Fluidele pentru aviatie joaca un rol crucial in asigurarea functionarii fara probleme si eficienta a aeronavelor. De la fluide hidraulice la lubrifianti si unsori, aceste consumabile sunt esentiale pentru mentinerea integritatii si performantei diferitelor componente ale avionului. Diferitele tipuri de fluide si unsori pentru aviatie indeplinesc functii specifice, contribuind la siguranta si functionalitatea generala. Iata care sunt tipurile de fluide si unsori pentru aviatie.

Fluide hidraulice

Lichidele hidraulice sunt vitale pentru alimentarea sistemelor hidraulice ale aeronavelor, care controleaza trenul de aterizare, franele si alte componente critice. Iata care sunt beneficiile diferitelor tipuri de fluide hidraulice.

Fluide hidraulice pe baza de ulei mineral

Eficienta costurilor. Fluidele pe baza de ulei mineral sunt adesea mai accesibile, ceea ce le face o alegere practica pentru operatorii atenti la buget.
Gama larga de temperatura. Aceste fluide prezinta stabilitate pe un spectru larg de temperatura, asigurand o performanta constanta in diferite conditii de mediu.
Compatibilitate. Fluidele hidraulice pe baza de ulei mineral sunt in general compatibile cu alte fluide hidraulice, permitand flexibilitate in intretinere.

Fluide hidraulice pe baza de esteri-fosfat

Rezistenta la foc. Fluidele pe baza de esteri fosfat sunt recunoscute pentru rezistenta lor mare la foc, o caracteristica esentiala in cazul defectiunilor motorului sau ale sistemului hidraulic.
Proprietati anti-uzura. Aceste fluide ofera o protectie excelenta anti-uzura, reducand frecarea si prelungind durata de viata a componentelor hidraulice.
Compatibilitate cu etansarile. Fluidele pe baza de esteri fosfat sunt compatibile cu majoritatea etansarilor hidraulice, contribuind la longevitatea sistemului hidraulic.

Skydrol

Rezistenta la coroziune. Fluidele Skydrol ofera o rezistenta superioara la coroziune, protejand componentele sistemului hidraulic de degradare in timp.
Stabilitate la temperaturi ridicate. Cu o stabilitate termica ridicata, fluidele Skydrol isi mentin proprietatile chiar si in conditii de temperatura extrema, asigurand performante fiabile.
Durata de viata extinsa. Longevitatea fluidelor Skydrol reduce frecventa schimbarilor de lichid, minimizand cerintele de intretinere.

Uleiuri lubrifiante

Uleiurile lubrifiante sunt indispensabile pentru reducerea frecarii si uzurii intre piesele mobile ale motoarelor de aeronave. Afla care sunt avantajele lor distincte.

Lubrifianti pe baza de uleiuri minerale

Lubrifiere rentabila. Lubrifiantii pe baza de ulei mineral sunt adesea mai economici, oferind o lubrifiere eficienta la un cost mai mic.
Compatibilitate. Acesti lubrifianti sunt in general compatibili cu o gama larga de materiale, reducand riscul problemelor de incompatibilitate.

Lubrifianti sintetici

Stabilitate la temperaturi ridicate. Lubrifiantii sintetici ofera o stabilitate exceptionala la temperaturi ridicate, prevenind defectiunile termice si mentinand performanta optima a motorului.
Frecare redusa. Structura moleculara a lubrifiantilor sintetici reduce frecarea, ceea ce duce la o eficienta imbunatatita a combustibilului si la o uzura redusa a componentelor motorului.
Performanta la vreme rece. Lubrifiantii sintetici functioneaza bine in conditii de vreme rece, asigurand functionarea fiabila a motorului la temperaturi scazute.

Ulei de motor Turbine

Rezistenta la oxidare. Uleiurile de motor Turbine sunt concepute pentru a rezista la oxidare, mentinandu-si integritatea chiar si in medii cu temperaturi ridicate.
Proprietati anti-spumare. Aceste uleiuri contin aditivi ce previn formarea spumei, asigurand o lubrifiere si o racire eficiente.
Protectie impotriva coroziunii. Uleiurile de motor Turbine ofera protectie impotriva coroziunii, protejand componentele motorului de efectele corozive ale umezelii si ale altor contaminanti.

Unsorile pentru aviatie

Se poate spune ca unsorile sunt eroul necunoscut al lumii aviatiei. Desigur, carburantii si uleiurile de motor te ridica in aer, dar unsorile sunt cele care intretin functionarea fara probleme.
Unsorile sunt lubrifianti solizi sau semi-solizi meniti sa protejeze, sa sigileze si sa lubrifieze componentele aeronavei. La fel ca in cazul oricarui alt tip de lubrifiant, scopul lor este acela de a reduce frecarea prin crearea unei pelicule care separa suprafetele in miscare. Lubrifiantii, inclusiv unsorile, previn contactul metal-metal.
Desi unsorile se pot comporta in mod similar cu uleiurile lubrifiante atunci cand sunt folosite ca lubrifiant, ele nu sunt exact acelasi lucru. Unsorile nu sunt doar uleiuri foarte vascoase (sau groase), ci sunt produse folosite atunci cand uleiurile nu pot asigura o lubrifiere suficienta. Diferenta este ca unsoarea contine un agent de ingrosare suplimentar, care ii confera consistenta solida sau semisolida. Aceasta consistenta permite unsorii sa ramana pe loc si sa nu se depuna.
Unsorile pentru aviatie contin ulei de baza, agenti de ingrosare si aditivi.

