Uleiul de motor este un element esential cand vine vorba despre mentinerea unui motor sanatos si intr-o stare buna de functionare – el contribuie la mentinerea temperaturilor, la lubrifierea componentelor si influenteaza chiar si eficienta vehiculului tau. Afla cum poti face acasa schimbarea uleiului de motor, in patru pasi simpli!

De ce este important sa schimbi uleiul de motor?

In timp, insa, uleiul de motor isi poate pierde eficienta. Mazga si mizeria se pot acumula in sistem iar uleiul devine poluat cu contaminanti. Filtrele de ulei au rolul de a mentine uleiul cat mai curat cu putinta, insa si filtrele incep sa se degradeze in timp, devenind infundate si facand mai putin eficient procesul de curatare al uleiului de motor.
Indiferent cat de bine ingrijite sunt masina si motorul sau, mizeria si alte depuneri se vor forma si vor contamina uleiul, motiv pentru care schimbarea uleiului si a filtrului de ulei este o parte atat de importanta a intretinerii masinii.
Frecventa acestui proces depinde de tipul de masina pe care o conduci si de obiceiurile de condus – desi in medie o borna buna este de 16.000 de km sau la revizia anuala. In plus, specialistii recomanda verificarea lunara sau inainte de o calatorie lunga.
Dupa perioada de pandemie care i-a determinat pe oameni sa petreaca mai mult timp in casa, si cu multe afaceri inchise cel putin temporar, din ce in ce mai multe persoane s-au indreptat catre solutii DIY pentru unele dintre problemele comune de intretinere. Insa cat de posibil este sa schimbi acasa uleiul de motor?

E riscant sa schimbi acasa uleiul de motor si filtrul de ulei?

Schimbarea uleiului de motor poate fi o treaba destul de murdara si va necesita sa ai la indemana anumite unelte si echipamente. Din acest motiv, poate fi o idee buna sa lasi totusi schimburile de ulei de motor in seama profesionistilor – sau sa le incluzi in reviziile anuale.
E posibil sa descoperi, adesea, ca pentru a accesa baia de ulei trebuie sa ridici masina cu un cric, pentru a putea lucra sub ea. Evident ca e posibil ca nici macar sa nu ai un cric si, in plus, poate fi periculos sa intri sub o masina sustinuta doar de un cric.
In afara de ridicarea in siguranta a vehiculului, lucrul in sine cu uleiul poate fi o problema. Pentru a schimba uleiul, vei avea nevoie de un recipient pentru a colecta uleiul murdar, dupa care va trebui sa gasesti o solutie pentru a-l arunca intr-un mod responsabil fata de mediu.
De asemenea, va trebui sa stii atat tipul cat si cantitatea potrivite de ulei de motor nou, pe care sa il pui in baia de ulei. Exista o multime de tipuri diferite de ulei pe piata, asa ca va trebui sa te documentezi bine sau sa consulti manualul de utilizare pentru a te asigura ca folosesti uleiul recomandat pentru marca si modelul tau de masina.
In ciuda riscurilor si deranjului evident, nu inseamna ca nu poti schimba acasa uleiul de motor si filtrul de ulei, iar multe persoane o fac deja in mod obisnuit. Iata care sunt avantajele schimbarii uleiului si filtrului de ulei acasa si care sunt pasii pe care trebuie sa ii respecti pentru ca totul sa decurga corect si sigur.

De ce sa schimbi uleiul de motor acasa?

Inlocuirea uleiului de motor folosit cu un ulei nou va preveni afectarea motorului masinii. Schimbarea uleiului este o manopera mecanica relativ usor de facut, si care in mod cert va fi mai ieftina decat daca ai duce masina la un service. De asemenea, daca esti incepator nu iti va lua mai mult de o ora si jumatate – doua ore. Iata, asadar, doua motive temeinice pentru care este indicat sa iti schimbi singur uleiul de motor.

Cand trebuie sa schimbi uleiul de motor din masina?

La majoritatea masinilor, panoul de bord indica numarul de kilometri ramasi pana la urmatoarea schimbare de ulei. Pentru a-ti face o idee, in medie uleiul se schimba odata la 1-2 ani, adica aproximativ la 10.000-30.000 de km, insa acest interval variaza in functie de modul de condus si de calitatea uleiului de motor folosit.

Unde poti schimba uleiul de motor?

Masina trebuie sa fie parcata pe o suprafata plana sau usor ridicata in partea din fata (pe un trotuar de exemplu) pentru a permite uleiului sa se scurga usor. Ia toate masurile de precautie pentru a te asigura ca masina ta nu se poate misca, astfel incat sa poti fi sigur ca esti in siguranta pe durata intregului proces. Pune ziare, o carpa sau un prosop vechi sub masina inainte de a incepe sa scurgi uleiul pentru a proteja solul de murdarie.

Ce ulei de motor sa alegi pentru masina ta?

Uleiul de motor trebuie ales conform recomandarilor producatorului masinii, in functie de obiceiurile de condus si de conditiile meteorologice din regiunea in care conduci. Pentru a face asta, consulta indicii de vascozitate (numar + W pentru iarna). De exemplu, un ulei pe al carui ambalaj scrie „5W-30” este potrivit pentru regiunile cu temperaturi mai reci si unde motorul este adesea supus la sarcini mari (in oras, de exemplu). Pentru regiunile mai calde, foloseste un ulei cu indicele 10W40 sau 10W60.

