Egiptul, gazda de anul acesta a conferintei ONU pe teme climatice, respinge acuzatiile unei organizatii din sfera drepturilor, potrivit careia autoritatile din tara africana inabusa activismul de mediu, ca parte a unei represiuni mai ample a disidentei.
Potrivit raportului Human Rights Watch, restrictiile guvernului egiptean echivaleaza cu o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului si pun sub semnul intrebarii capacitatea acestei tari de a-si indeplini angajamentele climatice de baza.

Ministrul egiptean de Externe a spus recent ca raportul – care are la baza interviuri cu peste zece academicieni, oameni de stiinta si activisti – este eronat si ca publicarea sa este “contraproductiva”. Declaratia sa nu a facut insa referire la acuzatiile privitoare la intimidarea si obstructionarea cu care s-au confruntat angajatii din domeniul mediului si alti activisti. In schimb a raspuns la intrebari legate de faptul ca unele grupari locale s-au confruntat cu dificultati in inregistrarea organizatiilor lor non-guvernamentale din pricina legilor stricte cu privire la infiintarea si inregistarea ONG-urilor in Egipt.
La summit-ul global COP27, ce va avea loc in luna noiembrie in statiunea turistica egipteana Sharm el-Sheikh, de la Marea Rosie, pot primi acreditare in vederea participarii doar organizatiile inregistrate la guvern.

Potrivit organizatiilor pentru respectarea drepturilor, guvernul egiptean s-a angajat intr-o represiune la scara larga impotriva disidentei in ultimii ani, arestand mii de persoane, adesea fara ca acestea sa aiba parte de un proces. In mandatul presedintelui Abdel Fattah el-Sissi, autoritatile au intimidat si activisti, iar noile legi au interzis practic functionarea unui numar mare de organizatii ale societatii civile.
„Este neplacut sa regasim astfel de acuzatii si inexactitati in cel mai recent raport Human Rights Watch privind participarea grupurilor de mediu la COP27. Raportul se bazeaza pe marturiile unor surse necunoscute si ale unor grupuri neidentificate, ce sustin anumite impedimente in calea participarii la conferinta”, a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Ahmed Abu Zeid.

Declaratia lui Abu Zeid a venit ca raspuns la o cerere de drept la replica prin e-mail si a fost un caz rar in care autoritatile egiptene au abordat subiectul unui raport critic al organului de supraveghere din New York.
„Este regretabil si contraproductiv sa apara un astfel de raport eronat intr-un moment in care ar trebui sa amplificam toate eforturile pentru a asigura convocarea unui COP de succes care sa garanteze implementarea angajamentelor globale privind clima”, a spus purtatorul de cuvant.
In Egipt, site-ul web al HRW, alaturi de alte zeci de site-uri, este blocat.
Situatia din Egipt in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului este analizata din ce in ce mai mult inaintea conferintei internationale ce are ca scop incetinirea schimbarii climatice printr-o actiune globala coordonata. In luna iulie, cateva zeci de organizatii au cerut Egiptului sa puna capat represiunii si sa permita oamenilor sa-si exercite libertatea de exprimare.
Intr-o declaratie comuna, 36 de grupuri – inclusiv Amnesty International si Human Rights Watch – si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca Egiptul va mentine intr-o mare masura interzicerea protestelor in timpul conferintei climatice din luna noiembrie.

Sursa: https://www.africanews.com/2022/09/13/egypt-rejects-reports-of-stifling-environment-activism/

Foto: freepik