Ne place sau nu, poluarea este unul dintre cele mai ignorate concepte ale lumii moderne. Iata mai jos unele dintre cele mai socante date cu privire la poluare, care ne pot oferi o idee asupra modului in care aceasta distrugere urmeaza sa creeze haos pe Pamant.

Ce este poluarea?

Poluarea poate fi descrisa drept contaminarea aerului, apei si solului prin introducerea (de obicei de catre oameni) intr-un mediu natural a unui agent de contaminare daunator organismelor vii. Cele mai comune forme de poluare sunt poluarea aerului, poluarea apei si poluarea agricola, dar si poluarea solului.
Dictionarul Stiintific American defineste poluarea drept “contaminarea aerului, apei si solului cu substante daunatoare organismelor vii. Poluarea poate aparea in mod natural, de pilda prin eruptii vulcanice, sau ca rezultat al activitatilor umane, asa cum sunt deversarile petroliere sau aruncarea de deseuri industriale”.

Iata in cele ce urmeaza 51 de informatii socante despre poluare.

1. Poluarea este unul dintre cei mai mari ucigasi, afectand peste 100 de milioane de oameni din intreaga lume.
2. Peste 1 miliard de persoane de pe planeta nu au acces la apa potabila sigura.
3. 5000 de oameni mor in fiecare zi ca rezultat al faptului ca beau apa murdara.
4. Gunoiul aruncat in ocean in fiecare an ajunge la aproximativ 6,5 miliarde de kg, plasticul fiind componentul numarul 1 al acestei cantitati uriase de gunoi.
5. Poluarea ucide peste 1 milion de pasari marine si 100 de milioane de mamifere anual.
6. Persoanele care traiesc in zone cu o poluare atmosferica accentuata au un risc cu 20% mai mare de a muri de cancer de plamani, comparativ cu persoanele care traiesc in zone mai putin poluate.
7. Aproximativ 46% din lacurile din America sunt extrem de poluate si de aceea ele sunt riscante pentru activitati precum inot si pescuit, ca si pentru viata acvatica.
8. In dezastrul ecologic purtand numele “Marele Smog”, care a avut loc in Londra in anul 1952, aproximativ 4000 de persoane au murit in cateva zile ca urmare a poluarii extrem de accentuate.
9. Statele Unite produc 30% din deseurile din intreaga lume si folosesc 25% din resursele naturale ale planetei.
10. Fluviul Mississippi revarsa in fiecare an 1.5 milioane de tone metrice de poluare cu nitrogen in Golful Mexic.
11. Aproximativ 1 miliard de galoane de ape uzate netratate si deseuri industriale ajung in fiecare an in apele din Statele Unite.
12. Copiii contribuie la un procent de numai 10% din poluarea lumii, insa din pacate sunt predispusi la 40% din bolile existente la nivel global.
13. Peste 3 milioane de copii cu varste sub 5 ani mor in fiecare an ca urmare a factorilor de mediu precum poluarea.
14. Doar compostarea si reciclarea au impiedicat aruncarea a peste 85 de milioane de tone de deseuri in 2010.
15. China este cel mai mare producator de dioxid de carbon din intreaga lume. Statele Unite sunt pe locul al doilea.
16. Aproximativ 80% din deseurile urbane din India sunt aruncate in fluviul Gange.
17. Poluarea sonora este cel mai neglijat tip de poluare.
18. Sumele de bani investite in teste nucleare ar putea fi folosite pentru a finanta 8000 de pompe manuale, oferind astfel acces satelor din lumea a treia la apa curata.
19. Acidificarea oceanelor este cel mai rau tip de poluare. Oceanele devin din ce in ce mai acide, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din utilizarea combustibililor fosili.
20. Deseurile provenind de la animale contribuie foarte mult la poluarea solului. In timpul musonului, apa curge peste campuri ducand in cursurile de apa bacterii periculoase rezultate din activitatile de crestere a animalelor.
21. Peste 100 de pesticide din orice mediu – aer, apa si sol – pot cauza malformatii congenitale, mutatii genetice si cancer.
22. Exista peste 73 de tipuri de pesticide in apa subterana care este folosita ca apa de baut.
23. Exista peste 500 de milioane de masini in lume si pana in anul 2030 numarul acestora va ajunge la 1 miliard. Asta inseamna ca nivelul de poluare va fi mai mult decat dublu.
24. Deversarile de petrol, asa cum sunt cele din Golful Mexic, reprezinta cel mai rau tip de poluare, aparut ca urmare a deversarilor constante de petrol in cursurile de apa care ajung peste tot.
