Un lucru pe care nu il vei invata niciodata la scoala de soferi si nici nu il vei gasi in chestionarele online pe care le faci, este cantitatea de emisii de carbon pe care le produce masina ta. In mediul poluant care sunt soselele din intreaga lume in acest moment, trebuie sa fii perfect constient de amploarea amprentei tale de carbon. Mai ales atunci cand vine vorba despre cumpararea unei masini noi.
Cel mai bun mod de a-ti reduce amprenta de carbon este sa cumperi o masina prietenoasa cu mediul si cat mai ecologica. Chiar si asa, insa, poate fi greu sa iei o decizie inspirata. Pentru a te ajuta cu privire la ce masini sa eviti, iata mai jos o lista cu cele mai poluante 5 modele de masini.

Dodge Ram SRT 10

Dodge Ram SRT10 este o masinarie de inghitit benzina la propriu. O camioneta pickup cu aspect sportiv, SRT 10 are un corp masiv, capabil sa transporte orice e mai mare decat un frigider. Unul dintre motivele pentru care aceasta masina a primit cele mai multe aprecieri este depasirea recordului mondial pentru cea mai rapida camioneta de productie, datorita vitezei sale si capacitatii de a duce o treaba la bun sfarsit.
Cu toate acestea, nu putem trece cu vederea ca Dodge Ram SRT 10 nu este doar o masina de tractiune buna, ci un vehicul cu probleme reale la capitolul emisii de carbon. Astfel, ar fi nevoie de 322 de stejari pentru a absorbi cantitatea de emisii de carbon produsa de aceasta masina!

Lamborghini Murcielago

Si ea una dintre masinile cu cele mai mari cifre la capitolul emisii poluante, Murcielago este o masina sport, construita de producatorul italian de masini Lamborghini si renumita in mod deosebit pentru designul sau elegant si aerodinamic, pentru viteza superioara si pentru capacitatea deosebita de a-i face pe tinerii de 20 de ani sa viseze la ea cu ochii deschisi.
Lamborghini Murcielago este un lider la capitolul viteza, insa si un producator urias de monoxid de carbon. Chiar si cu o reducere de 35% a cantitatii de emisii de monoxid de carbon, ea ramane tot la coada clasei sale in ceea ce priveste poluarea.
Motivul pentru care Lamborghini Murcielago produce atat de mult monoxid de carbon este motorul sau V12. Sigur ca poate fi o masina rapida, insa toata aceasta viteza a sa ne afecteaza stratul de ozon!

Bentley Arnage

Privita ca un “dezastru economic” de catre cotidianul britanic The Independent, care o introduce si el intr-un top negru al celor mai poluante masini, Bentley Arnage vina la pachet cu un adevarat carnagiu pentru mediul inconjurator. Gradul de poluare pe care il produce aceasta masina depaseste cu mult prezenta sa puternica si aspectul frumos.
Arnage reuseste sa intoarca capete pe strada, dar nu numai datorita look-ului sau incredibil de atragator, ci si pentru ca devine imposibil de respirat in norul sau de emisii de carbon.

Dodge Durango

Dodge da din nou lovita cu un alt vehicul, de data aceasta. E adevarat ca Dodge nu este si nu a fost niciodata un constructor de masini renumit pentru producerea de vehicule “green”, dar este cu adevarat un record greu de dus sa ai si a doua masina in topul celor mai poluante 5 masini din lume. Si asta nu e tot!
Cei de la Dodge sunt celebri pentru vehiculele lor puternice si dure, iar asta inseamna ca necesita cantitati mari de combustibil pentru a le face sa isi mentina reputatia castigata.
Iar Dodge Durango nu face deloc exceptie. Numita de catre cei de la Forbes “una dintre cele mai murdare masini din America”, Durango nu va reusi niciodata sa faca fata vreunei incercari de a deveni eco. Si, in plus, iti va inghiti si toata benzina cu un consum urias!

Dodge Ram 1500

Surpriza… un alt model Dodge pe lista celor mai poluante vehicule! Si de data asta, chiar leaderul clasamentului… Dodge Ram 1500 va inghiti imediat toata benzina pe care i-o pui si va lasa in urma sa o amprenta de carbon infioratoare. Iata de ce Ram 1500 reuseste sa detina “suprematia” in lista masinilor cu cel mai mare potential poluant din lume! Desi consumul sau este urias, acesta este pana la urma pretul pe care trebuie sa il platesti cand iti alegi o masina care poate sa duca in spate absolut orice ai nevoie.

Foto: freepik