Daca iti pasa de natura si vrei sa arati asta nu doar prin actiunile personale, ci si prin intermediul activitatii pe care o intreprinzi, iata cateva sfaturi utile.

Implica-ti angajatii si deleaga responsabilitatile eco

Nu poti sa faci asta de unul singur. Si nici nu poti sa impui angajatilor sa faca ceva, daca asta nu este trecut in fisa postului. Unii s-ar putea simti lezati cand le spui ca ar trebui sa consume mai putina hartie, de exemplu, dar daca ii convingi ca acest lucru este spre binele major al Pamantului, vor intelege.

Nu poti sa manageriezi chiar totul in firma, mai ales daca ai o companie de cativa ani, cu mai mult de 10-15 angajati. Prin urmare, deleaga sarcinile eco unuia sau mai multor angajati. Conform The Environmental Blog, este o idee buna chiar sa formezi un comitet sau o comisie care sa se ocupe de transformarea companiei intr-una mai “verde”.

Eco-friendly folosind mai putina hartie

Roaga-ti angajatii sa discute cu partenerii lor din alte societati, astfel incat facturile sau alte documente sa existe doar in format electronic. Acum, cu posibilitatea semnaturii electronice, nu mai este nevoie de printat documente, care vor fi mai apoi puse intr-un plic (tot din hartie), trimise prin curier, etc.

Recicleaza!

Totusi, unele documente, cum sunt contractele, trebuie tiparite pe hartie, dupa cum cere legislatia, si pastrate o anumita perioada de timp in arhiva. Cand le expira timpul de pastrare, nu le arunca la gunoi pur si simplu, ci recicleaza-le. La fel trebuie sa faci si cu electronicele uzate, cu bateriile, cu recipientele de plastic si de sticla care nu iti mai sunt de folos.

Fii eco, fii un exemplu

Daca vrei sa iti faci compania mai verde, insa mergi cu un vehicul care consuma multi litri la suta de kilometri si polueaza destul de mult, s-ar putea sa nu iti convingi angajatii prea usor. Ei sa faca, dar tu nu? Incurajeaza-i sa vina cu bicicleta la serviciu, iar daca nu stiu, organizeaza sesiuni de socializare in care sa mergeti in parc si sa inchiriati biciclete. Exista destui potentiali traineri in parc sau chiar printre proprii tai angajati care ii pot invata pe novici trucurile necesare ca sa mearga pe bicicleta.

O transformare deplina nu este usoara, insa cu rabdare si cu multa implicare, poti deveni un exemplu nu doar prin propria ta persoana, ci prin intermediul companiei pe care o conduci. Fii proactiv, inspira-i pe altii si vei participa la mentinerea unei planete sanatoase.

Foto: freepik