25. Proprietarii de locuinte utilizeaza substante chimice de 10 ori mai toxice per hectar, decat cantitatea folosita de catre fermieri.
26. Peste 1000 de copii din India mor in fiecare an ca urmare a bolilor cauzate de apa poluata.
27. In India, apa din Gange devine din ce in ce mai septica, mai ales ca urmare a aruncarii cadavrelor arse si infasate ale copiilor in fluviu.
28. 88% din copiii din Guiyu, China, sufera de diverse boli respiratorii, pentru ca zona in care locuiesc este un loc urias de depozitare a deseurilor electronice.
29. Antarctica este cel mai curat loc de pe Pamant, fiind protejat de legi anti-poluare.
30. Cercetarile stiintifice au dovedit ca emisiile de dioxid de carbon scad pH-ul oceanului si il fac din ce in ce mai acid.
31. O singura masina genereaza jumatate de tona de CO2, iar o racheta spatiala NASA 28 de tone de CO2.
32. Americanii cumpara peste 29 de milioane de sticle de apa in fiecare an. Numai 13% dintre aceste sticle sunt reciclate anual.
33. Tsunami-ul din anul 2011 din Japonia a lasat in urma sa resturi pe o distanta de pete 100 de km, constand in masini, plastic, cadavre si deseuri radioactive.
34. Cadmiul este un agent de poluare periculos, care ucide celulele organelor sexuale ale fetusilor. El este raspandit in multe produse pe care le mancam sau pe care le bem.
35. Numai 5 zile sunt necesare pentru ca un curent de aer din China sa duca poluarea atmosferica in Statele Unite.
36. Poluarea din China poate schimba vremea din Statele Unite.
37. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 6400 de persoane mor in fiecare an in Mexic din pricina poluarii atmosferice.
38. O singura persoana din Statele Unite produce 2 kg de gunoi in fiecare an.
39. Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai mari producatori de deseuri si consumatori de apa din lume.
40. La fiecare milion de tone de petrol transportat, aproximativ o tona este irosita sub forma de deversari.
41. Cea mai mare parte a agentilor de poluare periculosi care ajung in fiecare an in atmosfera se depun la suprafata apei, in apa subterana, si in sol.
42. Aproximativ 3 miliarde de persoane care nu beneficiaza de adapost si asistenta medicala corespunzatoare gatesc si isi incalzesc casele folosind focul deschis si sobe neetanse, contribuind astfel mai mult la poluarea si incalzirea globala.
43. Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), ce apare ca urmare a poluarii aerului din interior, este responsabila pentru moartea a peste 1 milion de persoane anual.
44. Categoriile cele mai predispuse la niveluri ridicate de ozon sunt copiii, persoanele varstnice, persoanele care sufera de boli de plamani si persoanele care sunt active in aer liber.
45. Un recipient produs din sticla reciclata, in loc de materie la prima mana, poate reduce cu 20% poluarea atmosferica si cu 50% poluarea apei.
46. Daca traiesti cu senzatia ca nefumatorii sunt feriti de cancerul de plamani, aminteste-ti doar ca plamanii si inima pot fi la fel de afectati de la simpla expunere la ozon si la particule in suspensie.
47. Locurile amplasate in apropierea zonelor cu trafic rutier intens, cu porturi maritime sau cu noduri feroviare sunt periculoase pentru desfasurarea vietii de zi cu zi, sau a activitatilor profesionale, pentru ca ele sunt expuse unor niveluri mult mai ridicate de poluare atmosferica.
48. In orase, unde traficul este urias, iar masinile circula bara la bara, agentii de poluare din atmosfera se pot infiltra in interiorul masinii, facand ca aerul pe care il respiri sa fie de 10 ori mai poluat decat aerul obisnuit din oras.
49. In anul 1987, Statele Unite au emis in atmosfera 1.2 milioane de tone de substante chimice toxice, 670.000 de tone in sol si 250.000 de tone in apa, potrivit revistei International Wildlife.
50. In Statele Unite, 41% din totalul insecticidelor sunt folosite pentru porumb. 80% dintre acestea sunt folosite pentru a trata o pesta care poate fi controlata pur si simplu prin rotatia culturii de porumb cu o alta cultura pentru un an.
51. Transportul public si inchirierea de masini te pot ajuta sa reduci poluarea atmosferica si sa economisesti bani intr-o mare masura.
Daca aceste statistici sunt suficiente pentru a te trezi, e timpul sa treci si la actiune! Fa un pas inainte si stopeaza poluarea chiar tu, chiar astazi!

Foto: freepik