Pe masura ce societatea actuala descopera mai multe despre modul in care functioneaza planeta si despre ce anume ii face rau, din ce in ce mai multi oameni devin constienti de mediu si mai determinati sa faca tot ce pot pentru a proteja Pamantul. Desi nu este tot timpul usor sa faci asta in afara casei, din pricina restrictiilor si a regulilor celorlalti oameni si companiilor, atunci cand te afli la tine acasa, exista foarte multe lucruri pe care le poti face. Daca toata lumea ar face macar o parte din cele despre care vom discuta mai jos, planeta ar fi un loc mult mai sanatos. Iata cateva moduri in care poti fi cat mai prietenos cu mediul, cel putin la tine acasa.

1.Economiseste apa

Cand te gandesti la modurile in care poti ajuta planeta de acasa, e posibil sa uiti sa incluzi tocmai apa. Ea e mereu acolo, ceva la care multi dintre noi abia daca ne gandim, si totusi are o importanta vitala pentru planeta si pentru sanatatea noastra.
De asemenea, este de o importanta vitala ca noi oamenii sa economisim cat de multa apa putem si sa incetam sa o mai irosim. Cu cat putem economisi mai mult, cu atat casele noastre vor fi mai prietenoase cu mediul, si ca un beneficiu suplimentar vom putea economisi si bani si vom inceta sa mai platim pentru apa care se duce de fapt pe scurgere, fara ca macar sa fie necesara.
Nu e foarte greu sa faci aceste schimbari importante. Nu trebuie decat pur si simplu sa iti amintesti sa inchizi robinetul de apa atunci cand te periezi pe dinti, sau sa nu folosesti masina de spalat rufe pentru un singur prosop sau, pur si simplu, sa iti cumperi capete de dus proiectate in mod special incat sa aiba o presiune mai redusa. In acest mod vei putea economisi mii de litri de apa in fiecare an.

2.Fii constient cat consumi

Daca nu stii cata energie folosesti in casa, va fi imposibil sa iti schimbi stilul de viata intr-unul mai bun si sa devii apoi constient ca folosesti mai putin. Incalzirea si aerul conditionat sunt printre cele mai semnificative moduri in care poti consuma energia acasa, si este crucial, de aceea, sa fii constient exact cata energie consumi.
Odata ce poti vedea cifra exacta de consum, va fi si mai usor sa iti amintesti sa inchizi din cand in cand centrala electrica sau orice alt sistem de incalzire electrica folosesti sau sa lasi mai putin timp aparatul de aer conditionat pornit… De asemenea, vei fi mai dispus sa inchizi luminile in spatiile in care nu ai nevoie de ele, sau atunci cand iesi dintr-o incapere.

3.Foloseste becuri eficiente energetic

Oricine are nevoie sa foloseasca becuri, chiar daca ele consuma o cantitate foarte mare de energie. Nu spune nimeni ca trebuie sa ne intoarcem in timp la era in care foloseam iluminatul cu lumanari… Insa daca poti face tranzitia de la becuri standard la cele eficiente din punct de vedere energetic, poti folosi iluminatul fara sa te simti vinovat sau fara sa iti faci griji ca faci un rau planetei.
Becurile eficiente din punct de vedere energetic au o explicatie logica foarte clara: pe de o parte, ele folosesc mai putina electricitate atunci cand sunt aprinse, iar pe de alta parte, au o durata de viata mai indelungata. Ceea ce inseamna ca vei face economie de doua ori: o data la factura de electricitate si a doua oara la numarul de becuri cumparate.

4.Instaleaza panouri solare

Panourile solare sunt probabil cea mai mare schimbare pe care o poti face la tine acasa, daca vrei ca ea sa fie mai prietenoasa cu mediul. Este adevarat ca aceasta este, de altfel, si cea mai scumpa schimbare pe care o poti face, insa toata ideea cu panourile solare este ca in cele din urma ele vor crea atata energie incat sa inceapa sa iti rasplateasca investitia initiala. Si in plus, ajutorul pe care il ofera planetei este unul demn de luat in considerare.

5.Stai de vorba cu expertii

Daca vrei sa fii mai eco-friendly acasa la tine, dar nu stii de unde sa incepi, stai de vorba cu expertii care iti vor da indicatii importante cu privire la ceea ce poti face. De asemenea, poti lua parte la discutii si workshop-uri pe aceste teme, de unde vei invata in mod cert mai multe despre domeniul care te intereseaza.
Daca nu exista nimeni cu care sa poti sta de vorba, informeaza-te din surse online. Exista tot felul de forumuri pe net in care te poti inscrie si unde poti discuta diferite moduri de a fi mai eficient din punct de vedere energetic si mai prietenos cu mediul si unde poti descoperi lucruri pe care nu le stiai.

6.Foloseste produse naturale de curatenie

O casa curata este un deziderat major al oricaruia dintre noi, iar pentru a reusi sa facem acest lucru, cumparam extrem de multe produse chimice de curatenie.
Rezultatul este ca, in general, dupa o astfel de curatenie casele sunt foarte curate, dar planeta sufera. Substantele chimice continute de aceste produse de curatenie au un impact extrem de negativ asupra mediului, mai ales atunci cand ajung in fluxul de apa. Cand se intampla asta, apa necesita o purificare suplimentara inainte de a fi utilzata, ceea ce necesita un plus de energie. In plus, substantele chimice sunt foarte daunatoare animalelor si pestilor.
Solutia mult mai sanatoasa este sa folosesti produse naturale de curatenie, care nu au deloc componenti chimici. Acum poti gasi multe dintre aceste produse naturale chiar la supermarketuri, dar daca vrei sa fii si mai prietenos cu mediul si sa economisesti in acelasi timp si bani, iti poti produce in casa propriile tale produse de curatenie, din elemente pe care probabil le ai tot timpul la indemana, asa cum sunt otetul, bicarbonatul sau sucul de lamaie.

7.Izoleaza-ti casa

Cel mai bun mod de a economisi energie in casa ta (fiind astfel si eco-friendly) este sa folosesti un minim de energie si sa te asiguri ca ai cel mai adecvat nivel de izolatie de buna calitate, ceea ce te va ajuta sa iti atingi targetul de eficienta energetica.
Cu o izolatie mai buna, casa ta va fi mai capabila sa pastreze caldura in interior, iar asta inseamna ca nu vei fi nevoit sa folosesti multa energie pentru a-ti mentine casa calda, inlocuind mereu caldura care se pierde prin izolatia de proasta calitate.
Poti izola peretii si tavanele si poti instala ferestre termopan sau tripan pentru a opri scurgerile de caldura. In plus, daca ai pardoseala din lemn, atunci covoarele te pot ajuta sa iti mentii casa si mai eficienta energetic, mai calda si mai putin costisitor de intretinut.

Foto: freepik