Odata cu cresterea constanta a temperaturilor pe intregul glob, oamenii de stiinta anticipeaza si o crestere a morbiditatii si a mortalitatii, mai ales in partile vulnerabile la clima, din Nordul Australiei.

Vara trecuta a fost una extrem de daunatoare pentru sanatatea locuitorilor din aceste zone. Acestia au fost obligati sa respire un aer extrem de periculos, au asistat la secarea raurilor, au trait in orase fara apa, au suferit de pe urma arsitelor toride cu temperaturi record, iar multe persoane au trecut prin incendii extrem de grave.
Si totusi, registrul deceselor pe anul 2020 nu va mentiona niciodata aceste lucruri. Certificatele de deces vor avea drept cauza a mortii atacurile de cord, insuficienta pulmonara, leziunile sau insuficientele de organ, care apar la sfarsitul vietii, fara sa mentioneze insa absolut niciun cuvant despre factorii de mediu care contribuie la aparitia acestor evenimente fatale!

Sanatatea umana este complexa, iar in centrul sau se afla biologia si stiinta modului in care functioneaza corpul nostru si a modului in care bolile ajung sa puna stapanire pe organismul uman. Aceasta biologie este cea care ramane pe certificatele de deces, sub denumiri precum atac de cord, accident vascular cerebral, infectie sau cancer.
Exista insa si alti factori care au o influenta mare asupra sanatatii si starii noastre de bine. Determinantii sociali care influenteaza sanatatea – factori precum educatia, economia, geografia si relatiile – au o influenta profunda asupra modului in care evolueaza bolile. Iar aceasta afecteaza adesea in mod decisiv speranta de viata a indivizilor.

 

Efecte si realitate

Insa, in ciuda influentei sale mari, aceasta realitate este, din pacate, foarte rar reflectata in datele privind mortalitatea. Medicii stiu din ce in ce mai multe in ceea ce priveste consecintele acestor determinanti sociali, si cu toate acestea continua sa perceapa acesti factori ca fiind secundari si nedemni de mai multa atentie.
Mediul natural in care traim reprezinta cealalta influenta dominanta asupra sanatatii si starii noastre de bine. Temperatura, vremea si clima au afectat intotdeauna sanatatea plamanilor, chiar daca am devenit mai bine pregatiti in a construi adaposturi si case care sa ne protejeze de intemperii.

Medicii vizionari, printre care si Tony McMichael, Bob Douglas si David Shearman, au facut ani intregi apeluri in sensul acordarii recunoasterii cuvenite factorilor de mediu in intelegerea aspectelor ce tin de sanatate si de starea de bine. Si cu toate acestea, specialistii din spitale si din clinicile medicale abia acum incep sa realizeze influenta imensa a mediului asupra sanatatii.

Lipsa de consideratie fata de aceste aspecte poate fi observata si in datele privind sanatatea, din Australia. Institutul Australian al Sanatatii si Bunastarii raporteaza datele medicale ale tarii, cuperinzand ratele de incidenta ale bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului si infectiilor, alaturi de unii dintre cei mai importanti indicatori socio-economici precum locatia, educatia si factorii economici. Si cu toate acestea, datele despre care vorbim contin foarte putine informatii care sa reflecte efectele mediului asupra sanatatii, iar evenimente precum incendiile de vegetatie, inundatiile si seceta nu sunt deloc reprezentate.
Cercetarile Universitatii Nationale din Australia, publicate in cursul lunii mai, sugereaza ca pana la 2% din rata mortalitatii in Australia este influentata de temperaturile foarte ridicate. Medicii vad in spitale pacienti afectati de caldura, si pot observa de asemenea ca exista si efecte pe termen mai lung ale temperaturilor in crestere, desi decesele cauzate de caldura nu este in mod obisnuit prezentata de autoritatile federale.

Cercetatorii de la Universitatea Tasmania au efectuat recent un studiu, publicat de Medical Journal of Australia, care demonstreaza ca mortalitatea provocata de fumul incendiilor de vegetatie in cursul verii, din noiembrie pana in februarie, are toate sansele sa sa ridice la un numar de peste 400 de persoane. In plus, cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca numarul persoanelor care au ajuns la spital in aceasta perioada din cauza fumului se ridica la cateva mii!
Aceasta informatie nu provine, insa, din certificatele de deces sau din datele ministerului sanatatii, ci din statistici si din analiza acestei perioade.

 

Schimbarea climatica si riscurile pentru sanatate

Schimbarea climatica reprezinta cea mai mare provocare la adresa sanatatii cu care se confrunta Australia, chiar si dupa recuperarea ce va urma pandemiei de coronavirus.
Vara trecuta a oferit Australiei o lectie serioasa in ceea ce priveste influenta factorilor de mediu asupra sanatatii si starii de bine a populatiei. Tocmai de aceea, cresterea temperaturilor in aceasta tara va atrage in mod cert, in opinia cercetatorilor, o crestere a morbiditatii si mortalitatii, mai ales in zonele vulnerabile din punct de vedere climatic, din nordul Australiei.

Pe masura ce temperaturile cresc, iar evenimentele meteo extreme devin tot mai obisnuite, situatia reala se va reflecta si in datele referitoare la sanatate. E timpul ca autoritatile si profesionistii din domeniul sanitar sa inteleaga riscurile si sa le prezinte in asa fel incat populatia sa le inteleaga! Iar acest demers poate incepe adaugand factorii de mediu pe certificatele de deces si pe datele legate de spitalizare.
Numind si descriind amenintarea, facem pasi importanti catre confruntarea efectiva cu aceasta. Ani intregi cercetatorii din domeniul stiintei au avertizat ca sute de milioane, daca nu chiar miliarde de oameni, sunt expusi riscului de a fi afectati de schimbarea climatica, in cursul acestui secol. Caldura este una dintre amenintarile majore. Iar acesti ultimi ani sunt un semn clar ca aceste predictii nu au fost facute fara fundament si ca ele sunt extrem de graitoare daca ne gandim la sanatatea si bunastarea australienilor.

Pandemia actuala are o rata de mortalitate de sub 1% pentru cei afectati. Mortalitatea populatiei este mult mai mica datorita mecanismelor australiene de control, precum si raspunsului global. Pe de alta parte, insa, temperaturile in crestere, provocate de schimbarea climatica, ameninta sanatatea si bunastarea atator oameni si merita mai multa atentie si o reactive pe masura!
Solutiile ce vizeaza combaterea schimbarii climatice ofera oportunitati incredibile si beneficii pentru sanatate. Raspunzand pandemiei actuale, avem o oportunitate remarcabila de a combate un numar de amenintari serioase pentru viitorul nostru ca specie, creand o lume mai sigura, mai curata si mai buna. Iar o parte importanta a raspunsului la aceasta provocare este reprezentata de constientizarea magnitudinii riscului pentru sanatatea noastra. Riscul este urias si cere atentie astazi!

Foto: freepik