Unul dintre cele mai importante aspecte legate de ingrijirea masinii este schimbarea la timp a uleiului de motor. Motorul masinii tale este o componenta complexa, alcatuita din mii de piese mobile. Uleiul de motor ajuta la mentinerea lor lubrifiate, prevenind in acelasi timp uzura componentelor vitale ale masinii.

Insa, in timp, uleiul va deveni murdar ca urmare a mizeriei, prafului si a reziduurilor care se acumuleaza in el. Uleiul de motor murdar poate fi periculos, pentru ca nu isi mai indeplineste corect functiile si poate creste riscul de daune costisitoare. Pentru a mentine motorul masinii in stare buna de functionare si la o capacitate optima, este esential sa inlocuiesti uleiul in mod regulat.

Iata mai jos 7 motive pentru care schimbarea uleiului de motor este extrem de importanta.

1. Protejeaza impotriva coroziunii

Motorul masinii tale este foarte vulnerabil la coroziunea cauzata de elementele naturale. Uleiul de motor ofera un strat protector natural, ce previne un atac cauzat de umezeala, murdarie, praf si alte particule de aer corozive. Cu toate acestea, in timp, uleiul de motor poate incepe sa se degradeze si sa se contamineze cu compusi de carbon, umiditate si, chiar cu orice combustibil nears din motor. Prin urmare, inlocuirea periodica si folosirea unui ulei curat este esentiala pentru a-ti proteja motorul impotriva coroziunii.

2. Previne uzura

Asa cum am mentionat deja, motorul masinii tale este format din mii de piese diferite, adesea in miscare si care se freaca una de cealalta la viteze foarte mari. Acest lucru poate genera in mod natural multa frecare si ar uza rapid motorul fara un lubrifiant bun, asa cum este uleiul de motor. Insa uleiul de motor se poate degrada in timp si isi poate pierde vascozitatea, ceea ce inseamna ca isi va pierde si capacitatea de a reduce frecarea.

In plus, cu cat conduci mai mult, cu atat se arde mai mult ulei. Conducand vehiculul cu un nivel nepotrivit de ulei de motor te vei expune la riscuri mari si poti genera o problema grava pentru motorul masinii. Astfel, fara o schimbare de rutina a uleiului, e posibil sa ai parte de mai multa uzura.

3. Raceste componentele motorului

Atat frecarea, cat si procesul de ardere din interiorul motorului genereaza multa caldura, ce poate deteriora componentele acestuia in cazul in care caldura in exces nu este eliberata in alta parte. Uleiul de motor ajuta la prevenirea incalzirii excesive a pieselor motorului prin reducerea frecarii si transferul caldurii la distanta de partile vulnerabile. Asigurandu-te ca uleiul este curat si suficient vei putea fi sigur ca riscul de supraincalzire a motorului este mult diminuat.

4. Mentine motorul curat si fara reziduuri

Frecarea frecventa dintre diferitele componente poate duce la colectarea de resturi de aschii de metal. In lipsa uleiului de motor, acestea pot ramane blocate in piesele motorului si pot provoca daune. Uleiul de motor ajuta la indepartarea acestor reziduuri din partile vitale ale masinii. In plus, orice urma de murdarie sau praf care poate patrunde in motor este indepartata de catre ulei si de filtrul de ulei, mentinand motorul curat si asigurand o performanta de varf.

Insa, in timp, pe masura ce aceste reziduuri incep sa se colecteze in motor intr-o concentratie mare, ele pot crea o uzura excesiva si pot reduce capacitatea uleiului de a mentine motorul curat. Acesta este motivul pentru care se recomanda schimbarea regulata a uleiului si a filtrului.

5. Imbunatateste kilometrajul si extinde durata de viata a motorului

O mazga lipicioasa de ulei si murdarie in interiorul motorului il va forta sa lucreze mai mult pentru a produce putere si, ca urmare, se va arde mai mult combustibil. Lubrifierea corecta reduce tensiunea in exces asupra motorului si, prin urmare, ajuta la prelungirea duratei de viata a acestuia si la imbunatatirea consumului de combustibil. Schimbarea regulata a uleiului se traduce prin economii mai mari, astfel ca va trebui sa cheltui mai putini bani pentru combustibil.

