Pachetul Energie Curata, finalizat in primavara anului 2019 a reprezentat un pas extrem de important in cadrul tranzitiei energetice in Europa, pentru care legislatorul a introdus doua noi concepte: agregatorul si comunitatea energetica, scrie Roland Tual, project manager la FLEXCoop.
Aceste concepte au ca scop impulsionarea progresului ICT pentru a introduce resursele de energie regenerabila pe piata de energie din Europa, dar si pentru a permite cetatenilor europeni sa se implice mai activ in procesul tranzitiei energetice.
Proiectul FLEXCoop se bazeaza pe aceste doua noutati pentru a propune o solutie unica avand ca scop o schimbare semnificativa legata de marea provocare energetica ce se profileaza la orizont.

Obiectivele

Ofertele de servicii ce propun flexibilitatea cererii in sectorul rezidential sunt destul de limitate pe piata energetica din Uniunea Europeana. Iata de ce FLEXCoop pariaza pe rolul comunitatilor energetice pentru a gasi o solutie in acest sens pentru cetatenii europeni. Proiectul consta in crearea unei solutii de raspuns interoperabila, completa, de la sursa pana la agregator si pana la participarea la programe DR.
FLExCoop este o solutie complet automatizata care permite controlul unei serii de device-uri domestice (incalzire, ventilare, aer conditionat, apa calda de uz casnic, lumini si vehicule electrice) si permite utilizarea flexibilitatii consumului prosumatorilor (consumatori – producatori), respectand in acelasi timp pe deplin obiceiurile zilnice ale acestora si limitele de confort.
FLEXCoop ofera instrumentele necesare cu ajutorul carora consumatorii pot deveni producatori, iar cooperativele energetice pot deveni agregatori. Situata intre acesti doi actanti, Piata FLEXCoop ofera acestui nou ecosistem de actanti din piata sansa de a-si combina bunurile si serviciile de flexibilitate si de a cadea de acord asupra unei oferte.

Situatia curenta si rezultatele neasteptate

Proiectul FLEXCoop functioneaza de doi ani, dezvaluind numarul mare de servicii pe care flexibilitatea cererii le poate oferi functionarii retelei si varietatea de posibile modele de afaceri pentru comunitatile energetice. In acest context, cele doua cooperative energetice implicate in proiect, in calitate de parteneri pilot, au manifestat viziuni diferite, declansate de contexte nationale diferite, atat la nivel legislativ, cat si legat de situatia din tarile lor. Bazandu-se pe cerintele lor, Solutia FLEXCoop a fost conceputa si este implementata in prezent in cele doua locatii pilot.
Cooperativa energetica olandeza este dornica sa exploreze agregatorul independent. Regulile de piata au fost reformate in asa fel incat sa permita acest model de afacere, sectorul cooperatist din Olanda fiind unul dens dar fragmentat, si cuprinzand un numar mare de cetateni implicati in cooperative care doar genereaza. Agregatorul cooperativ ar putea utiliza aceasta retea pentru a construi rapid un bazin de utilizatori flexibili care sa isi ofere resursele pentru stabilitatea generala a retelei.

Cooperativa energetica spaniola are in vedere optimizarea auto-consumului, combinat cu raspunsul la cerere. Pentru ca un decret regal recent a pus capat celebrei “taxe pe soare”, mediul pentru auto-generare a devenit cu mult mai favorabil decat inainte. Cooperativa spaniola a inceput deja achizitionarea in comun si instalarea de panouri fotovoltaice, si preconizeaza nevoia de optimizare a consumului propriu, noile reguli de piata oferind de asemenea stimulente in aceasta directie. Cooperativa este, de asemenea, un retailer cu crestere rapida, ce isi propune sa foloseasca raspunsul la cerere pentru a-si optimiza pozitia pe piata.

Concluzii

FLEXCoop s-a dovedit a fi o solutie modulara ce ofera comunitatilor energetice instrumentele necesare pentru a duce la indeplinire o varietate mare de noi modele de afaceri prin care sa poata prognoza si decide cu privire la rolul lor viitor de furnizori de servicii energetice inteligente, si sa ramana pionieri ai tranzitiei energetice.

Foto: freepik