Ponturile si recomandarile expertilor pentru cei care isi propun sa fie mai atenti cu planeta, pornind de la gatit si curatenie si mergand pana la moda si finante.
Curatenie in bucatarie
1. Iubeste-ti resturile
Uita-te mai atent la elementete de baza pe care le arunci. Foarte multe discutii initiate de unii dintre cei mai celebri chefi din lume se refera la lucrurile pe care le poti face cu varfurile morcovilor sau cu zerul de la branza, insa marile modificari in bucatarie ar trebui sa atace problema laptelui varsat la chiuveta sau a painii uscate. Poti folosi, de pilda, painea veche pentru a face crutoane sau pesmet si, in general, sa tratezi “deseurile alimentare” ca pe ingrediente pentru diverse retete. Astfel, aquafaba (apa de naut) poate fi transformata in maioneza vegetala, semintele de dovleac prajite si sarate sunt o gustare excelenta, iar dovleceii taiati in forma de penne pot fi gatiti drept paste. Gaseste intotdeauna moduri creative de a folosi resturile, pentru ca irosirea alimentelor se poate traduce de fapt intr-o lipsa de imaginatie.
2. Foloseste tehnologia in scopuri bune
Aplicatiile preiau lupta cu deseurile alimentare. Olio conecteaza vecinii si retailerii locali de alimente, in asa fel incat alimentele in surplus pot fi date si altora. Too Good To Go permite cafenelelor si restaurantelor sa vande mancarea nefolosita la preturi reduse, in timp ce Farmdrop te conecteaza cu fermieri locali sustenabili. Desigur, astfel de initiative sunt inca indisponibile in Romania, dar exemplul altor state poate fi urmat si de initiative locale.
Pana atunci, pentru a recicla resturile din bucatarie, incearca macar sa apelezi la vecini care au acasa cosuri de compostat.
3. Cumpara putin si des
O multime de deseuri provin de la magazine mari, care promoveaza “chilipiruri” pe sistemul “doua la pret de una”, incurajand astfel cumparaturile in exces, in loc de planificarea meselor. Gandeste-te bine la mesele zilei sau ale saptamanii care urmeaza si fa cumparaturi mici si dese. De asemenea, poti lucra putin la modul in care gatesti si la modul in care faci cumparaturi. Nu are niciun rost sa faci cumparaturi saptamanale, daca iti place sa decizi la ora 18.00 ce anume vei manca la cina. Cumparand in cantitati mici vei si irosi mai putin!
4. Cumpara in plan local jumatate din mancarea consumata
Cu cat lantul alimentar este mai scurt, cu atat alimentele vor produce mai putine deseuri pana ajung in bucataria ta. De aceea este indicat sa cumperi cel putin jumatate din alimentele pe care le consumi de pe o raza de 50 de km de locul in care traiesti.
Cifra este una realizabila, mai ales cand exista producatori locali care cultiva in casa tot ce iti trebuie in bucatarie, inclusiv linte, quinoa, mazare si fasole fava, care poate fi fermentata pentru a face miso sau sos de soia. Valoarea nutritiva a fructelor si legumelor este valabila numai o perioada scurta, asa ca este important cat de lung este drumul parcurs de alimente pana la tine.
5. Alege singur
Cautarea hranei in mod direct si personal rezolva multe probleme. In plus, mersul la tara, faptul ca esti in natura si in comunitate, te face sa simti ca alimentele au o savoare diferita. Si de multe ori chiar au! Poti alege ierburi, verdeturi, fructe de padure, usturoi, rosii, urzici… pe care le poti folosi pentru orice, de la supe, mancaruri si risotto-uri, pana la placinte si prajituri. Foloseste manusi pentru a evita sa te iriti si spala-te bine in apa sarata. Asigura-te intotdeauna ca alegi ingrediente pe care le poti identifica inainte de a le manca.
6. Schimba faina
Recoltele nu pot fi cultivate in fiecare an in acelasi sol fara sa inlocuiesti nutrientii luati de catre plante, iar schimbarea fainei pe care o folosesti te poate ajuta. Alacul si graul sunt adesea cultivate prin rotatie cu secara si trifoiul, pentru a inlocui azotul pierdut. Consumul de secara ajuta rotatia facuta de fermieri. Poti folosi faina de alac si de grau emmer ca aternativa la grau, mai ales ca au proprietati similare de gatire si sunt benefice solului.
