Gayle Murphy, un guru in domeniul sustenabilitatii, este de parere ca oricine poate lua parte la construirea unui viitor mai sustenabil. “Oamenii isi doresc sa creeze schimbare in vietile lor”, spune Gayle Murphy, comentand despre importanta unei discutii pe teme de sustenabilitate. “Oamenii vor sa contribuie in mod pozitiv si, privind atent la propriile lor actiuni si sprijinindu-se reciproc, chiar pot gasi moduri mai bune de a se gandi la ei insisi, la planeta si la stabilitatea economica pe termen lung”.

Pentru companiile din Malta exista, de asemenea, considerente comerciale importante ce ar trebui luate in calcul. “In acest moment, in mod deosebit in sectorul de business, unde piata globala este intr-o schimbare rapida, cei care nu iau in serios sustenabilitatea se expun riscului de a nu rezista pe termen lung”.
“Dincolo de acest aspect, 59% dintre investitori vad informatiile non-financiare drept “esentiale” sau “importante” in luarea deciziilor legate de investitii (potrivit EY Global Investor Survey). Afacerile sustenabile se dezvolta in medie de 28 de ori mai rapid, iar 66% dintre consumatori cheltuie mai mult pe bunuri si pe servicii care au un impact pozitiv”.

Murphy este CEO la Global Green Events Ltd, fondator al companiei de consultanta pe probleme de sustenabilitate Strategic Roots si al Sustainable Eats&Treats. In cadrul muncii sale alaturi de aceste companii, ea ofera pregatire interactiva, discutii si workshop-uri prin sesiuni de facilitare si prin cursurile sale online “sustenabilitatea de succes”, care detaliaza subiecte precum Sustenabilitatea in 5 Pasi sau Sustenabilitatea in 12 pasi.
Cheia abordarii sale este reprezentata de simplitatea si de pasii realizabili catre schimbare. “Implementarea se poate face la toate nivelurile prin procese simple. Oamenii pot gasi moduri de a contribui atat acasa cat si la nivel global, iar companiile pot accesa multe metodologii si specialisti care sa contribuie prin sustinere”.
Plina de carisma si pasiune, Murphy propovaduieste activ nevoia de a implementa strategii si politici holiste care sa sprijine companiile, evenimentele si asociatiile in a deveni mai sustenabile.

Ca urmare a celor 15 ani de experienta pe acest segment, ea a fost invitata sa discute si la Forumul pentru Sustenabilitate din Malta, ce a avut loc pe 14 noiembrie, unde a moderat discutia despre practicile sustenabile de business.
In ciuda abordarii sale optimiste cu privire la aceste teme, Murphy este constienta de sentimentul de lipsa de speranta pe care unii oameni il au cu privire la perspectiva unui viitor sustenabil.
“Este extrem de simplu sa ne simtim lipsiti de putere din pricina efectelor dezastruoase la scara mare, atat in ceea ce priveste mediul cat si societatea. Asa ca atunci cand oamenii au sansa de a contribui la o schimbare, si au parte de informatii clare si de sprijin cu privire la ce au de facut si cum ar trebui sa faca, ei profita de oportunitate”.

Acesta este si motivul pentru care Murphy vede initiative precum Forumul de Sustenabilitate din Malta ca avand un rol extrem de important in planificarea unuii viitor mai pozitiv pentru aceasta tara.
“Initiative precum Forumul nu creaza doar o platforma pentru educatie si pentru constientizare” spune ea, “ci demonstreaza ca schimbarea este posibila, dand oamenilor exemple tangibile cu privire la modul in care pot face asta. Uniunea creaza o senzatie de comunitate si intareste convingerile individuale, subliniind ca exista suport si colaborare pentru a merge inainte intr-un mod nou”.
Co-sponsorizat de unele dintre companiile cu gandirea cea mai progresista din insula (APS Bank, PwC, GO, GasanMamo si Cool), Forumul de Sustenabilitate din Malta a fost gazduit de Westin Dragonara Resort.
“Sustenabilitatea se poate infiltra in viata noastra si o poate imbunatati in atat de multe moduri – stil de viata, schimbarea consumatorilor, schimbari comportamentale acasa, implementarea de schimbari la nivel de comunitate prin initiative fundamentale. Impreuna, toate acestea ne vor asigura ca eforturile au un efect pe termen lung. Cred ca daca toti membrii societatii actuale ar implementa aceste schimbari, lumea ar deveni un loc diferit – unul care ne sprijina pe toti sa prosperam”.

Tema globala a Formului de anul acesta a fost “Gandirea cetateneasca”, iar principalul sau obiectiv a fost acela de a imbunatati nivelul de constientizare cu privire la subiectul sustenabilitatii si de a-i determina pe cetatenii maltezi sa ia decizii constiente in vederea obtinerii unei vieti sustenabile.
Forumul a fost deschis de presedintele Maltei, Dr. George Vella, iar nota cheie a discursului a fost data de ministrul Mediului, Dezvoltarii Sustenabile si Schimbarii Climatice, Jose Herrera. Printre speakeri s-au numarat Adrien Labaeye – cercetator la Universitatea Humboldt din Berlin, Carl Pratt – fondator al Future Panet si Suzanne Piscopo – profesor asistent si economist la Departamentul de Sanatate, Educatie Fizica si Studii pentru Consumatori la Universitatea din Malta.
“In aceste momente trebuie sa ascultam cuvintele pionierilor, liderilor si deschizatorilor de drumuri. Ei vor contribui la inspirarea si determinarea indivizilor din toate sectoarele, astfel incat sa aratam ce putem crea si cum ne putem uni pentru a crea schimbarea”.

Foto: freepik