indiei se afla 9 dintre cele 10 orase ale lumii cu cea mai grava poluare a aerului cauzata de un agent minuscul de poluare, cunoscut sub numele de PM2.5 (pulberi in suspensie). Pe prima pozitie in topul celor mai poluate orase se afla Ahmedabad, in timp ce Delhi se afla pe pozitia a treia, conform unei noi baze de date publicate de OMS.
Cand vine vorba despre un factor de poluare mai mare, dar si el daunator – PM10, topul 10 al celor mai murdare locuri este mai divers, incluzand localitati din Bahrain, India, Iran, Irak, Pakistan, Africa de Sud si Arabia Saudita.

Ambii poluanti sunt cauzati de un amestec de combustibili fosili ce ard in masini si centrale electrice, dar si de agricultura si surse naturale precum nisipul din deserturi.
Orasele chineze, care dominau pana acum topurile celor mai poluate zone urbane din lume, si-au curatat considerabil aerul. Beijingul, renumit pentru perioadele sale “aerpocaliptice” de smog de anul trecut, continua sa aiba un nivel ridicat de PM 2,5, insa a ajuns acum doar pe locul 76 in topul celor mai poluate orase la nivel global.
„Preturile ridicate la combustibilii fosili, securitatea energetica si urgenta rezolvarii celor doua provocari ingemanate la adresa sanatatii – poluarea aerului si schimbarile climatice – subliniaza nevoia presanta de a ne indrepta mai rapid catre o lume mult mai putin dependenta de combustibilii fosili”, spune seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tarile cu venituri mici si medii sunt cel mai grav afectate de nivelurile daunatoare de pulberi in suspensie (PM) raportat la media globala.

In ceea ce priveste un al treilea factor de poluare – dioxidul de azot – diviziunea economica este mai putin clara, iar tarile bogate sunt si ele afectate.
OMS si-a updatat recomandarile privind limitele de poluare a aerului pentru cei trei poluanti in septembrie anul trecut, desi acestea nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.
Noua actualizare a bazei de date de luna aceasta arata ca nicio zona din Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu si din Nordul Africii nu respecta noile standarde privitoare la PM.
Doar 13% dintre localitatile europene sunt conforme, iar pentru America aceasta cifra creste la 23%.
Din baza de date fac parte 6743 de localitati din 117 tari: peste jumatate sunt orase, iar populatia medie a fiecarei asezari este de aproape o jumatate de milion de persoane.

Sursa: https://www.newscientist.com/article/2314659-harmful-air-pollution-now-affects-99-per-cent-of-everyone-on-earth/

Foto: freepik