7. Gaseste un macelar bun
Consumul sustenabil de carne necesita putin mai mult efort decat erai obisnuit sa faci in trecut. Prima regula este sa te imprietenesti cu un macelar local. Sustine-l si pune intrebari, pentru ca el este calea ta catre un lant alimentar pozitiv. Tot macelarul iti va putea oferi organe si extremitati – rinichi, ficat, inima, cozi, picioare – care ofera mult mai multe posibilitati si savoare decat muschiul. Consumul animalului integral este o chestiune care tine de respect fata de animal si de a realiza ca daca el a murit pentru tine, tot ce poti face la randul tau este sa folosesti fiecare parte, fara sa irosesti si sa arunci.
8. Composteaza tot timpul
Compostarea nu este doar pentru gradini. Gandeste-te, de asemenea, sa reduci deseurile alimentare si atunci cand esti prins intre drumuri. Un pahar de cafea reutilizabil poate fi un recipient improvizat excelent pentru resturile de la pranz, astfel incat sa poti lua acasa cotoarele de mar si coaja de paine, pentru a le composta.
9. Planifica
Profita la maxim de abundenta sezoniera si conserva legumele sub forme diverse, de la sosuri, tocanite si zacusca pana la ketchup, marinade, uleiuri si oteturi, sau congeleaza-le pur si simplu. Poti congela rosiile, de pilda, pentru a face tot felul de sosuri pe care sa le ai pe toata durata anului; poti pune conopida la murat, sau poti folosi sfecla rosie la gemuri, sosuri sau pentru salata, sau frunzele si radacina peste paste, pizza sau curry-uri.
10. Redu la minim ambalajele
Cauta fruncte si legume vrac si mergi la piata sau la magazin cu propriile tale recipiente. Daca iti cumperi mancare ambalata uita-te la provenienta alimentelor si incearca sa alegi variante cat mai locale. In general cele care vin din zona ta vor avea o amprenta de carbon mai redusa decat a celor care vin de departe, chiar daca ambalajul arata la fel.
Cele mai reciclabile plastice sunt PET-urile – pe care le intalnim la sticlele de baturi si la caserole de fructe, si HDPE – pe care le regasim la sticlele de lapte si la interiorul cutiilor de cereale. Asa ca daca nu poti sa le eviti, ia-le dar refoloseste-le cat poti.
Totul verde pe frontul de acasa
11. Redu ciclurile de spalare
Cea mai mare parte a impactului modei asupra mediului se intampla dupa ce ducem hainele acasa. 82% din energia pe care o haina o va utiliza se regaseste in spalarea, uscarea si calcarea saptamanala. Incearca, in loc de spalare completa, curatarea locala si neutralizarea mirosurilor cu un spray din vodka diluata sau suc de lamaie.
12. Curata cu sapun de Castilla
Creandu-ti singur propriile produse de curatare (de la polish pana la detergent) poti reduce cantitatea de plastic care iti intra in casa si nivelul de compusi organici volatili daunatori (asa cum este formaldehida) care sunt eliberati. Dintre toate ingredientele green pentru curatare, sapunul lichid de Castilla este de departe un favorit al celor care incearca sa isi faca viata cat mai green. Originar din Spania, sapunul de Castilla era facut in mod traditional din ulei de masline virgin, insa acum este produs in mod mai comun prin amestecarea uleiurilor vegetale precum canepa, avocado, jojoba si cocos. Pentru un spray de bucatarie simplu, multifunctional, amesteca 50 de ml de sapun de Castilla cu 800 ml de apa de la robinet, intr-o sticla cu pulverizator. Adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale (arborele de ceai este antibacterian). Pulverizeaza si sterge cu o carpa curata.
13. Alege produse de igiena personala fara plastic
Exista o lume intreaga de produse de protectie sanitara fara deseuri, pe care o poti explora. Specialistii recomanda chiar cumpararea unui aplicator reutilizabil de tampoane. Varianta reutilizabila se potriveste fiecarei dimensiuni de tampon, este antimicrobiana si usor de inserat. Dupa utilizare, se spala si se pune inapoi in cutia de depozitare pana data viitoare, iar de la o luna la alta se sterilizeaza in apa fierbinte.
14. Recicleaza cat de mult poti
Majoritatea supermarketurilor importante ofera puncte pentru colectarea plasticului reciclabil pentru produsele din plastic elastic (pungi de alimente congelate, sacose de transport si pungi de paine) care in mod obisnuit nu pot fi reciclate de acasa. Poti gasi, de asemenea, si alte puncte de reciclare a plasticului dar si site-uri web care te pot ajuta cu idei in acest sens.
15. Fii atent la aparatura electrica
Este important sa iti ajustezi relatia cu aparatura electrica si electronica, iar primul pas in prelungirea vietii aparaturii tale este curatarea regulata. Curatand si intretinand produsele electrocasnice, laptopurile sau telefoanele, le vei prelungi viata. Aruncarea electrocasnicelor are un impact urias asupra amprentei de carbon a fiecaruia dintre noi, astfel ca este indicat sa ai cat mai multa grija de electrocasnice, iar atunci cand se strica sa incerci intai repararea in garantie, apoi sa apelezi la specialist, si in ultima instanta la piese de schimb. Daca electrocasnicul tau chiar nu mai poate fi reparat, sau repararea sa te-ar costa aproximativ la fel ca un electrocasnic nou, poti suna producatorul sau compania de la care l-ai achizitionat si sa verifici daca primesc inapoi produsele pentru reutilizare sau reciclare.
16. Genereaza aer curat
Nu poti avea niciodata prea multe plante in casa! In plus, exista anumite plante care sunt mai potrivite pentru unele camere decat altele.
Limba soacrei de exemplu este o planta care emana oxigen in timpul noptii, astfel ca este cea mai potrivita pentru dormitor.
Irisilor le merge foarte bine in camere cu umiditate mare, si pot chiar reduce sporii de mucegai din aer, ceea ce ii face ideali pentru bai.
Ficusii sunt cea mai eficienta planta pentru indepartarea formaldehidei eliberate de covoare si de mobila, ceea ce ii face ideali pentru zonele de living.
17. Schimba capul de dus
Investitia intr-un cap de dus aerat va face o diferenta extrem de semnificativa pentru consumul de apa si de energie. Aceste sisteme injecteaza aer in fluxul de apa, limitand astfel consumul acesteia. Un dus eficient din punct de vedere al consumului de apa ar putea duce la economii foarte importante de apa si, ca atare, economii la factura de intretinere daca stai la bloc, sau la facturile de apa si de gaz daca locuiesti la casa.
18. Alege furnizori green
Furnizorii de energie care investesc in surse regenerabile reprezinta un trend care in Romania nu este inca dezvoltat la nivel mare, dar care in alte tari face din ce in ce mai multi adepti. Cativa dintre furnizorii “verzi” din lume care isi listeaza in mod clar sursele de energie pe site-urile companiilor sunt Green Energy UK, Good Energy, Ecotricity si Octopus Energy. Insa atentie, doar pentru ca esti la un tarif verde, nu inseamna ca nu mai trebuie sa iti faci griji cu privire la volumul de energie pe care il folosesti.
19. Condu eco
O cercetare efectuata de Fundatia RAC – o fundatie britanica de cercetare si politici de transport, care analizeaza problemele economice de mobilitate, siguranta si mediu, in legatura cu drumurile si utilizatorii acestora – a relevat ca un stil de condus eco duce la calatorii mai sigure, mai curate si mai accesibile.
Intretinerea regulata a vehiculului imbunatateste cu aproximativ 10% eficienta consumului de carburant. Inaintea unui drum mai lung, verifica presiunea in cauciucuri (o presiune cu 25% mai mica decat ar fi necesar in anvelope poate duce la un consum de combustibil cu 2% mai mare), elimina portbagajele externe neutilizate si nu supraincarca masina (fiecare 45 de kg in plus reduc economia de carburant cu 2%). La mai putin de 25 de km la ora este mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil sa deschizi geamul decat sa folosesti aerul conditionat. Opreste motorul pentru stationari mai lungi de 1 minut (5-8% din combustibil este consumat atunci cand stai pe loc) si evita sa accelerezi si sa franezi brusc: condusul agresiv poate creste in mod semnificativ consumul de combustibil.
20. Izoleaza-ti casa de curenti
Unul dintre cele mai ieftine si mai eficiente moduri de a economisi energie si bani acasa este sa investesti in izolarea ferestrelor, usilor, cutiilor de scrisori si trapelor pentru mansarda impotriva curentilor de aer.
21. Cumpara mobilier vintage
Reutilizarea mobilei este cel mai bun lucru pe care il poti face, si este mult mai distractiv decat sa cumperi piese noi. Produsele second hand vin cu povesti interesante si, in plus, te obliga sa gandesti creativ, oferindu-ti la final ceva unic. Pentru a reduce numarul de kilometri parcursi, poti incepe chiar cu case de licitatii locale, site-uri de anunturi sau magazine online care vand produse scond hand.
22. Optimizeaza-ti electrocasnicele
Potrivit serviciului independent britanic de comparatii U Switch, costul de functionare al frigiderului si congelatorului reprezinta 7% din totalul facturii tale de energie (acestea fiind unele dintre putinele electrocasnice din casa care functioneaza non-stop). U Switch recomanda inlocuirea frigiderului si/sau a congelatorului, daca au o vechime de peste 10 ani. Chiar si daca sunt in continuare functionale, costul unui model nou se va amortiza in timp, datorita economiilor pe care le vei face la facturi.
Mentine temperatura in frigider la 5 grade sau mai putin (majoritatea frigiderelor sunt tinute la aproximativ 7 grade Celsius, ceea ce inseamna ca mancarea se va strica mai repede) si asigura-te ca lasi un spatiu de 10 cm in spatele frigiderului, pentru eliminarea caldurii. Atentie la garnituri! Daca usa frigiderului nu poate tine o hartie atunci cand este inchisa, inseamna ca permite aerului cald sa patrunda in interior, ceea ce il va face sa functioneze cu mai multa dificultate.
Lasa-ti gradina sa creasca
23. Cumpara flori locale sau cultiva
Extrem de multe flori vandute in Romania dar si in alte tari europene – fie la florarii, fie in supermarketuri sau la en-gros-isti – sunt flori importate in principal din Olanda. Alte surse de flori pentru tari care se bazeaza pe importuri sunt Ecuador, Columbia, Kenya si Etiopia. Daca producatorii romani au solariile pline de flori de ce nu ai cumpara de pe plan local?
Iar daca ai un spatiu in jurul casei, ce te opreste sa iti cultivi o gradina care sa iti faca placere, cu florile tale preferate? Vei avea astfel in casa chiar rodul muncii tale! Poti opta astfel pentru flori anuale, care sunt taiate si rasar din nou daca inveti exact de unde trebuie taiate (deasupra unei perechi de frunze, astfel incat planta sa rasara din nou si sa produca mai multe flori).
24. Incurajeaza albinele
Albinele viziteaza numai un singur fel de floare odata. Specialistii in domeniu numesc acest proces “comportament de fidelitate fata de specia florala” si este practic ceea ce face ca albinele sa fie polenizatori atat de eficienti. Asadar, planteaza zone mari cu o singura specie si optimizeaza drumurile albinelor.
Lunile cheie pentru albine sunt din martie pana in septembrie, ele zburand atunci cand temperatura depaseste 10 grade Celsius, chiar si iarna, asa ca plantele cu flori timpurii si tarzii sunt foarte importante.
25. Cheltuie mai putin, perpetueaza mai mult
Terenul tau este cel mai bun curs de gradinarit: colecteaza seminte, invata sa tai butasii si imparte plantele, pentru a-ti face propria pepiniera de rezerva. Inmulteste plantele care se simt bine in gradina ta pentru a construi o comunitate sanatoasa de plante.
26. Blocheaza carbonul
Desi multi gradinari nu dispun de spatiu pentru copaci mari, regula de baza este ca mai multa vegetatie in jurul casei inseamna mai mult carbon stocat. Asadar, cu cat numarul de plante din gradina ta este mai complet, cu atat mai bine, chiar daca ti se pare uneori ca te napadesc. Gramezile de busteni reusesc si ele sa izoleze carbonul pana se descompun, ceea ce inseamna multi ani.
27. Lasa iarba sa creasca
Faptul ca lasi iarba sa creasca mai mult intre taieri nu economiseste doar benzina sau electricitate – reducand astfel emisiile de dioxid de carbon, dar incurajeaza si existenta unei varietati mai mari in gradina ta. De asemenea, iarba mai lunga este si mai rezistenta la seceta. Incearca sa o tai o data la trei – patru saptamani si lasa papadiile, margaretele si viioletele sa infloreasca primavara, urmate de piciorul cocosului si de trifoi vara.
28. Incurajeaza aricii
Aricii au un apetit aparte pentru daunatori precum omizi, rame si melci. Ei au nevoie asadar de acces usor in gradina si in afara acesteia. Specialistii recomanda ca locuitorii de pe o raza anume de case sa se uneasca si sa creeze pentru acestia gauri de trecere. Poti face o gaura intr-o scandura de gard, undeva jos, cu o latime si o inaltime de aproximativ 13 cm, preferabil intr-un colt mai adapostit.
Da un restart garderobei tale
29. Stabileste o limita
Daca un an in care sa nu iti cumperi nimic nou de imbracat pare o provocare prea mare pentru tine, incearca macar o luna. Sau cumpara produse second hand. Specialistii in materie de sustenabilitate recomanda folosirea “regulii celor 30 de purtari”. Asadar, intreaba-te de fiecare data cand iti cumperi ceva nou: “O voi purta de 30 de ori?”.
30. Gaseste un second hand care iti place
Alegerea hainelor vintage sau second hand este unul dintre cele mai simple moduri de a cumpara sustenabil, dar in timp ce unii dintre fani vor preamari virtutile cotrobaitului prin depozite uriase, luand la mana umeras cu umeras, aceasta abordare nu este pentru toata lumea. Din fericire insa, exista si alte varainte. Magazinele mai mici cu un asortiment mai atent ales si mai bine organizat poate ca nu ofera aceleasi chilipiruri, dar pot fi mai putin intimidante.
31. Cumpara personal si mergi singur
Shoppingul in persoana – mai ales daca mergi pe jos pana acolo – este in general mai eco decat shopppingul online. Hainele care fac inconjurul lumii au o amprenta de carbon semnificativa, si adesea vin impachetate in plastic. De asemenea, cumparand personal, reduci semnificativ sansele de a returna hainele probate si care nu-ti vin.
De asemenea, de un real ajutor poate fi sa mergi fara prieteni la cumparaturi. Mai stii regula conform careia nu trebuie sa mergi la supermarket atunci cand ti-e foame? Ei bine, e cam acelasi lucru si la cumparaturile alaturi de prieteni. Vei evita astfel sa cumperi lucruri care nu iti plac cu adevarat, doar pentru ca te indeamna cineva de la spate.
32. Alege inteligent materialele
Unele materiale imbatranesc mai bine decat altele. Una dintre optiunile bune pe care le poti cauta atunci cand faci cumparaturi second hand este pielea. Jachetele din piele, pantofii si curelele dureaza ani buni si adesea arata bine si confera o senzatie placuta dupa ce sunt purtate. Impactul denimului pentru mediu – un alt material durabil – inseamna ca jeansii sunt si ei o optiune foarte buna atunci cand cumperi second hand.
33. Dezaboneaza-te de la site-uri fast fashion
Daca vrei sa renunti la fast fashion, recomandarea este sa renunti la toate subscriptiile la magazine sau branduri mari. Un brand care lanseaza mereu produse noi poate fi sustenabil numai cu numele. Trimiterea de emailuri si presarea consumatorilor sa cumpere in continuu nu inseamna sustenabilitate, ci fast fashion. Acelasi lucru este valabil si in cazul influencerilor si brandurilor de pe platformele de socializare, precum Instagram sau Facebook. De asemenea, stergerea aplicatiilor de fast fashion poate fi si ea de un real ajutor.
34. Fa schimburi
Schimburile de haine sunt unul dintre cele mai populare trenduri green care te vor ajuta sa iti reimprospatezi garderoba. Ele ofera credit pe baza valorii hainelor pe care le aduci, care pot fi schimbate cu haine aduse de alte persoane. Evita trendurile si iesi la vanatoare dupa piese pe care le vei purta ani de zile.
Invata sa repari
35. Ajusteaza-ti hainele
Daca o haina nu iti vine bine, nu o vei purta niciodata. Simpla scurtare a jeansilor sau o modificare a taliei te va face sa ii porti mai mult. Daca nu o poti face chiar tu, gaseste un croitor pe plan local sau apeleaza la site-uri destinate profesionistilor, unde vei gasi serviciile pe care le cauti.
36. Invata sa cosi un nasture
Cate camasi si jachete nu tii in garderoba nepurtate de o groaza de timp, pentru ca nu au un nasture? Cusutul unui nasture este o abilitate simpla pe care toata lumea ar trebui sa o aiba. Exista o multime de tutoriale online care te pot ajuta daca nu-ti mai amintesti din anii de scoala, de la orele de atelier.
37. Fa-ti un sort de lucru dintr-o pereche de jeansi vechi
Transforma o pereche de jeansi vechi intr-un sort de lucru din denim, desfacand cusaturile pe interiorul picioarelor si cusandu-le la loc dupa aceea.
38. Carpeste-ti sosetele
Odinioara o aptitudine vitala, carpitul a sarit peste o generatie sau chiar doua. Insa daca tot am ajuns in epoca eforturilor pentru sustenabilitate, putem invata foarte mult din modul in care se faceau lucrurile in trecut. Fa cateva cusaturi peste zona rupta si apoi intoarce soseta invers, cusand inca o data perpendicular pe primele cusaturi, si tot asa pana acoperi gaura complet. Activitatea este, in plus, si extrem de terapeutica.
39. Reconditioneaza sneakersii preferati
Acesta este un domeniu in evolutie in multe parti ale globului. Grael din Liverpool de pilda este o mica afacere specializata pe curatarea perechilor de sneakersi mult doriti, oferind curatarea sireturilor, curatare in profunzime si un pachet premium pentru talpa si interior. De asemenea, Jason Markk este o firma deja celebra care ofera ingrijire premium pentru pantofi in LA si Londra, si care iti va readuce la viata sneakersii preferati, cu tehnici si produse specializate.
Transforma-ti baia
40. Recicleaza
Desi 90% dintre noi reciclam deseurile din bucatarie, cand vine vorba despre ambalajele produselor de beauty reciclam numai 50% dintre acestea, probabil pentru ca in general cosurile de reciclare sunt in bucatarie. Exista insa cosuri de reciclare si pentru baie si sunt extrem de la indemana. In plus, poti reduce ceea ce ajunge in aceste cosuri apeland la batoane de sapun si sampoane si solutii de spalat pe maini in ambalaje fara plastic, biodegradabile.
41. Renunta la produsele de unica folosinta
Un volum uluitor de 20.000 de litri de apa este necesar pentru a crea numai 1 kg de bumbac, adica suficient cat pentru a crea un tricou si o pereche de jeansi, asa ca orice bucata de bumbac pe care o cumperi conteaza!
Un inceput bun ar putea fi inlocuirea dischetelor si pufurilor din bumbac. Indeparteaza machiajul cu o discheta/pad reutilizabila inmuiata in apa simpla. Aceste paduri fac o treaba foarte buna, chiar si pentru mascara waterproof. Continua demachierea cu o solutie pentru demachiat si un prosopel umed din tesatura buclata tip burete. Atat prosopul cat si dischetele trebuie sa reziste la sute de cicluri de spalare in masina. Pentru tonere, exfoliante si acetona, foloseste dischete lavabile din bambus.
42. Alege ambalajul adecvat
Nu exista nicio scuza care sa justifice impachetarea in plastic virgin a produselor de uz rapid si a produselor de frumusete de toata ziua. Exista in prezent o multime de branduri care ambaleaza in plastic reciclat (PCR) pornind de la produse de lux si pana la cele mass market. De pilda, sticlele de Dove sunt facute 100% din PCR in Europa, iar cel mai bine vandut brand de produse pentru ingrijirea parului, L’Oreal Elseve, lanseaza in aceasta vara ambalajele 100% din PCR, cu capace reciclabile dar nu din PCR, economisind astfel 7000 de tone de plastic la nivel glob in fiecare an. De asemenea, poti opta si pentru produse in ambalaje din sticla.
43. Nu te lasa tentat de variantele mini
Acele seturi de produse in varianta mini pentru calatorie sunt extrem de atragatoare, dar cauzeaza acumularea unei cantitati uriase de deseuri fara motiv si ofera o cantitate foarte mica de produs. Alege sa faci o investitie unica in sticlute si borcanele reutilizabile, pentru calatorie, si pune-ti acolo produsele preferate. Nu uita ca produsele active de ingrijire a tenului – asa cum sunt vitamina C sau serurile cu retinol – se comporta mai bine lasate in ambalajele lor originale.
44. Fa baie in loc de dus
Baile au fost vazute mult timp ca o alternativa mult mai nerentabila si mai putin responsabila decat dusurile, dar unele cercetari arata ca dusurile moderne, cu presiune foarte mare, pot utiliza mai multa apa decat baile. Este foarte posibil sa te bucuri de o baie luxoasa, dar atenta fata de mediu. Foloseste uleiuri, saruri sau spuma fara sulfati si relaxeaza-te. De asemenea, poti economisi mai multa apa spalandu-te pe cap deasupra cazii inainte de a intra si permitand apei sa umple cada. In plus, samponul va crea si bule.
Economiseste pentru a salva planeta
45. Economiseste apa si redu facturile
Daca nu ai deja apometre, e momentul sa iti pui, astfel incat sa platesti numai pentru apa pe care o folosesti. Astfel, banii pe care ii vei economisi ii poti investi apoi in device-uri de economisire a apei, precum sisteme de recoltare a apei de ploaie si sisteme de reciclare a apei gri (apa de la dusuri, chiuvete, masini de spalat, etc).
46. Cauta un credit pentru imbunatatirea eficientei energetice a casei
Unele banci ofera credite pentru imbunatatiri legate de eficienta energetica. De asemenea, exista chiar programe finantate de stat pentru instalarea de panouri solare pentru furnizarea energiei.
47. Alege un cont curent prietenos cu mediul
Exista in lume banci etice care aleg sa investeasca numai in proiecte care au un rezultat pozitiv cultural, social si de mediu. Poti afla mai multe despre istoricul bancii tale si despre proiectele in care este implicata, cautand pe Google informatii despre aceasta, dar si pe pagina sa de informatii. De asemenea, organizatia de lobby BankTrack este o sursa buna de informare referitoare la activitatile pe care bancile le finanteaza peste tot in lume.
48. Investe-te inteligent
Cauta fonduri care se gandesc la sustenabilitate. Investeste in fonduri responsabile, investitii responsabile social, etice sau ecologice, care au criterii foarte stricte si evita companiile cu istoric slab in ceea ce priveste mediul, drepturile omului si alte probleme etice.
49. Evalueaza-ti fondul de pensii
Pentru multe persoane pensia este cea mai mare investitie pe care o fac. Daca optezi pentru o pensie privata, ai dreptul sa stii in ce sunt investiti banii tai, pentru a sti daca este vorba despre companii etice.
50. Apeleaza la un consilier financiar cu un comportament eco
In Marea Britanie exista companii de consiliere financiara care investesc numai in portofolii cu un impact pozitiv pentru planeta. Nu trebuie sa fii milionar pentru a-ti investi banii in mod inteligent. Cu foarte putin efort, oricine poate face o diferenta, trecand de la investitii care fac rau planetei la investitii care reusesc sa ajute planeta. Unele cercetari sugereaza chiar ca investitiile sustenabile au un impact de 27 de ori mai mare decat toate celelalte moduri de a reduce amprenta personala de carbon, la un loc.
Foto: freepik