In unele tari, asa cum se intampla in SUA de pilda, majoritatea vehiculelor trebuie sa treaca un test anual de emisii pentru a putea ramane pe sosele. Pentru ca schimbarile regulate de ulei ajuta la obtinerea unei economii mai mari de combustibil si, prin urmare, la emisii mai mici, vehiculul tau va putea trece aceste teste. In plus, emisiile mai scazute sunt benefice si pentru mediu.

6. Reduce reparatiile costisitoare

Pentru ca motorul va fi mai putin solicitat, piesele vor prezenta un grad mai redus de uzura, iar motorul va fi mai bine protejat impotriva intemperiilor, exista un risc mai mic de reparatii costisitoare. Unul dintre cele mai frecvente motive ale avariilor la motor sunt cauzate de neglijarea schimbarii regulate a uleiului de motor.

Schimbarea uleiului nu este scumpa, iar procesul poate dura mai putin de 15 minute. Este evident ca este o alternativa mult mai buna decat riscul de deteriorare grava a motorului, ceea ce va implica si sume foarte mari pentru reparatii.

7. Creste valoarea de revanzare a masinii

Daca ai respectat schimbarile regulate ale uleiului de motor si ale filtrului de ulei, e posibil sa beneficiezi de o valoare de revanzare mai mare atunci cand decizi sa vinzi masina. Un istoric al schimbarilor de ulei in timp util arata ca ai avut grija de motorul masinii si ca ai evitat orice uzura prematura.

Verifica nivelul uleiului de motor intre vizitele la service

Desi uleiul de motor este verificat de fiecare data cand mergi la service, este foarte important sa verifici si tu nivelul uleiului de motor si sa completezi ori de cate ori este necesar. Asa cum am aratat mai sus, daca vehiculul tau nu are suficient ulei, motorul nu va avea parte de protectia de care are nevoie.

Pentru a verifica si completa uleiul, urmeaza urmatorii pasi:
1. Parcheaza vehiculul pe o suprafata plana si opreste motorul.
2. Asteapta cel putin 10 minute pentru ca motorul sa se raceasca si uleiul sa se depuna in baia de ulei.
3. Ridica apoi capota si identifica joja (de obicei are un carlig sau o bucla viu colorata).
4. Scoate cu grija joja si sterge urmele de ulei de pe ea. Apoi, pune-o inapoi pana cand auzi un clic si scoate-o din nou.
5. Joja are doua linii (un marcaj maxim si minim, pozitionate de obicei la 1L unul de celalalt). In mod ideal, nivelul uleiului ar trebui sa fie intre aceste doua linii.
6. Daca uleiul se afla sub marcajul minim, va trebui sa-l completezi. Atentie, insa: prea mult ulei poate deteriora piese precum convertoarele catalitice sau DPF-urile (filtre de particule diesel).

Si, bineinteles, inainte de a folosi un ulei, asigura-te ca este cel potrivit pentru masina ta. Folosirea unui ulei gresit poate cauza acumularea de depuneri si deteriorarea motorului, asa ca trebuie sa verifici manualul vehiculului si sa te asiguri ca utilizezi un ulei ce respecta specificatiile tehnice necesare (de ex. ACEA, API, VW etc.).

Un ulei de motor potrivit si calitativ se traduce intr-o serie de avantaje:
– Performanta la temperaturi extreme.
– Protectie fata de stresul motorului si fata de uzura.
– Putere si performanta superioare.
– Curatenie superioara a pistoanelor.
– Economie imbunatatita de combustibil.

Concluzie

Motorul este una dintre cele mai importante si mai scumpe parti ale masinii tale. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a proteja sanatatea motorului si pentru a prelungi durata de viata a acestuia este sa efectuezi o schimbare a uleiului in timp util. In mod ideal, ar trebui sa verifici saptamanal calitatea uleiului de motor. Schimba si filtrul de ulei la fiecare cateva luni sau la fiecare 5.000-10.000 de km.

Desigur, schimbarea uleiului poate fi dificila si o adevarata bataie de cap daca incerci sa o faci pe cont propriu. Din fericire, multe service-uri ofera acest serviciu la preturi foarte mici. Beneficiile schimbarii la service sunt o treaba bine facuta si economie de timp pentru tine!

 

Sursa imagine: freepik.com

Foto: freepik