Organizatia ONU spune ca El Nino si problemele climatice induse de om s-ar putea imbina pentru a impinge temperaturile intr-un „teritoriu neexplorat”.

Este aproape sigur ca lumea va experimenta noi temperaturi record in urmatorii cinci ani, si exista probabilitatea ca acestea sa creasca cu mai mult de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, avertizeaza oamenii de stiinta.

Depasirea pragului crucial de 1,5 grade Celsius, despre care oamenii de stiinta au avertizat ca ar putea avea consecinte grave, ar trebui sa fie doar temporara, potrivit cercetarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Cu toate acestea, ar reprezenta o accelerare semnificativa a impactului oamenilor asupra sistemului climatic global si ar trimite lumea intr-un „teritoriu neexplorat”, a avertizat organizatia ONU.

Tarile s-au angajat, in temeiul Acordului Climatic de la Paris din 2015, sa incerce sa mentina temperaturile globale la cel mult 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, dupa recomandarile stiintifice potrivit carora incalzirea peste acest nivel ar declansa o cascada de efecte din ce in ce mai catastrofale si potential ireversibile.

„Acest raport nu inseamna ca vom depasi permanent cele 1,5 grade Celsius specificate in Acordul de la Paris, care se refera la incalzirea pe termen lung de-a lungul mai multor ani. Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarma ca vom depasi temporar nivelul de 1,5 grade Celsius, cu o frecventa tot mai mare”, a spus Prof. Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
Temperaturile medii globale la suprafata nu au depasit niciodata pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Cea mai mare medie din anii precedenti a fost cu 1,28 grade Celsius peste aceste niveluri.

Raportul a constatat ca exista o probabilitate de 66% de a depasi pragul de 1,5 grade Celsius in cel putin un an, intre 2023 si 2027.

In timpul valurilor de caldura din ultimul an, au fost stabilite noi temperaturi record in multe zone din lume, insa aceste maxime ar putea fi doar inceputul, potrivit raportului, deoarece distrugerea climatului si impactul unui fenomen meteorologic El Nino in curs de dezvoltare se combina pentru a crea valuri de caldura pe tot globul.

El Nino face parte dintr-un sistem meteorologic oscilant care se dezvolta in Pacific. In ultimii trei ani, lumea s-a aflat intr-o faza opusa, cunoscuta sub numele de La Nina, care a avut un efect de atenuare asupra cresterii temperaturii in intreaga lume.

Oamenii de stiinta au descoperit ca odata cu incheierea La Nina si cu aparitia unui nou El Nino, exista o probabilitate de 98% ca cel putin unul dintre urmatorii cinci ani sa fie cel mai fierbinte din istorie.

Taalas a avertizat asupra efectelor. „In lunile urmatoare ne asteptam sa apara un El Nino cu efect de incalzire, iar acesta se va combina cu schimbarile climatice induse de om pentru a impinge temperaturile globale intr-un teritoriu neexplorat. Acest lucru va avea repercusiuni de amploare asupra sanatatii, sigurantei alimentare, gestionarii apei si asupra mediului”, a spus el, avertizand de asemenea ca „trebuie sa fim pregatiti.”

Regiunea Arctica se incalzeste mult mai repede decat restul lumii, iar acest lucru pare sa aiba un impact asupra sistemelor meteorologice globale, inclusiv asupra curentilor de aer, ceea ce a perturbat vremea in emisfera nordica in ultimii ani.

E probabil ca anul acesta sa cada mai putine precipitatii in Amazon, America Centrala, Australia si Indonezia, arata raportul. Aceasta este o veste deosebit de proasta pentru Amazon, oamenii de stiinta fiind tot mai ingrijorati ca un cerc vicios al incalzirii si defrisarii ar putea face regiunea sa treaca de la padure tropicala catre conditii asemanatoare savanei. Aceasta schimbare ar putea avea consecinte dezastruoase pentru planeta, care se bazeaza pe padurile tropicale ca rezervoare masive de carbon.

E probabil ca in urmatorii cinci ani sa existe precipitatii peste medie in nordul Europei, in Alaska si in nordul Siberiei si Sahel, potrivit raportului.

Pentru fiecare an din 2023 pana in 2027, temperatura globala aproape de suprafata este estimata sa ajunga la un nivel intre 1,1°C si 1,8°C peste media preindustriala, luata in calcul din anii 1850 pana in 1900. Lumea s-a incalzit considerabil in ultimii ani. In 2015, cand s-a semnat Acordul de la Paris, care impunea tarilor sa mentina cresterile temperaturii globale la maxim 2°C peste nivelurile preindustriale, dar „sa faca eforturi” sa le mentina la 1,5°C, s-a estimat ca sansa de a depasi temporar valoarea de 1,5°C in urmatorii cinci ani a fost zero.

In luna noiembrie, guvernele se vor intalni pentru summitul ONU COP28 cu privire la schimbarile climatice, in cadrul caruia vor evalua progresul in atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Cunoscuta sub numele de „bilant global”, aceasta evaluare ar putea sa arate ca lumea este departe de a reduce in acest deceniu emisiile de gaze cu efect de sera cu 43%, procentul necesar pentru a avea sanse mari de a limita cresterea temperaturii la 1,5°C.

Sursa: https://www.theguardian.com

Sursa imagine: freepik.com

Foto: freepik