De ce ai nevoie pentru a schimba uleiul de motor?

Schimbarea uleiului este o manopera usoara, cu conditia sa ai sculele adecvate si pregatite in prealabil. Pentru o schimbare fara probleme a uleiului, ai nevoie de:
– Un recipient de 5 litri de ulei de motor.
– Un filtru de ulei nou: ales pe baza recomandarilor producatorului masinii sau service-ului.
– 4 cricuri pentru a ridica masina si a o mentine la nivel.
– O cheie cu banda sau o cheie pentru filtrul de ulei.
– O tava pentru colectarea uleiului uzat.
– O palnie.
– O cheie pentru dopul de scurgere, pentru a scoate dopul de la baia de ulei.
– O garnitura noua pentru dopul de scurgere.
– O surubelnita pentru a indeparta capacul de protectie de sub motor.
– Carpe vechi pentru curatarea finala.
– Manusi de protectie pentru uleiul murdar care poate fi fierbinte.

Cum poti schimba uleiul singur?

Pasul 1. Pregatirea masinii pentru schimbarea uleiului

– Pregateste toate echipamentele mentionate mai sus, inainte de a incepe sa schimbi uleiul.
– Lasa motorul la ralanti timp de 5-10 minute. Acest lucru permite uleiului de motor sa atinga o temperatura normala de functionare si sa se scurga mai usor.
– Pozitioneaza vehiculul: aseaza cricuri dedesubtul masinii (cu exceptia masinilor 4×4 si SUV-urilor) si protejeaza solul cu ziare, cearsafuri, carpe, etc. Verifica inca o data daca vehiculul tau este stabil.
Ai grija sa nu te arzi, pentru ca si daca este oprit, motorul si uleiul inca sunt incinse. Aici e momentul in care trebuie sa iti pui manusile.

Pasul 2. Scurgerea uleiului vechi de motor

– Desurubeaza capacul rezervorului de ulei, care se gaseste sub capota.
– Baga-te sub masina si scoate capacul de protectie folosind surubelnita. Sub motor se afla un rezervor metalic – baia de ulei. Busonul de scurgere a uleiului se afla pe lateral sau sub baie.
– Pune tava dedesubt si numai dupa aceea desurubeaza pentru a colecta uleiul folosit.
– Cu o cheie adecvata, scoate incet dopul pentru a preveni caderea acestuia in tava de scurgere. Uleiul incepe sa curga, a inceput schimbarea uleiului! Acum, ai rabdare si pregateste pasii urmatori.

Pasul 3. Schimbarea filtrului de ulei

– Cu o cheie adecvata slabeste si indeparteaza incet filtrul. Pe noul filtru, aplica o pelicula subtire de ulei nou pe garnitura de cauciuc pentru a-l instala si indeparta mai usor si pentru a te asigura ca se etanseaza corect.
– Insurubeaza noul filtru intai cu mana, si apoi foloseste o cheie cu banda.
– Cand uleiul este complet scurs, lasa tava de scurgere si baia deschise, apoi incepi sa torni o cantitate mica de ulei de motor nou, care va elimina orice reziduuri de ulei uzat si va curata astfel circuitele. Acest pas poate creste durata de viata a uleiului nou, pentru ca nu este amestecat cu ulei murdar. Inainte de a trece la pasul urmator asteapta sa curga tot uleiul.
– Baga-te inapoi sub masina. Aseaza noua garnitura a dopului de scurgere in directia corecta si insurubeaza capacul baii, mai intai manual, apoi folosind o cheie adecvata.
– Pune la loc capacul de protectie cu surubelnita si scoate cricurile, pentru a aduce din nou masina pe pozitai plata.

Pasul 4. Umplerea rezervorului cu uleiul de motor nou

– Foloseste palnia si toarna cu grija 3/4 din recipientul cu ulei de motor nou (aprox. 4 litri), verificand in acest timp nivelul cu joja.
– Porneste motorul pentru a incalzi noul ulei de motor. Pune la loc capacul! Atentie: pentru a preveni deteriorarea garniturilor, nivelul de pe joja nu trebuie sa fie niciodata peste maxim.
– Daca este necesar, completeaza nivelul uleiului de motor dupa pornirea motorului pentru o perioada scurta de timp.

Ce faci cu uleiul de motor folosit?

– Uleiul uzat nu trebuie aruncat oriunde (la fel ca si anvelopele!) sau aruncat la chiuveta din casa sau pe canalizare, pentru ca este extrem de toxic! El trebuie turnat intr-un recipient si dus la o unitate de reciclare, un service sau un centru auto.
– Pentru a reseta contorul inainte de urmatoarea schimbare de ulei, consulta manualul masinii tale.
– Surplusul de ulei de motor trebuie pastrat, pentru cazul in care trebuie sa completezi din cand in cand nivelul. Nu uita sa verifici regulat nivelul uleiului folosindu-te de joja.

Programeaza o vizita la service

Lucrarile de intretinere DIY sunt o modalitate excelenta de a prelungi durata de viata a vehiculului si de a te mentine in siguranta pe drumuri, insa aceste lucrari pe care le faci acasa nu trebuie sa fie in detrimentul reviziei anuale facute la un service profesionist.

Foto: freepik