Uleiul de baza

La fel ca pentru orice ulei sau lubrifiant, uleiul de baza este cel mai important factor pentru a determina ce unsoare este potrivita pentru un avion. Utilizarea va determina ce ulei de baza este cel mai bun – sintetic sau mineral – si ce vascozitate.
Un ulei mineral cu vascozitate ridicata ar functiona bine in aplicatii ce implica conditii de sarcina mare. Insa un ulei mineral cu vascozitate mare nu este ideal pentru utilizarea la temperatura scazuta, deoarece poate deveni prea gros.
Unsorile pe baza sintetica sunt in general mai bune pentru performanta intr-un interval foarte larg de temperatura.
In timp ce uleiurile minerale sunt derivate din petrol, sinteticele sunt adesea derivate din esteri.

Agentii de ingrosare

Agentii de ingrosare influenteaza consistenta unsorii. Unsoarea poate fi de la foarte moale (asemanatoare cremei) la foarte rigida si solida (asemanatoare cerii). Capacitatea unei unsori de a rezista la schimbarea consistentei in ciuda conditiilor grele de lucru este denumita stabilitate de lucru si este cuantificata prin masurarea valorii de penetrare. Unsorile pentru aviatie au, de obicei, valori de penetrare de aproximativ 260-320.
Agentii de ingrosare nu produc in sine lubrifiere, dar actioneaza ca un burete. Cand se aplica stres sau presiune, se elibereaza ulei pentru a asigura lubrifierea. Cand stresul este eliminat, agentul de ingrosare si uleiul revin la starea lor semisolida sau solida.
Agentii de ingrosare sunt in general pe baza de sapun sau fara sapun. Unsorile pe baza de sapun includ sapunuri de aluminiu, calciu, sodiu sau litiu. Un sapun este o sare formata atunci cand un hidroxid de metal, sau un alcalin, reactioneaza cu un acid gras. Agentii de ingrosare fara sapun includ silicagel, argila si uree substituita, argila fiind cea mai comuna.

Aditivii

Aditivii din unsorile pentru aviatie sunt similari cu cei utilizati pentru uleiurile lubrifiante. Ei pot fi antioxidanti, inhibitori de coroziune, aditivi care suporta sarcina, aditivi pentru presiune extrema etc. Aditivii sunt incorporati atat in uleiul de baza, cat si in agentul de ingrosare.

Aditivi pentru combustibil

Aditivii pentru combustibil sunt substante adaugate combustibilului de aviatie pentru a imbunatati performanta si eficienta si pentru a proteja sistemul de combustibil. Iata care sunt acestia si care sunt principalele lor beneficii.

Aditivi antigivrare

Prevenirea formarii ghetii. Aditivii antigivrare previn formarea ghetii in sistemele de combustibil, un aspect crucial pentru mentinerea eficientei motorului si prevenirea blocajelor conductei de combustibil.
Performanta imbunatatita la vreme rece. Acesti aditivi imbunatatesc functionarea pe vreme rece a combustibilului de aviatie, asigurand pornirea lina a motorului la temperaturi scazute.

Inhibitori de inghetare a sistemului de combustibil (FSII)

Prevenirea formarii ghetii. Aditivii FSII, asa cum sunt aditivii antigivrare, previn formarea ghetii in sistemul de combustibil, reducand riscul defectiunilor motorului.
Protectie impotriva coroziunii. Aditivii FSII ofera protectie impotriva coroziunii componentelor sistemului de combustibil, prelungind durata de viata a acestora si mentinand calitatea combustibilului.

Amplificatori de octan

Combustie imbunatatita. Amplificatorii de octan imbunatatesc caracteristicile de ardere ale combustibilului de aviatie, imbunatatind eficienta motorului si output-ul de putere.
Prevenirea detonarii. Nivelurile mai mari de octan reduc riscul de detonare, asigurand functionarea sigura si optima a motoarelor de aeronave.

Intelegerea diferitelor tipuri de fluide si unsori pentru aviatie si a beneficiilor lor specifice este cruciala atat pentru profesionistii in aviatie, cat si pentru pasionati. Fie ca este vorba despre asigurarea fiabilitatii sistemelor hidraulice, reducerea frecarii la nivelul motorului sau imbunatatirea performantei combustibilului pentru aviatie, alegerea corecta a fluidelor si unsorilor contribuie in mod semnificativ la siguranta si eficienta operatiunilor aeronavelor. Pe masura ce tehnologia avanseaza, cercetarea si dezvoltarea continua in materie de lichide si unsori pentru aviatie va aduce probabil si mai multe solutii inovatoare pentru a imbunatati si mai mult performanta si longevitatea sistemelor de aeronave.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik