Modul in care societatile produc, utilizeaza si elimina materialele plastice polueaza ecosistemele, creand riscuri pentru sanatatea umana si destabilizand clima. Oamenii din cele mai sarace natiuni si comunitati sufera cel mai mult, asa cum se intampla in intreaga criza planetara tripla a schimbarilor climatice, a naturii si pierderii biodiversitatii si a poluarii si deseurilor.

Materialul minune a devenit un material dezastruos – cel putin daca ne referim la modul in care il folosim. Exista insa sperante legate de acordul global menit sa puna capat poluarii cu plastic, aflat in curs de negociere, care urmeaza sa apara pana in 2024. Avem insa solutii pentru a combate poluarea cu plastic?

Raportul pe care UNEP (UN Environment Programme – Programul de Mediu al Natiunilor Unite) il lanseaza acum, “Turning off the Tap” (Inchiderea Robinetului), apare chiar inainte de urmatoarea runda de discutii si are scopul de a-i informa pe negociatori. Ce ne arata acest raport?

In primul rand, ca exista costuri economice negative puternice ale poluarii cu plastic, care se ridica la sute de miliarde de dolari anual, distrugand infrastructura, afectand productia de energie si veniturile din turism, infundand canalele de scurgere si inundand orasele si chiar afectand sanatatea oamenilor prin expunerea la substante chimice periculoase.

In al doilea rand, raportul ne arata ca punctul de pornire pentru schimbare este eliminarea materialelor plastice inutile si problematice. Dupa care sunt necesare trei schimbari: accelerarea pietei produselor reutilizabile, accelerarea pietei de reciclare si reorientarea si diversificarea pietei pentru alternative sustenabile si sigure din plastic.

In al treilea rand, trebuie sa adoptam o abordare a ciclului de viata complet al materialelor plastice – cu alte cuvinte regandirea fiecarei etape, de la proiectarea produselor si sistemelor, pana la productie, utilizare, recuperare si eliminare. Reproiectarea ambalajelor, sistemelor si produselor este cruciala. Inginerii chimisti si producatorii trebuie sa fie creativi, atat cu privire la produse, cat si la ambalaje, in loc sa utilizeze din principiu plasticul, atunci cand proiecteaza produse. In cele din urma, trebuie sa asiguram si eliminarea in siguranta a tot ceea ce nu este inca proiectat sa fie circular si sa rezolvam problema unei mosteniri semnificative a poluarii cu plastic.

Nu sunt niste demersuri usoare, iar circularitatea este complicata si provocatoare, mai ales in tarile in care saracia si accesul raman bariere critice de depasit. Este nevoie de inovatii din partea producatorilor, importatorilor, exportatorilor si guvernelor, pentru ca toate acestea sa fie posibile.

Daca ar fi posibila implicarea comunitatii globale, poluarea cu plastic ar putea scadea cu 80% pana in 2040. Acest lucru ar reduce drastic costurile sociale, de mediu si pentru sanatatea umana, ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera si ar crea pana la 700.000 de locuri de munca – in principal in Sudul Global.

UNEP solicita tuturor sa se implice in tranzitia justa catre o noua economie a materialelor plastice, care va imbunatati mijloacele de trai pentru milioane de angajati din medii informale.
Guvernele pot obtine un acord puternic pentru a pune capat poluarii cu plastic. Companiile ar putea demonstra inovatie si angajamentul de a se indeparta de materialele plastice virgine – incepand chiar de acum. Sectorul financiar isi poate pune capitalul in slujba transformarii. Institutiile financiare internationale si alti investitori mari trebuie sa faca investitii semnificative in sistemele de gestionare si colectare a deseurilor solide, care sa includa reciclarea si substantele organice. Inginerii chimici creativi trebuie sa analizeze cu atentie designul produselor si sa elimine substantele chimice si materialele plastice daunatoare. Iar cetatenii isi pot folosi vocile, voturile si portofelele.

Plasticul poate aduce in continuare beneficii imense omenirii, dar numai daca regandim complet sistemul, astfel incat sa-l mentinem in circulatie in economie si departe de natura. Cercetarile o arata clar: trebuie sa inchidem robinetul poluarii cu plastic!

Sursa: https://www.unep.org

Sursa imagine: freepik.com

Foto: freepik