Un studiu de dimensiuni mari din Marea Britanie a constatat ca micile cresteri ale nivelului poluarii sunt asociate cu mai multe cazuri de degenerare maculara cauzata de varsta.Vezi articolul

Cresterile mici ale nivelului poluarii atmosferice au fost asociate cu un risc crescut de pierdere ireversibila a vederii, ca urmare a degenerarii maculare cauzate de varsta (AMD), a conchis un important studiu britanic.
Cercetarile anterioare gasisera deja o legatura intre aerul murdar si glaucom si, de asemenea, se banuia si existenta unei legaturi intre poluare si cataracta.

Oamenii de stiinta spun ca circulatia sanguina la nivelul ochilor este extrem de intensa, ceea ce ii face probabil foarte vulnerabili la daunele provocate de particulele minuscule care sunt inspirate si care ajung apoi in tot organismul.
Studiul britanic este primul care ia in discutie legatura dintre poluarea atmosferica si diagnosticele de AMD primite de pacienti, pe de o parte, iar pe de alta parte masuratorile schimbarilor negative la nivelul retinei. Studiul a constatat ca o crestere mica a expunerii la micile particule poluante a crescut riscul de AMD cu 8%, in timp ce micile schimbari legate de particulele poluante mari si de dioxidul de azot au fost asociate cu un risc cu 12% mai mare de schimbari retiniene negative.

AMD este principala cauza a orbirii ireversibile in randul persoanelor cu varste de peste 50 de ani din tarile cu venituri ridicate, iar in intreaga lume exista 200 de milioane de oameni afectati de aceasta boala.
Cei mai importanti factori de risc ai degenerarii maculare cauzate de varsta sunt factorii genetici si problemele legate de o sanatate fizica proasta, precum fumatul si obezitatea. Dar pe masura ce stilurile de viata devin mai sanatoase, impactul poluarii atmosferice va deveni un subiect din ce in ce mai important, spun cercetatorii, si spre deosebire de genetica, nivelurile de poluare a aerului pot fi reduse cu ajutorul politicilor adecvate.
Poluarea atmosferica este asociata cu o gama tot mai larga de boli, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca 90% din populatia lumii traieste cu aer poluat.

O analiza globala din 2019 a concluzionat ca poluarea atmosferica ar putea dauna fiecarui organ din corpul uman, deoarece particulele inhalate circula in tot corpul si provoaca inflamatii.
„Exista un flux foarte mare de sange [catre retina] si credem ca, in consecinta, distributia factorilor de poluare este mai mare in zona ochilor decat in alte zone ale corpului”, sustine profesorul Paul Foster, de la University College din Londra, Marea Britanie, care a facut parte din echipa de studiu. „In mod proportional, poluarea aerului va deveni un factor de risc mai important pe masura ce alti factori de risc vor fi controlati” mai spune el.
„Este important sa pastram lucrurile in context – oamenii nu ar trebui sa se gandeasca la faptul ca nu pot iesi din casa pentru ca aerul de afara este poluat. Acest studiu ofera oamenilor informatii pe care le pot folosi pentru a-si modifica alegerile ce tin de stilul de viata. De exemplu, studiul poate fi un motiv nou sa optam pentru o masina electrica, in loc sa cumparam una pe motorina”.

Cercetarea, publicata in Jurnalul Britanic de Oftalmologie, a utilizat date despre 116.000 de persoane din baza de date UK Biobank, toate cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, fara probleme oculare la inceputul studiului. Sanatatea retinei a peste 50.000 de persoane a fost examinata prin scanari.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele expuse la o cantitate suplimentara de 1 microgram per metru cub de particule mici au avut un risc cu 8% mai mare de AMD. Nivelul mediu de particule minuscule din Marea Britanie este de 10µg / m3, un nivel relativ scazut in comparatie cu multe alte tari.

Cercetatorii au tinut cont si de alti factori ce ar putea influenta aparitia AMD, printre care si varsta, fumatul, greutatea si privatiunile.
„Acest studiu britanic este similar cu un studiu efectuat in anul 2019 in Taiwan, privind poluarea din trafic”, a spus prof. Chris Inglehearn, de la Universitatea din Leeds, care nu a facut parte din echipa de studiu. „Faptul ca aceste doua studii independente ajung la concluzii similare ofera un plus de incredere ca asocierea pe care ele o fac este reala.”
„Aceasta constatare este foarte importanta. In plus, studiul a avut o varsta medie de aproximativ 60 de ani, si e foarte probabil ca aceasta crestere mica a riscului, de 8%, sa se agraveze in deceniile urmatoare” este de parere prof. Robert MacLaren, de la Universitatea Oxford.

Si poluarea din case poate reprezenta un factor de risc

Datele privind poluarea atmosferica folosite s-au referit la poluarea din mediul exterior, insa Foster este de parere ca si nivelurile din interiorul locuintei pot fi importante. „Banuim ca in interiorul locuintelor se intampla multe alte lucruri relevante. Orice produce fum are potentialul de a determina un risc anume”.

Foster a mai spus ca au fost planificate cercetari suplimentare privind modul in care poluarea aerului din interior afecteaza sanatatea ochilor, insa acestea au fost amanate din pricina pandemiei provocate de noul coronavirus. Un studiu recent a constatat ca semineurile tripleaza nivelul particulelor nocive de poluare din interiorul locuintelor.
“Abordarea traditionala cu privire la orice are legatura cu ochii si cu vederea este aceea de a incuraja pe toata lumea sa isi programeze o data pe an o examinare de rutina a ochilor, cu atat mai mult persoanele cu varsta peste 40 de ani”, a mai spus Foster. „Este o modalitate excelenta de a depista bolile oculare”, a conchis el.

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2021/jan/26/air-pollution-linked-to-higher-risk-of-irreversible-sight-loss

Foto: freepik