Orasul Lanzhou din China este dovada clara a modului in care comunitatile de pe intreg mapamondul pot imbunatati calitatea aerului pe care il respira, cu ajutorul gazului natural.
Lanzhou era cunoscut odinioara drept “orasul smogului” din China, situandu-se in mod constant in topul 10 al oraselor cele mai afectate de smog, iar in 2009 ocupand chiar primul loc in topul celor mai poluate capitale de provincie din China. Acum – la mai putin de zece ani – Lanzhou a reusit sa se salveze de poluarea uriasa, devenind in acelasi timp un model pentru controlul poluarii in ultimii ani, astfel incat autoritatile chineze din domeniul protectiei mediului folosesc acum acest oras drept exemplu pentru alte zone extrem de poluate din China.
“Acum zece ani, nu as fi alergat prea departe, pentru ca aerul nu era asa bun ca acum” isi aminteste Wang Lei, un vechi locuitor al orasului, care alearga acum in fiecare zi pe malul Fluviului Galben, ce strabate Lanzhou. “Nu ai fi vrut sa alergi purtand o masca, nu-i asa?” Din fericire soarta lui Lei nu este singulara, iar viata multor locuitori din oras s-a schimbat, in parte datorita trecerii de la boilerele cu carbuni la gazul natural.
Carbune versus gaze naturale
Amplasarea orasului in valea Fluviului Galben si inconjurat de munti ca o fortareata facea imposibila dispersarea factorilor poluanti, ceea ce a condus la situatia dezastruoasa in care se afla acest oras in urma cu zece ani.
Potrivit directorului Biroului Muncipal de Protectie a Mediului, Yan Zijiang, poluarea orasului era extrem de problematica mai ales iarna, din cauza sistemelor de incalzire cu carbuni. Astfel, el spune ca in zona urbana a orasului erau peste 1000 de boilere cu carbuni pentru incalzire, trei centrale termice mari si aproximativ 200.000 de boilere mici de consum individual, toate functionand pe baza de carbuni.
Nu mai putin de doi ani au fost necesari pentru ca autoritatile din Lanzhou sa incurajeze populatia sa foloseasca gaz mai degraba decat carbuni, pentru a reduce si chiar stopa poluarea cu care se confruntau. Treptat, toate cele 1000 de boilere de incalzire din Lanzhou au fost inlocuite cu sisteme de incalzire cu gaz. Celor trei centrale energetice li s-au impus limitari in ceea ce priveste emisiile, iar locuitorilor li s-a cerut sa foloseasca antracitul ca alternativa la carbune, pentru incalzirea individuala.
De asemenea, in oras au fost implementate peste 900 de proiecte care vizau reducerea emisiilor industriale si a celor generate de arderea carbunilor, precum si pentru controlul gazelor de esapament provenite de la masini. 13 intreprinderi extrem de poluante au fost inchise definitiv, peste 200 au fost inchise pe perioada iernilor, iar 78 au fost stramutate intr-un parc industrial din afara orasului. In plus, si locuitorii din Lanzhou au fost mobilizati sa participe la campania de control al poluarii.
De la inceputul programului vizand renuntarea la incalzirea cu carbuni si trecerea la gaze naturale, numarul de spitalizari pentru probleme respiratorii a scazut in Lanzhou cu aproximativ 40%. De asemenea, numarul turistilor care viziteaza orasul, capitala provinciei Gansu, a crescut, pentru ca amintirile despre poluarea uriasa din oras incep sa fie date uitarii.
Intre timp, la aproape 12.000 de kilometri departare, peste 12.000 de oameni s-au adunat la finele lunii iunie – ca in fiecare an – la Washington DC, pentru unul dintre cele mai mari evenimente din industria energetica, Conferinta Mondiala a Gazelor. Peste 600 de vorbitori au discutat pe marginea provocarilor strategice, comerciale si tehnice pe care le are de infruntat industria, luand in acelasi timp in dezbatere si cateva dintre modificarile legislative aflate la orizont.
In Lanzhou, viata de zi cu zi se desfasoara sub un cer mai curat, un exemplu ca lucrurile se pot schimba daca lumea isi continua progresul catre un viitor cu mai putine emisii de carbon.
Foto: freepik